8,5% în loc de 2% – Apa ieşenilor se scumpeşte din nou, mai mult decât era prevăzut

sâmbătă, 16 decembrie 2023, 02:50
1 MIN
 8,5% în loc de 2% – Apa ieşenilor se scumpeşte din nou, mai mult decât era prevăzut

Societatea care deţine monopolul furnizării serviciilor de apă şi de canalizare în judeţ a decis să majoreze din nou tarifele. Noile costuri depăşesc previziunile făcute cu trei ani în urmă, atunci când ApaVital a trebuit să raporteze estimări în vederea obţinerii finanţării europene pentru extinderea reţelelor.

Astfel, anul viitor, un metru cub de apă potabilă va costa 8,83 de lei, faţă de 8,15, acum, deci cu 8,5 la sută mai mult. Cu acelaşi procent se va scumpi şi canalizarea. ApaVital facturează automat un metru cub de apă uzată pentru fiecare metru cub de apă potabilă consumat – pentru gospodăriile şi locuinţele racordate la reţeaua de canalizare.

CITESTE SI: Apa chioară se scumpește masiv din nou: 33% apa, 45% canalizarea

Estimările iniţiale presupuneau o scumpire a acestor servicii cu mai puţin de 2 la sută.

Decizia a fost luată în Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei Regionale pentru Servicii de Apă şi Canalizare, la care au participat ceva mai mult de jumătate din numărul primarilor din comunele şi oraşele alimentate de ApaVital (112, în total).

CITESTE SI: Apa se scumpește mult peste așteptări! Investițiile ApaVital ne ard la buzunare

„Strategia de tarifare a fost aprobată în Adunarea Generală a ARSACIS, prin Hotărârea nr 22 din data de 26.08.2020 şi este inclusă în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Ajustările de preţuri/ tarife au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, prin deciziile cu numerele 173 din 22.11.2023 (pentru apă potabilă, canalizare şi epurare) şi 174 din 22.11.2023 (pentru apă potabilă produsă şi transportată în vederea redistribuirii)”, explică un comunicat primit la redacţie. 

Comentarii