De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ziua Mondială a Diabetului: Eşti supraponderal şi sedentar? Verifică-ţi glicemia!

miercuri, 14 noiembrie 2018, 12:26
5 MIN
 Ziua Mondială a Diabetului: Eşti supraponderal şi sedentar? Verifică-ţi glicemia!

În prezent, 425 de milioane de oameni  din întreaga lume suferă de diabet, iar estimările specialiştilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate creşte cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenţie. Diabetologii români, reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute la Iaşi, atenţionează  că farte mulţi dintre noi putem avea diabet tip 2, boala evoluând mulţi ani fără simptome.

“Din păcate, mulţi dintre cei care au diabet zaharat tip 2, nu ştiu acest lucru. Află întâmplător când li se face glicemia într-un set de analize necesare pentru evaluarea altor posibile afecţiuni. De altfel, multe persoane care au fost testate în cadrul campaniilor noastre organizate anual cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, au aflat în urma acestor teste că au diabet zaharat tip 2. Persoane  care se considerau sănătoase şi în puterea vârstei, fără nici un simptom. De altfel, diabetul zaharat tip 2 evoluează ani de zile fără simptome. Ideal ar fi ca fiecare să-şi verifice glicemia de două ori pe an. Minunat ar fi dacă măcar persoanele suprponderale/obeze, sedentare să-şi verifice periodic glicemia. Creşterea în greutate şi sedentarismul  reprezintă substratul de dezvoltare  “tăcută” a diabetului de tip 2. Eşti o persoană supraponderală/obeză? Sedentară? Ar fi bine să îţi verifici glicemia pentru că s-ar putea să ai surpiza neplăcută să afli că suferi de diabet tip 2 chiar dacă nu te doare nimic”, a subliniat prof. dr. Mariana Graur, în cadrul acţiunilor desfăşurate la Iaşi cu ocazia Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”.

Obezitatea şi sedentarismul la copii:

La orele de Educaţie Fizică nu ar trebui să se pună note!

Specialiştii au atras atenţia asupra riscului crescut la care sunt expuşi copiii, în rândul cărora creşte tot mai mult prevalenţa obezităţii şi care sunt din ce în ce mai sedentari.

“E foarte grav faptul că şi la şcoală de multe ori copii evită să facă sport din cauza faptului că la educaţie fizică se pun note şi e posibil să le scadă media generală. Şi atunci părinţii descoperă tot felul de motive pentru a-i scuti de la sport pentru a-i “proteja” de notele mici. La  orele de Educaţie fizică nu ar trebui să se dea note, ci doar calificativ de “admis”/ “respins”. Trebuie să găsim metode pentru a determina copiii să practice activitate fizică măcar la şcoală. Pentru că acasă e clar că sunt sedentari: dacă nu sunt pe tabletă, sunt la calculator sau la televizor. Dacă ţinem cont de stilul actual de viaţă al copiilor, nu trebuie să ne mire că mare parte dintre ei vor deveni adulţi diabetici”, a subliniat  prof. univ. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

1 din 4 copii nu poate duce până la capăt un test de efort ce echivalează cu urcarea la pas normal a 5 etaje!

De remarcat rezultatele îngrijorătoare din cadrul unui program pilot de prevenţie desfăşurat în Zona Prahova: 1 din 4 copii nu au putut duce până la capăt un test de efort ce echivala cu urcarea la pas normal a 5 etaje.

“Este foarte grav ceea ce se întâmplă cu copiii. În cadrul acestui program pilot care se desfăşoară în Zona Prahova şi care include copiii cu vârste între 10-11 ani, am descoperit cu stupoare cât de greu le este copiilor să facă activitate fizică. 10% dintre copiii incluşi în programul de prevenţie au refuzat pur şi simplu să participe la testul inţial de efort, iar 40% dintre ei nu au putut duce testul până la final. Sunt date care ar trebui să ne pună foarte mult pe gânduri. Un copil de 10-11 ani ar trebui să poată urca fără probleme 5 etaje, la pas normal”, a subliniat prof. univ. dr. Maria Moţa, iniţiatorul Campaniei Naţionale “Controlează-ţi diabetul”.

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, luminat astăzi în albastru, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în 14 noiembrie, în peste 160 de ţări din întreaga lume, pentru a atrage atenţia asupra impactului diabetului zaharat în rândul sănătăţii populaţiei. Federaţia Internaţională de Diabet subliniază nevoia de adoptare a unor măsuri care să stopeze epidemia mondială de diabet, devenită critică la nivel mondial. În Moldova, 12,38% din populaţia adultă (20-79 de ani) suferă de diabet zaharat. Doar în Muntenia (13,39%), respectiv Bucureşti-Ilfov (12,79%) au fost raportate prevalenţe mai mnari  ale afecţiunii, potrivit studiului epidemiologic PREDATOR.

Pentru a conştientiza pericolul; epidemiei  de diabet, Societatea Română de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice organizează în fiecare an Campania de Informare „Controlează-ţi diabetul!”. Anul acesta campania, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, a fost organizată la Iaşi, în perioada 10-14 noiembrie. Campania a inclus  Simpozionul ştiinţific “Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli de nutriţie”, eveniment destinat profesioniştilor în domeniul medical, la care au  susţinut conferinţe personalităţi ale diabetologiei româneşti, dar şi acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la riscul de diabet, inclusiv acţiuni de de testare a glicemiei pe 10 şi 11 noiembrie în faţa Primăriei municipiului Iaşi.

De asemenea, astăzi, 14 noiembrie – de Ziua Mondială a Diabetului, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi va fi luminat în albastru, culoarea care semnalizează lupta împotriva diabetului.

Comentarii