BCU Iaşi lansează o amplă colecţie digitală despre Eminescu. A stârnit interes în China şi SUA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

BCU Iaşi lansează o amplă colecţie digitală despre Eminescu. A stârnit interes în China şi SUA

Proiectul găzduieşte toată opera eminesciană, traducerile şi exegeza, care nu se află sub drepturi de copyright.

GALERIE
carti eminescu1
 • carti eminescu1
- +

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) a lansat, în premieră, o platformă numită „Colecţia digitală Eminescu”, pentru a celebra 172 de ani de la naştere marelui poet român. Proiectul este disponibil pe http://dspace.bcu-iasi.ro/ şi găzduieşte toată opera eminesciană, traducerile şi exegeza, care nu se află sub drepturi de copyright. 

„Proiectul, care se înscrie în programul instituţional de conservare şi prezervare a moştenirii culturale şi de valorificare a documentelor de patrimoniu, deschide noi posibilităţi de cercetare a operei eminesciene, oferind acces de la distanţă cercetătorului avizat şi publicului larg. Printr-un efort de echipă, proiectul a început să prindă contur, oferind la deschiderea lui pentru public primele ediţii ale operei «poetului nepereche»“, au transmis reprezentanţii bibliotecii.

Aceştia au precizat că sunt şi opere de artă mai puţin obişnuită, precum poezii eminesciene puse pe note muzicale, dar şi documente care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Eminescu. Colecţia digitală va fi îmbunătăţi pe parcurs, fiind adăugate în permanenţă alte publicaţii sau documente, mai ales în urma unor parteneriate cu instituţii precum Memorialul Ipoteşti sau alte instituţii de cultură.

Există şi o expoziţie fizică, cu Ediţiile Maiorescu ale operei lui Eminescu, realizată de departamentul Colecţii Speciale, ce poate fi văzută în sediul central al BCU la etajul I, între 13 şi 31 ianuarie. Deschiderea colecţiei online a stârnit interesul persoanelor din România, dar conform cifrelor consultate de „Ziarul de Iaşi” pe locul al doilea al accesărilor se află persoane din SUA şi din China, care au dorit să intre în contact cu fragmente din opera marelui poet român. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X