De Sănătate

Punem punctul pe știi

Azi e grevă de avertisment în spitale, pentru creşterea salariilor

luni, 07 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Azi e grevă de avertisment în spitale, pentru creşterea salariilor

Halatele albe sunt astăzi, 7 mai, în grevă de avertisment. Sindicatul Sanitas Iaşi a anunţat că declanşează greva de avertisment între orele 09.00 şi 11.00. Protestul vine după o serie de manifestaţii cauzate de noile salarii din sistemul medical, respectiv de „nedreptatea“ care s-a făcut anumitor categorii de personal cărora le-au scăzut veniturile după grila de salarizare din martie. 

Revendicările sindicatului Sanitas Iaşi vizează modificarea legii salarizării, prin eliminarea sporului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate. Potrivit unui comunicat de presă emis de Federaţia Sanitas, aceasta a cerut din decembrie 2017 ministerelor de resort câteva modifiări la legislaţia în vigoare, pentru evitarea unor inechităţi.

„Pe tot parcursul negocierilor, şi mai ales în timpul pichetărilor Sanitas, guvernanţii au promis reglementarea acestor situaţii în regim de urgenţă, promisiuni care nu au fost onorate: clarificarea impozitării indemnizaţiei de hrană în sensul reducerii impozitării acesteia de la 41,5% la 10% astfel încât contravaloarea ei să poată fi echivalentul tichetelor de masă. Creşterea salariilor de încadrare pentru directorii de îngrijiri şi directorii financiar-contabili din instituţiile sanitare. Recunoaşterea oficială că moaşele, tehnicienii medicali şi surorile medicale sunt asimilaţi asistentului medical din punctul de vedere al momentului de aplicare a creşterilor salariale“, au precizat reprezentanţii Sanitas.

Pe parcursul grevei se asigură urgențele și o treime din activitate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, greva de avertisment nu poate avea o durată mai mare de doua ore, dacă se face cu încetarea lucrului, şi trebuie să preceadă cu cel puţin două zile lucrătoare greva propriu-zisă. Înainte de declanşarea grevei propriu-zise, pot avea loc mai multe greve de avertisment. 

Comentarii