De Business

Punem punctul pe știi

Accident ciudat la Mega Image: băieţel de şase ani, internat de urgenţă, din cauza unui cărucior de marfă pentru copii

sâmbătă, 30 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 Accident ciudat la Mega Image: băieţel de şase ani, internat de urgenţă, din cauza unui cărucior de marfă pentru copii

Un copil de 6 ani s-a rănit într-un supermarket din Iași: a căzut peste un cărucior de cumpărături al unui magazin Mega Image și s-a tăiat la nivelul organului genital. Tatăl ne-a povestit că băiatul, care se afla la cumpărături împreună cu mama sa, a luat un cărucior destinat copiilor, „s-a ridicat puțin pe mâner, iar atunci căruciorul s-a dat peste cap, iar el a căzut peste cărucior și a suferit o plagă contuză prepuț”.

Pentru că rănile suferite de copil au fost destul de grave, intervenția chirurgicală a necesitat anestezie generală, spun părinții, care se luptă acum să demonstreze că astfel de cărucioare de cumpărături pentru copii, puse la dispoziție clienților, nu corespund din punct de vedere tehnic pentru siguranța celor mici. Pentru că Mega Image nu își asumă responsabilitatea în acest caz, părinții copilului au făcut reclamație la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași și la Poliție, dar au apelat și la serviciile unui avocat. Ei au obținut și un certificat medico-legal în urma vătămării corporale a copilului.

În timp ce autoritățile își pasează responsabilitatea, familia băiatului trage un semnal de alarmă: „Ar putea păți și alți copii la fel”. În urma controlului, inspectorii CJPC Iași nu au găsit nereguli la cărucioare, instituția îndemnându-i în răspunsul oficial să se adreseze instanței judecătorești pentru eventualele pretenții (despăgubiri, daune conexe sau prejudicii morale). Pe de altă parte, Mega Image arată într-un răspuns transmis la solicitarea „Ziarului de Iași” că „incidentul nu ar fi putut fi prevenit de către Mega Image, având în vedere că s-a produs în lipsa unei culpe Mega Image”.

„Ziarul de Iași” a discutat pe seama accidentelor suferite de clienții magazinelor și cu avocata Oana Neda, decan al Baroului Iași. „Codul civil precizează faptul că orice persoană, fizică sau juridică, răspunde pentru un prejudiciu de natură materială sau morală pe care, urmare a unei fapte culpabile, îl produce alteia”, arată avocata din Iași.

Tatăl copilului ne-a relatat întâmplarea: „Soția mea era împreună cu băiatul la cumpărături, la Mega Image Royal Town, de pe Aleea Mihail Sadoveanu. Accidentul s-a produs vara aceasta, în luna iunie. Copilul a luat un cărucior din acela mic, s-a ridicat puțin pe mâner, iar atunci căruciorul s-a dat peste cap, iar el a căzut peste cărucior și s-a tăiat la prepuț. Nici noi nu ne putem imagina cum de s-a putut tăia atât de tare. Copilul a fost dus de urgență la spital, unde a fost operat, a avut nevoie de anestezie generală, a fost îngrozitor. Credem că trebuie luate măsuri, deoarece pot păți și alți copii la fel. Cei de la Protecția Consumatorilor au făcut un control, dar au zis că nu este de competența lor, atâta vreme cât nu am cumpărat un produs expirat sau care să aibă probleme. Totuși, au trimis un control și Mega Image a fost amendată, dar pentru altceva. (…) La cărucioare mi-au transmis că nu au găsit nereguli. Am făcut o notificare și la Poliție, la secția 2, și la ITM”, ne-a spus tatăl copilului.

Detaliile accidentului oferite de bărbat coincid cu cele prezentate în răspunsul transmis publicației noastre de reprezentanții Mega Image. „Conform celor constatate în urma vizionării imaginilor video de la momentul incidentului, minorul însoțit de către un adult manevrează un cărucior de cumpărături mic, destinat copiilor. În zona de legume-fructe, copilul se ridică în aer sprijinindu-se cu brațele pe cărucior – căruciorul gol și ușor se răstoarnă provocând accidentarea minorului. Personalul din magazin reacționează prompt și acordă suport mamei și copilului accidentat. În urma unui control al autorităților, se constată de către reprezentanții autorității de control că magazinul dispune de «cărucioare destinate copiilor care erau conforme». Prin urmare, incidentul nu ar fi putut fi prevenit de către Mega Image, având în vedere că s-a produs în lipsa unei culpe Mega Image”, ne-au transmis reprezentanții Mega Image.

Mega Image arată și într-un răspuns oferit părinților că, în cazul de față, „nu sunt îndeplinite condițiile antrenării răspunderii civile a societății Mega Image”.

O parte din răspunsul transmis familiei copilului de CJPC Iași: „(…) Operatorului economic nu i se poate reține săvârșirea unei fapte cu vinovăție, deoarece eventuala stabilire a unor abateri și dispunerea de măsuri trebuie să se facă pe baza unor probe clare, agentul constatator nu are posibilitatea de a stabili starea de fapt de la momentul respectiv, neputând fi probată calitatea necorespunzătoare a serviciului prestat, motiv pentru care petiția dumneavoastră este neconcluzionabilă”.

Avocata Oana Neda: „Codul civil precizează faptul că orice persoană, fizică sau juridică, răspunde pentru un prejudiciu de natură materială sau morală pe care, urmare a unei fapte culpabile, îl produce alteia. Materială înseamnă o vătămare corporală care presupune tratament medical, asistența medicală pe care persoana respectivă o plătește, spre exemplu, și nu este suportată din fonduri ale unei asigurări de sănătate, medicamente etc., iar prejudiciul moral reprezintă o suferință psihică pe care o atrage orice suferință psihică sau oricare întâmplare cu un astfel de potențial. În momentul în care este dovedită existența acestor condiții, o acțiune a mea de natură să producă un prejudiciu altuia, legătura de cauzalitate între acțiunea mea sau inacțiunea mea și acel prejudiciu și prejudiciul efectiv, se pot demara proceduri judiciare care să mă sancționeze pe mine material urmare a acestei fapte delictuale. Asta este din punct de vedere civil, iar din punct de vedere penal, orice persoană răspunde pentru un prejudiciu care să aibă și o conotație penală, pe care o produce altuia. Exemplul clasic ar fi vătămările corporale din culpă: sunt la volanul unui autoturism, nu sunt suficient de atent la trecerea de pietoni, nu frânez la timp și lovesc o persoană angajată regulamentar în traversarea străzii. Voi răspunde penal pentru vătămare corporală din culpă dacă numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mare de 90 și va trebui să acopăr și acel prejudiciu material și moral al celui vătămat”, ne-a explicat avocata Oana Neda, decanul Baroului Iași.

Comentarii