anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

100.000 de euro pentru mama primarului Chirica de la un afacerist servit de acesta

GALERIE
iulian lucan
 • iulian lucan
- +

L-am văzut doar la audienţe, spune primarul. Jucăm fotbal împreună, spune omul de afaceri. Acesta a intermediat şi cumpărarea terenului pentru bebeluş

Tranzacţia imobiliară a mamei primarului Mihai Chirica i-a adus acesteia un profit semnificativ. Terenul pe care l-a vândut cu 100.000 euro în 2018 fusese achiziţionat cu 7.500 euro în 2012. Este vorba despre acel teren invocat de către primar zilele trecute, de pe urma căruia a completat suma necesară achiziţiei proprietăţii de pe Sărărie, în numele fiului său. Terenul se află pe Aleea Sadoveanu şi are aproape 500 mp. Suprafaţa figura pe numele mamei primarului şi a fost vândută către Iulian Lucan, şeful Palace Imobiliare, companie de dezvoltări imobiliare. Lucan este aceeaşi persoană care a intermediat achiziţia de către bebeluşul primarului a proprietăţii de pe Sărărie. Anterior, tot el a beneficiat de un schimb de terenuri cu municipalitatea. „Este o asociere total nepotrivită.(...) De ce lucrurile trebuie amestecate dacă ele se petrec într-un cadru de legalitate?“, a spus ieri primarul. „Lucrurile sunt separate, nu au legătură“, a precizat, la rândul lui, Lucan. Mihai Chirica spune că s-a întâlnit cu Lucan „nu o dată ci de cinci ori în audienţe“, dar acesta din urmă ne-a spus ieri, că, ocazional, joacă fotbal împreună duminica, „de 2-3 ani“.
 
Lucan a primit teren în Independenţei 
 
Iulian Lucan (FOTO) a beneficiat, la sfârşitul anului 2017, de un schimb de terenuri după o eroare a Primăriei Iaşi. În noiembrie 2015, Consiliul Local (CL) a decis constituirea Pieţei Prieteniei Româno-Israeliene pe un amplasament situat în faţa Sinagogii Mari. Doar că amplasamentul s-a suprapus parţial cu o proprietate a lui Lucan (753 mp). La două luni după această decizie, Lucan a notificat Primăria asupra erorii şi a propus un schimb de terenuri pentru rezolvarea amiabilă a situaţiei. Tot el propune şi două variante de schimb. Deşi eroarea Primăriei era clară, lucrurile au trenat, iar Lucan a beneficiat de schimbul de terenuri abia în decembrie 2017, respectiv la aproape un an după ce a notificat municipalitatea. Pentru cei 753 mp, Lucan a intrat în posesia a 628 mp în centrul oraşului cu deschidere la str. Vasile Conta (în zona fostei Pieţe Dimitrov) şi în planul doi faţă de bulevardul Independenţei. La baza schimbului au stat rapoarte de evaluare efectuate de o firmă contractată de municipalitate (Real Estate Value SRL).
 
Terenul de la Sinagogă fusese cumpărat de Lucan, în februarie 2014, cu 50.000 , iar raportul Real Estate din septembrie 2017 a evaluat acelaşi teren la 260.540 euro. În ceea ce priveşte terenul pe care i l-a dat Primăria, acesta a fost evaluat tot la 260.000 euro. Schimbul de terenuri a fost aprobat fără probleme sau discuţii în plenul CL în decembrie 2017. Anul următor, coincidenţă sau nu, Lucan a cumpărat de la mama primarului terenul de aproape 500 mp din Aleea Sadoveanu. 
 
Chirica: „De ce trebuie amestecate lucrurile?“
 
Primarul a confirmat ieri toate aceste informaţii, dar a subliniat că ele nu trebuie amestecate pentru că s-au petrecut într-un cadru de legalitate. „Pune-te în situaţia lui Lucan cetăţeanul, Lucan reprezentant Palace Imobiliare şi cumpărătorul/ vânzătorul de la caz la caz. De ce lucrurile trebuie amestecate dacă ele se petrec într-un cadru de legalitate? S-a făcut vreo tranzacţie pe sub mână, s-a trecut printr-o evaluare care nu a fost publică, s-a încercat forţarea unui demers în afara celui pe care legea îl prevede, a fost inoportună sau nu, trebuia rezolvată, are cineva vreo vină din toată povestea aceasta?“, a comentat ieri primarul Chirica.
 
La rândul lui, Lucan spune acum că nu este mulţumit de schimb pentru că stă cu terenul „blocat“ în aşteptarea noului Plan Urbanistic General al Iaşului. Despre terenul achiziţionat de la mama primarului, el spune că poate obţine acum şi 150.000 euro având în vedere creşterea preţurilor. Lucan a descris şi relaţia pe care o are cu primarul Iaşului. „Ne întâlnim ocazional la fotbal, duminica. Nu este niciun secret. Nu am o relaţie aparte cu el, puteam să cumpăr parcela de teren inclusiv de la domnul Iohannis, nu înseamnă că am o relaţie cu domnul Iohannis“, a spus Lucan.
 
El a mai adăugat că primarul este un „om sociabil“ şi au purtat diverse discuţii referitoare de dezvoltarea Iaşului. „Domnul primar este un om sociabil, el este invitat de onoare al patronului clubului respectiv. Eu sunt invitat prin intermediul unui prieten. Am socializat, am avut discuţii pe diverse teme ce se-ntâmplă în Iaşi, iar la un moment dat, povestind cu alţi prieteni la masă caut un teren de 500 mp pe zona Copou - Sadoveanu. E o tranzacţie care s-a întâmplat şi a fost achiziţie la un preţ foarte corect“, a mai declarat Lucan.
 
Când l-am întrebat ieri pe primar despre relaţia cu Lucan, edilul a evitat să aducă în discuţie faptul că cei doi se mai întâlnesc, ocazional, la fotbal. „Eu personal m-am întâlnit cu domnul Lucan nu o dată cred că a fost şi de cinci ori la audienţe pe temele pe care el le gestiona ca reprezentant al firmei Palace Imobiliare. Dar nu are nimic de-a face unul cu altul, acolo tranzacţia s-a făcut în lipsa mea la notariat, s-au pus banii în cont şi s-a făcut tranzacţia“, a comentat primarul.
 
Edilul a mai spus că schimbul de teren între Primărie şi Lucan s-a făcut conform legii, iar toate aspectele sunt „perfect transparente“. „În relaţia cu autoritatea locală este problema lui cu un proiect care putea să fie şi al lui Papa Pius de la Roma pentru că oricum se făcea în cele din urmă pentru că era o problemă legată de punerea în valoare a unui monument istoric care este unic în România. În partea cealaltă, este o problemă de natură personală făcută de către părinţii mei cu un cumpărător de pe piaţă care ştie foarte bine piaţa“, a mai declarat primarul.
 
 
El a precizat că banii pentru achiziţia terenului din Sadoveanu, din 2012 (7.500 euro), au provenit din economiile părinţilor lui din comuna Ţigănaşi. Interesant este şi faptul că terenul cumpărat de primar pe numele bebeluşului a fost intermediat de agenţia imobiliară a lui Lucan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.