anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Alimente care trebuie evitate pe caniculă. Medic ieşean: ”E mai grav decât consumul de cafea”

GALERIE
bere-mici
  • bere-mici
- +

Anumite mâncăruri şi băuturi sau condimente trebuie evitate în această perioadă de caniculă, pentru a nu ne simţi mai rău din cauza transpiraţiei excesive şi a deshidratării.

Nutriţioniştii spun că sunt anumite categorii de alimente care, pe timpul verii, e indicat să le evităm pe cât posibil, potrivit csid.ro.

Printre acestea se numără alimentele sărate, picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv

1.Alimentele sărate vă fac să transpiraţi excesiv. Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație.

De aceea, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare. Evitaţi, aşadar: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele.

2. Băuturi pe bază de cafeină. Este important de ştiut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante.

Cafeina pune în mișcare "rotițele" sistemului nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă. În acest fel, ne deshidratăm, iar noi avem nevoie să fim hidrataţi, mai ales în zilele caniculare.

3. Alimentele picante. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

4. Băuturile alcoolice deshidratează. O bere rece sau un pahar de șpriț nu va declanșa un val de sudoare de neoprit, dar o cantitate mai mare vă va face să transpiraţi abundent.

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Acesta deshidratează și nici măcar nu vă daţi seama de asta, pentru că o să continuaţi să vă "alimentaţi" cu bere rece, crezând că este un lichid perfect pentru hidratare.

De fapt, în corpul nostru are loc deshidratarea şi riscaţi, astfel, o epuizare termică sau accident vascular termic.

”Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă. Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. (...) Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre. Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, potrivit digi24.ro.

5. Alimentele şi băuturile bogate în zahăr sau carbohidrați îngreunează digestia. Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente.

Alimentele bogate în carbohidrați au efect termogen, deci sunt mai greu de descompus și mai greu de digerat.

Așadar, reflectaţi asupra alimentaţiei în această perioadă, mai ales dacă transpiraţi excesiv şi optaţi pentru alimente bogate în apă, sărace în calorii și bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, substanțe atât de necesare pentru menținerea energiei în timpul verii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.