De Sănătate

Punem punctul pe știi

Analize gratuite noi în pachetul de bază pentru depistarea diabetului

vineri, 09 august 2019, 01:58
3 MIN
 Analize gratuite noi în pachetul de bază pentru depistarea diabetului

Medicul de familie va putea prescrie şi tratament cu Metformin pentru cei aflaţi în fază de pre-diabet.

Diabetul zaharat de tip II va putea fi prevenit şi diagnosticat mai repede, după ce medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) au solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) modificarea unor prevederi în Contractul Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru anii 2019 – 2020. Acestea au fost acceptate de MS, cu promisiunea că vor fi incluse în noile Norme la Contractul Cadru CNAS.

Astfel, printre modificări se numără introducerea unor investigaţii paraclinice pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice în pachetul de analize paraclinice de bază, dar şi introducerea hemoglobinei glicate în lista investigaţiilor pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Aici sunt incluse persoane cu valori modificate ale glicemiei, suprapondere sau obezitate, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic, vârsta de peste 45 de ani, rude de gradul I care au diabet zaharat.

„La ora actuală, abordarea corectă a diabetului, indiferent dacă ne referim la prevenţie sau managementul bolii nu se limitează doar la urmărirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc şi intervenţii prompte şi specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicaţii o reprezintă prevenţia şi diagnosticul precoce a diabetului, respectiv monitorizarea corectă a pacienţilor cu diabet“, se precizează în memoriul înaintat către MS.

De asemenea, medicii au mai solicitat şi posibilitatea de a recomanda tratamentul cu Metformin în cazul pacienţilor cu pre-diabet, care nu reuşesc să îşi ţină glicemia sub control prin schimbarea stilului de viaţă. Mai exact, aceştia sunt pacienţi aflaţi la limita dintre normalitate şi boală, cu glicemii mai ridicate decât cele normale, însă care nu sunt încă diagnosticaţi cu diabet.

„De câţiva ani au început şi europenii să trateze stadiul acesta intermediar între starea de sănătate şi cea de boală cu un medicament care se dă şi în tratamentul diabeticilor şi care ajută ca pacientul să intre în starea de normalitate, iar boala să fie mult întârziată. Medicamentul creşte sensibilitatea ţesuturilor noastre la acţiunea insulinei, produsă de pancreas, ajutând astfel să procesăm insulina mai bine. Aceste modificări erau necesare pentru că în România nu exista posibilitatea ca medicul de familie să prescrie Metformin, medicul de familie nu poate prescrie tratament pentru diabet, ci doar poate continua prescripţia“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al SNMF.

Propunerile au fost discutate la o conferinţă a medicilor de familie care a avut loc la Târgu Mureş în primăvara acestui an, unde au fost prezenţi şi mai mulţi specialişti diabetologi, fiind subliniată atunci importanţa prevenţiei în modul în care evoluează boala.

De asemenea, pentru un management mai bun al bolii, medicii susţin că este nevoie şi de existenţa unui registru de pacienţi cu diabet la nivel naţional, de ghiduri şi protocoale de tratament actualizate şi în armonie cu recomandările de tratament internaţionale, dar şi de programe de informare şi educare a pacienţilor şi a aparţinătorilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii