ZdI TV cu rectorul Gerard Jităreanu: Cheltuielile fermierilor aproape s-au dublat în ultimul an

joi, 11 noiembrie 2021, 12:10
1 MIN
 ZdI TV cu rectorul Gerard Jităreanu: Cheltuielile fermierilor aproape s-au dublat în ultimul an

Prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, a vorbit în studioul ZDI TV despre problemele mari ale fermierilor din Moldova în fața secetei.

Prof. univ. dr. Gerard Jităreanu a prezentat tehnologiile avansate de semănare fără întoarcerea brazdei. Acestea sunt foarte bune de folosit în perioada secetei pe care o traversăm în regiunea Moldovei de două luni și jumătate. Rectorul spune că avem nevoie de ploaie pentru a nu fi compromise culturile de toamnă, după un an agricol 2020-2021, încheiat la început de septembrie, considerat foarte bun. 

Rectorul vorbește și despre relația dintre USV Iași și fermierii din zona Moldovei, pe care îi laudă pentru investițiile pe care le-au făcut la nivel de infrastructură și tehnologie. Din această legătură strânsă cu mediul de afaceri se nasc și proiectele universității: în ultimul an s-a pus foarte mult accentul pe proiecte antreprenoriale, studenții mergând în practică la marile ferme și fiind și plătiți cu burse mai mari, echivalentul unui salariu. 
În emisiune rectorul explică și care sunt cele mai mari probleme la nivel național legat de domeniul agriculturii, punctând și problema irigațiilor, un sistem în care nu s-a investit nici măcar pentru a conserva instalații existente, deja depășite.

 

Comentarii