Proiect al Bibliotecii Centrale Universitare: Rolul major al Iaşului în Marea Unire

„Iaşul, tratat cu ingratitudine în entuziasmul anilor postunire“. Proiect de reconstituire a istoriei

luni, 18 decembrie 2017, 02:56
2 MIN
 „Iaşul, tratat cu ingratitudine în entuziasmul anilor postunire“. Proiect de reconstituire a istoriei

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi a lansat un proiect alături de Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza“ şi de Primăria Iaşi, care poartă numele „În vreme de război. Iaşul în perioada 1914 -1919“. Lansarea oficială a proiectului va avea loc astăzi, de la ora 11, în sala B.P. Haşdeu de la BCU. Proiectul are ca scop reconstituirea istoriei unui oraş şi a unei comunităţi într-unul dintre cele mai importante momente ale existenţei lor, dar şi a naţiunii.

„Iaşul a fost capitala politică şi administrativă a statului român în cea mai mare parte a «războiului unităţii na­ţionale», cum a fost desemnat de contemporani şi de istorici fenomenul participării Re­gatului României la primul conflict mondial. După înfrângerea armatei în toamna anului 1916, Casa Regală, autorităţile centrale ale sta­tului, personalităţi politice sau culturale şi o mare parte a populaţiei s-au refugiat în vechea reşedinţă a domnitorilor Moldovei“, au precizat reprezentanţii BCU Iaşi.

Aceştia au adăugat că, în cei doi ani cât Iaşul a fost capitala ţării în timp de război, oraşul şi ieşenii au trecut prin momente extrem de dificile – epidemia de tifos exantematic, penuria alimentară, frigul sau lipsa spaţiilor de cazare suficiente au provocat suferinţă refugiaţilor şi gazdelor în acelaşi timp.

„Procesul de întregire a statului român la finalul Primului Război Mondial este greu de conceput fără a discuta despre aportul Iaşului. Adeseori s-a spus că acesta este leagănul unirii. Dar oraşul a fost tratat cu ingratitudine în entuziasmul anilor postunire“, au mai spus reprezentanţii BCU.

De aceea, pentru a scoate în evidenţă meritele oraşului, proiectul coordonat de BCU are rolul de a recupera istoria Iaşului şi a lămuri adevărul istoric cu privire la ce s-a întâmplat în procesul Marii Uniri.

Comentarii