Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ANALIZĂ LA RECE - Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

GALERIE
AlinAndries_UAIC_Iasi
  • AlinAndries_UAIC_Iasi
- +

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării progresive au împărţit în două societatea din România, dar niciuna dintre părţi nu pare să dorească modificarea fundamentală a cotei unice. „Dacă vei întreba un salariat dacă vrea modificarea unui impozit prin creşterea sa, nu va fi niciodată de acord”, a explicat prof.dr. Alin Andrieş, specialist de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. Ştiaţi că sunt ţări unde oamenii preferă să nu avanseze în carieră, din cauza impozitării mai mari? - a punctat el un aspect. Prof.dr. Andrieş a discutat, pentru „Ziarul de Iaşi”, care ar fi avantajele şi dezavantajele impozitării progresive şi care sunt lucrurile de care trebuie ţinut cont în momentul în care lansăm în spaţiul public o astfel de dezbatere.

Primul lucru pe care-l subliniază specialistul de la UAIC este acela că încă nu avem suficiente informaţii pentru a putea să ne dăm seama dacă impozitarea progresivă poate fi implementată cu succes. Spre exemplu, prof.dr. Alin Andrieş spune că este foarte important de realizat ce tip de cotă progresivă se introduce, dacă va fi una cu două praguri, 10% şi, spre exemplu, 30% peste salariul mediu, sau dacă este una care va creşte în trepte mici. Mai mult, acesta dă dreptate politicienilor care explică faptul că România este una dintre ţările cu impozitele cele mai mici pe venit. Dar atunci când discutăm pe impozitarea integrală a veniturilor vorbim şi de contribuţiile la sistemul de sănătate de 10% şi de cele la pensii de 25%, unde suntem lideri în Uniunea Europeană.

Sunt ţări unde oamenii preferă să nu avanseze în carieră, din cauza impozitării mai mari

„Dacă vorbim de un sistem cu două tranşe, vorbim de două efecte directe: persoanele cu salarii ridicate, dacă se integrează în tranşe mai mari, vor plăti şi un impozit mai mare, şi vor fi într-o oarecare măsură penalizate. Vor plăti un impozit, atât procentual, cât şi în valoare mult mai mare. Se descurajează într-o oarecare măsură obţinerea unor venituri mai mari sub forme salariale. Avem exemplul Portugaliei, unde oamenii preferă să nu avanseze în carieră fiindcă asta presupune şi creşteri salariale, iar cu ele vine creşterea impozitului, şi mai mult pierzi decât câştigi”, a explicat prof.dr. Alin Andrieş.

El ar vedea mai degrabă implementat un model progresiv pe impozit, dar regresiv privind asigurările sociale - pensiile şi sănătatea - astfel încât procentul de impozitare pe venituri să rămână la un nivel similar, sau chiar să scadă. „Trebuie să vedem care sunt scopurile: dacă vorbim de creşterea veniturilor la bugetul de stat sau dacă vrem ca această modificare să reducă inechităţile sociale. Eu nu am văzut o discuţie pe acest subiect, şi trebuie răspuns la întrebarea de bază: de ce vrem să schimbăm impozitarea?”, a completat prof.dr. Alin Andrieş.

„Nu mereu creşterea impozitului determină creşterea veniturilor la buget”

Dacă vorbim de creşterea veniturilor la bugetul de stat, economistul explică faptul că trebuie întâi analizată o eficientizare a metodei de colectare a taxelor deja impuse - unde suntem codaşi în Europa. „Şi apoi, nu mereu creşterea impozitului determină creşterea veniturilor”, a explicat acesta.

A dat exemplul anterior din România, când nu era introdusă cota unică. Unele persoane alegeau să lucreze ca persoane fizice autorizate, altele să încaseze salariul la negru, iar unii fentau complet sistemul: luau salariul mic „pe cartea de muncă” şi completau veniturile prin sporuri, bonusuri sau alte forme contractuale care nu intrau sub incidenţa aceluiaşi tip de impozitare.

Se mai ridică o altă problemă: ce facem cu persoanele care au 4-5 contracte de muncă cu operatori diferiţi, sau chiar cu acelaşi angajator? „Va fi destul de dificil, iar majoritatea ţărilor care au sistem progresiv de impozitare nu aplică stopajul la sursă. Franţa şi Elveţia sunt exemple relevante în acest caz: primeşti salariul brut, declari anticipat ce venturi te aştepţi să realizezi, iar apoi la final de an plăteşti integral impozit pe toate veniturile făcute, indiferent de numărul de contracte. Practic, persoanele fizice sunt asimilate persoanelor fizice autorizate. Doar că, la noi, cu stopajul actual la sursă, va fi greu de aplicat un astfel de sistem”, a punctat prof.dr. alin Andrieş.

Este nevoie de rezolvarea inechităţilor sociale

El a subliniat, de mai multe ori, că este nevoie de un studiu serios de impact, de folosit măcar informaţiile aflate deja la Ministerul Finanţelor cu privire la numărul de salariaţi şi la veniturile acestora. Fiindcă o creştere înceată, în trepte mici, de 10-11-12 la sută, va fi mai uşor de implementat decât una majoră, în trepte de 10-20-30 la sută.

De altfel, profesorul spune că nici acum nu avem cotă unică de impozitare, în ciuda explicaţiilor din lege. „De ce nu avem? Păi sunt deja două clase: unii, din anumite sectoare, au cota zero de impozitare, iar alţii au cota 10%. Dacă s-ar mai introduce o cotă de 5% pentru o parte dintre sectoare, credeţi că s-ar împotrivi cineva? Nu s-ar opune nimeni; problema se pune la creşteri. Dar este o cu totul altă discuţie dacă obiectivul este reducerea inechităţilor sociale”, a completat prof.dr. Alin Andrieş.

Acesta spune că, odată cu aderarea la UE, în ultimii 15 ani societatea s-a polarizat şi mai mult. Creşterea veniturilor şi a calităţii vieţii în general s-a resimţit peste tot, dar a apărut o şi mai pronunţată creştere a inechităţii şi a inegalităţii: persoanele din zona urbană, din marile oraşe, cu posibilităţi de deplasare şi cu perspective de deplasare se diferenţiază complet de cei din zonele rurale care devin izolate, cu oportunităţi şi educaţie mai scăzute. „Discuţia nu este simplă. Eu aş prefera, spre exemplu, să îmi crească impozitul pe venit şi să scadă CAS-ul, depinde per total ce se întâmplă cu fiscalizarea. Dacă am 45% şi mai îmi pun deasupra o impozitare de 10-15%, e clar: sunt contra. Dar dacă va creşte impozitarea pe venit cu 15% şi scade de la asigurările sociale, e altfel. Dar este normal să existe dezbateri cu privire la sistemul fiscal bugetar. Trebuie să fie dezbateri guvernamentale pentru a eficientiza, pentru că mereu este loc de mai bine: nu poţi spune că am introdus un sistem acum 15 ani şi nu îl îmbunătăţim”, a conchis prof.dr. Alin Andrieş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri