anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

“M-a muşcat o căpuşă: Încep imediat tratamentul cu antibiotice”?

GALERIE
eritem_boala_lyme
 • eritem_boala_lyme
- +

Teama de Boala Lyme aduce nejustificat ieşenii la spital. Puţine persoane ştiu că profilaxia bolii după o muşcătură de căpuşă se poate realiza prin administrarea de doză unică de antibiotice, reţetă ce poate fi prescrisă şi de medicul de familie. Administrarea dozei unice se poate face şi a doua zi după ce căpuşa a fost eliminată. La Spitalul de Boli Infecţioase trebuie să ajungă pentru tratament specializat doar persoanele la care apar simptome de boală precoce. Aceste sunt eritemul migrator şi sindromul pseudogripal şi pot apărea la câteva zile sau chiar la câteva săptămâni de la muşcătura de căpuşă.

Muşcăturile de căpuşe aduc ieşenii în număr mare la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi unde dacă este aglomerat pot aştepta şi câteva ore pentru o recomandare şi o reţetă pe care le pot primi şi de la medicul de familie. Teama de Boala Lyme care aduce nejustificat tot mai mulţi ieşeni la spital apare şi din cauza necunoaşterii a două realităţi legate de această afecţiune: nu oricine e muşcat de căpuşă face boala, iar prevenirea îmbolnăvirii este foarte simplă, prin administrarea de doză unică de antibiotic. Este vorba de profilaxia după o muşcătură de căpuşă care nu determină simptome de Boală Lyme precoce, profilaxie care înseamnă administrarea unei doze unice de doxicilină la adulţi sau amoxicilină la copiii sub 8 ani. O astfel de reţetă poate fi prescrisă foarte uşor şi de medicul de familie.

Mai mult, spun medicii, atunci când nu apar simptome după muşcătura de căpuşă (eritemul migrator, febră, astenie, dureri musculare sau articulare) nu este absolut obligatorie profilaxia cu antibiotice deoarece e puţin probabil ca persoana respectivă să facă boala. Chimioprofilaxia cu antibiotice se practică mai ales în zonele endemice unde foarte multe dintre căpuşe sunt infectate cu bacteria care provoacă boala. La Iaşi însă nu poate fi vorba de o zonă endemică: doar cel mult 3 dintr-o 100 de căpuşe sunt infectate.

”Cercetările ne spun că doar 1 până al 3% dintre căpuşele din zona noastră sunt infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi ( care determină Boala Lyme). Dacă te muşcă o căpuşă, nu înseamnă obligatoriu că vei face boala. Chiar şi atunci când căpuşa este infectată, e posibil să nu faci Boala Lyme. Oamenii se sperie, intră în panică şi cred că trebuie să înceapă imediat un tratament cu antibiotice. Paşii de urmat sun însă următorii: mergi la un serviciu de chirurgie şi se scoate căpuşa. Nu trebuie luat imediat nici un tratament. Te poţi adresa a doua zi medicului de familie care pentru a preveni o eventuală infecţie poate prescrie o reţetă cu doxicilină doză unică pentru adulţi sau amoxicilină în doză unică pentru copii. Aceasta este schema de profilaxie a infecţiei, profilaxie care poate fi realizată de către medicul de familie fără să fie necesară prezentarea la spital. De multe ori ajung la noi persoane care nu au nici un simptom şi care atunci când este aglomerat aşteaptă şi 2-3 ore pentru ca un medic infecţionist să le spună acelaşi lucru pe care l-ar fi putut afla de la medicul de familie. Că e puţin probabil să facă boala mai ales dacă nu au apărut simptome şi că prevenirea unei eventuale îmbolnăviri se poate face prin administrarea unei doze unice de doxicilină”, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzachi, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Eritemul migrator, simptomul specific al Bolii Lyme în fază precoce, nu trebuie confundat cu reacţia alergică la muşcătura de căpuşă

Mai trebuie ştiut că acest tip de profilaxie prin administrarea de doză unică de doxicilină chiar dacă nu există simptome de boală Lyme precoce, este aplicată mai mult pentru a linişti persoane care au fost muşcate de o căpuşă. În Europa, pe baza studiilor existente nu se recomandă profilaxie antibiotică şi se preferă politica “wait and watch”, respectiv urmărirea clinică a pacientului. Terapia antibiotică este indicată doar în cazul apariţiei manifestărilor precoce ale unei infecţii.

Simptomul specific în faza precoce a Bolii Lyme îl reprezintă eritemul migrator. Acesta nu trebuie confundat cu reacţia alergică la muşcătura de căpuşă – o umflătură mică şi roşie care apare imediat la locul muşcăturii. Eritemul migrator în ochi de bou nu apare imediat după muşcătură, ci la 7-10 zile de la eveniment (uneori şi mai târziu), este mai mare (are diametrul până la 10 cm) şi are forma unei ţinte: un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, la rândul ei înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. De precizat că eritemul migrator nu apare în toate cazurile de transmitere a infecţiei în urma muşcăturilor de căpuşă. Tot în faza de debut, boala se poate manifesta şi printr-un sindrom pseudogripal: febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare sau articulare. De subliniat faptul că chiar atunci când căpuşa este infectată nu e obligatoriu ca persoana respectivă să facă boala. Pentru a verifica acest lucru este necesară depistarea şi măsurarea anticorpilor specifici în sânge. Aceste teste nu se efectuează însă imediat, ci la 30 de zile de la momentul muşcăturii de căpuşă şi se pot face la orice laborator de analize pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Prevenirea înţepăturii de căpuşe

Cea mai bună metodă existentă de prevenire a infecţiei cu B. burgdorferi este reprezentată de evitarea sau reducerea timpului petrecut în zone infestate cu căpuşe. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se recomandă utilizarea hainelor protective (cămaşa cu mânecă lungă, pantaloni lungi introduşi în şosete, ghete, haine de culoare deschisă) şi a repelentelor – substanţe care îndepărtează insectele. Există mai multe tipuri de substanţe care ne protejează de căpuşe şi care se găsesc în farmacii sub formă de loţiuni, sprayuri sau roll-onuri. De asemenea, pot fi cu componente chimice (DEET, permetrin, picaridin) sau botanice (citronela, uleiul de eucalipt).

Îndepărtarea căpuşelor ataşate

Căpuşele ataşate trebuie extrase cât mai rapid, deoarece riscul transmiterii infecţiei creşte semnificativ după 24 ore de ataşare. Se indică a se folosi pensete cu vârf subţire (pentru a prinde căpuşa cât mai aproape de tegument şi a limita riscul de presiune asupra corpului, urmat de regurgitare), iar căpuşa se trage direct în sus, fără răsucire. În cazul în care părţi din extremitatea cefalică a căpuşei rămân în tegument, nu se indică extragerea prin manopere invazive, ci doar dezinfecţie locală. Utilizarea metodelor chimice (alcool, ulei, acetonă) sau fizice (chibrite, bandă adezivă), nu se recomandă datorită ineficienţei şi datorită faptului că induc regurgitarea. După extragere se dezinfectează zona cu un dezinfectant local. Se urmăresc semne şi simptome de Boală Lyme precoce (eritem migrator sau sindrom pseudogripal) în următoarele 30 zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.