anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Atenţie la contractele de vânzare a casei cu clauză de întreţinere! Judecătorii au decis să anuleze o astfel de vânzare. O speţă foarte comună

GALERIE
acte_vanzare_casa
 • acte_vanzare_casa
- +

Un cuplu din Paşcani a crezut că îşi asigură sprijinul fiului la bătrâneţe dacă îi vând acestuia casa şi grădina. Cei doi au rămas însă la mila vecinilor, tânărul părând nerăbdător să-şi vadă părinţii plecând în cealaltă lume. Cazul a ajuns în instanţă, bătrânii cerând anularea contractului semnat acum trei ani.

Costică şi Emilia R. aveau o casă din chirpici de 100 mp, cu bucătărie de vară şi grajd, într-o curte de 853 mp. În iunie 2019, ei au decis să-şi vândă casa către Cezar R. şi soţia acestuia, aceştia asumându-şi obligaţia de a-i întreţine pe toată durata vieţii. Tinerii urmau să intre în stăpânirea efectivă a casei după decesul părinţilor, până atunci aceştia rezervându-şi uzufructul gospodăriei. În plângerea adresată instanţei, bătrânii spun că la scurt timp după vânzare, comportamentul fiului lor s-a schimbat radical, în rău.

Emilia R. a avut nevoie de îngrijiri medicale în mai multe rânduri. În loc să fie dusă la spital de fiul său, a trebuit să apeleze la vecini sau la alte rude. Cât timp a stat internată, fiul nu a vizitat-o niciodată. Acesta nu şi-ar fi îndeplinit nici obligaţia de a le aduce medicamente sau hrană şi nici nu i-a ajutat în gospodărie. Dimpotrivă, bătrânii ar fi fost jigniţi, umiliţi şi ameninţaţi cu moartea în propria curte, fiind nevoiţi să formuleze plângeri penale împotriva propriului fiu. S-ar fi ajuns chiar la situaţia ca fiul să ocupe abuziv anexele gospodăreşti, iar bătrânilor să le fie interzisă folosirea băii din casă.

În replică, Cezar R. a afirmat că acuzaţiile aduse de părinţii săi sunt false şi că el îşi îndeplinise obligaţiile, cerând ca bătrânii să dovedească contrariul. El a apreciat că cererea părinţilor de anulare a contractului de vânzare-cumpărare s-ar datora influenţei exercitate de sora sa, care se teme că propriile drepturi succesorale vor avea de suferit.

Pentru a ajunge la o concluzie, magistraţii Judecătoriei Paşcani au apelat la martorii chemaţi la audieri. Din declaraţiile acestora, a rezultat că relaţiile dintre părinţi şi fiu au fost armonioase, până la încheierea contractului. O vecină a declarat că nu i-a văzut niciodată pe fiu sau pe noră mergând cu alimente ori lemne de foc la părinţi. Femeia a spus că fiul nu le dusese acestora nici măcar o cană cu apă. Alt martor văzuse dimpotrivă că bărbatul îşi ajutase tatăl la treburile gospodăreşti şi ducând părinţilor lemne de foc, dar asta se întâmplase în urmă cu trei ani. Ulterior, nu-l mai văzuse pe fiu ajutându-i cu alimente sau altceva pe părinţi. Opinia judecătorilor s-a clarificat după interogatoriul luat lui Cezar R.

„La întrebarea nr. 12 din interogatoriul propus de reclamanţi, acesta recunoaşte că nu a cumpărat medicamente, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate, neavând banii necesari. Şi de asemenea, prin răspunsul la întrebarea nr. 14, acesta confirmă că nu a asigurat întreţinere părinţilor săi nici prin intermediul altor persoane. În plus, din răspunsul pârâtului la întrebarea nr. 15, reiese că reclamanţii îşi achită singuri utilităţile”, au consemnat magistraţii. Luând în considerare şi relaţiile tensionate dintre părinţi şi fiu, rezultate din comportamentul acestuia din urmă, judecătorii au decis anularea contractului. Decizia luată la Paşcani nu este însă definitivă, fiul şi soţia sa declarând apel în faţa Tribunalului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.