Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii

joi, 19 mai 2022, 01:59
3 MIN
 Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii

Fostul boxer a scăpat la mustaţă de arestare, norocul lui fiind că, în ciuda ameninţărilor şi înjurăturilor, nu a lovit totuşi pe nimeni.

Interlopul fost boxer Viorel Oarză a scăpat la mustaţă de la a-şi petrece o lună în spatele gratiilor, după un scandal provocat în sediul Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie ceruseră arestarea lui pe o durată de 30 de zile, acuzându-l de ultraj. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat însă că un simplu control judiciar este suficient pentru ca Oarză să nu provoace vreun nou incident. Tribunalul urmează să hotărască dacă el va rămâne în libertate sau va fi totuşi arestat, după contestaţia depusă de procurori.

Marţea trecută, Viorel Oarză s-a prezentat la sediul IJC alături de reprezentanţii investitorilor şi ai constructorului unui bloc aflat în curs de edificare în Dancu. Aceştia fuseseră chemaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că lucrările nu respectă autorizaţia de construire, impunându-se oprirea lucrărilor.

„Proiectul nu era respectat, existând numeroase probleme legate de faţade, de suprafeţe, de compartimentări. Nu aveau diriginte de şantier, nu aveau mulţi dintre specialiştii impuşi de o astfel de lucrare. Aveau doar o autorizaţie şi un proiect. Conform actelor existente, Oarză nu avea nicio calitate”, a rezumat inspectorul-şef al IJC, Adrian Georgel Morariu.

Acesta a precizat că, în locul unei discuţii normale, s-a desfăşurat însă un scandal. Nervos, Oarză a început să ţipe la însoţitorii săi, înjurându-i, situaţie care poate duce la presupunerea că investiţia este de fapt a lui, dar prin interpuşi. Când unul dintre angajaţii IJC a încercat să intervină pentru a-l domoli, cerându-i să se liniştească sau să părăsească instituţia, Oarză s-a îndreptat împotriva lui, proferând ameninţări şi injurii şi prefăcându-se că încearcă să-l lovească cu capul în gură. În cele din urmă, o colegă a inspectorului a chemat poliţia. Oarză a fost calmat de însoţitorii lui şi a părăsit sediul IJC.

Angajaţii IJC nu au dorit să facă plângere prealabilă împotriva lui Oarză, dar lucrurile nu s-au oprit aici. Cei doi inspectori se aflau în exerciţiul atribuţiilor de funcţionari aflaţi în serviciu public. Ca urmare, scandalul provocat de Oarză depăşea limitele unei simple tulburări a liniştii publice, devenind ultraj. Or, pentru ca procedura penală să-şi urmeze cursul în cazul ultrajului, nu este necesară plângerea prealabilă.

„Oarză a fost adus la Parchet şi s-a dispus reţinerea lui. Noi am formulat propunerea de arestare preventivă, dar aceasta a fost respinsă. Nu s-a acordat nici măcar arestul la domiciliu. Am contestat decizia şi vom vedea ce va urma. Din câte ştim la această oră, conflictul a fost mai mult între Oarză şi ai lui, decât îndreptat împotriva inspectorilor, iar ameninţările nu au fost «personalizate», ci exprimate la modul general, că în Iaşi nu se poate investi, că vă omor pe toţi, că vă găsesc, dintr-astea. Urmează ca cercetările să lămurească toate aspectele cazului”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu.

Comentarii