anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.10.2020

Cât de eficiente sunt măştile textile în comparaţie cu cele chirurgicale

GALERIE
masca bumbac
  • masca bumbac
- +

Purtarea de măşti textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar ele nu oferă protecţie purtătorului, arată Ministerul Sănătăţii.

Măştile chirurgicale simple oferă o protecţie net superioară celor textile, subliniază reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Observatorul Român de Sănătate, care desfăşoară o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.

Recomandările Ministerului Sănătăţii privind folosirea măştilor:

Măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile.

Purtarea de măşti textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar ele nu oferă protecţie purtătorului.

Păstrarea distanţei fizice şi a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.

Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanţă de minimum 3 paşi mari faţă de ceilalţi.

Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte şi după ce ne punem măştile şi nu le atingem când le purtăm.

După fiecare purtare măştile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la maşina de spălat.


Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei şi în prezent consideră că purtarea măştilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, aminteşte Ministerul Sănătăţii. Astfel de măşti sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor subliniază însă că astfel de măşti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii. De ademenea, se menţine recomandarea conform căreia măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ferm purtarea măştilor chirurgicale sau a măştilor de protecţie speciale în mediu spitalicesc.

Materialele din care sunt fabricate măştile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătăţii. Instituţiile internaţionale de sănătate publică îşi actualizează recomandările în funcţie de evoluţia pandemiei. Ţări europene precum Cehia, Slovacia, Austria şi Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măştilor.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Lucian DÎRDALA

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Există multe alte puncte în care noile eforturi de a crea comunităţi virtuale de tot felul pot contribui la ameliorarea calităţii sistemului democratic. Punctul de pornire trebuie să fie, însă, abandonarea iluziilor potrivit cărora progresul tehnologic (cu tot ceea ce implică el) este un aliat natural al democraţiei liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Vrednic este!

Florin CÎNTIC

Vrednic este!

În urmă cu câteva zile din această lună închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, un ierarh şi un duhovnic iubit în oraşul nostru trecea vioi pragul celor şapte decenii. Acestea au fost urările şi cuvintele mele în cinstea sfinţiei sale trimise părintelui profesor Vasile Nechita, cel care a avut iniţiativa cuvenitei omagieri:

O conferinţă guzganie

Radu PĂRPĂUȚĂ

O conferinţă guzganie

Sunt în amfiteatrul... n-are importanţă de la o universitate şi mă străduiesc să nu adorm la conferinţă, simpozion sau cum dracu s-o fi chemând.

Conştiinţa cuantică

Ioan MILICĂ

Conştiinţa cuantică

Repudiem idiocraţia, deplângem impostura, ne ultragiază incompetenţa şi ne scandalizează plagiatul. Totuşi, urmărim cu milioanele ediţiile de colecţie ale emisiunilor care ne arată cum să ghicim în stele, cum să ne lecuim cu străvechi reţete băbeşti, cum să intrăm în dialog cu eul nostru profund. Şi cuantic. O, sfântă armonie televizuală!

pulspulspuls

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Băbăeţ, hai să recunoaştem că nea Măricel ăsta, o fi având el un discurs aşa bolovănos şi greoi, dar are olecuţă de humor în el. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.