anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce analize ne „arată“ dacă avem probleme cu ficatul!

GALERIE
ficat
 • ficat
- +

Analiza relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanina (ALAT). Alături de aceasta, importante pentru evaluarea funcţiei ficatului sunt şi valorile bilirubinei, dar şi ecografia abdominală.

Dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi:

„TGO - transaminaza glutamică oxaloacetică nu este relevantă pentru o boală hepatică; este mai degrabă relevanţă pentru infarctul miocardic sau atunci când muşchii suferă. Relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT). În ultima perioadă în limbajul medical şi ca şi prescurtare internaţională, este corect să se folosească ALAT în loc de TGP. Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică - hepatocitul - „celula de aur a ficatului“. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei. Dar, atenţie: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni. De exemplu, în boli ale căilor biliare - pietre la fiere, icter mecanic etc. Ne confruntăm frecvent cu pacienţi în vârstă care ajung la noi cu icter, bănuindu-se o hepatită virală acută. Dar, de fapt, cel mai adesea, în astfel de situaţii este vorba de probleme ale căilor biliare sau probleme legate de pancreas şi nu de o suferinţă a ficatului din cauza unei hepatite acute.

Subliniez că pentru a se ajunge la un diagnostic corect, nu este suficient să luăm în calcul doar valorile crescute ale ALAT şi ale bilirubinei. Trebuie evaluate şi datele clinice, trebuie făcută o anamneză a stării pacientului. În plus, foarte importante sunt investigaţiile imagistice, în speţă ecografia abdominală. Aceasta poate releva dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spaţiu - tumori, dar şi existenţa unor obstacole - pietre la fiere - sau probleme cu pancreasul. Repet: alături de rezultatele analizelor şi date despre simptomatologia pacientului, ecografia abdominală poate completa tabloul şi poate conduce spre un diagnostic corect.

Hepatita B

Creşterea ALAT şi a bilirubinei pot sugera existenţa unei hepatite virale acute. Mai ales pentru Hepatia B care este surprinsă în faza acută mai frecvent decât hepatita C. Bineînţeles, dacă există suspiciunea de hepatită virală acută - ALAT şi bilirubina mărită, ficatul mărit plus simptome specifice hepatitei acute - trebuie efectuate analizele pentru anticorpii pentru hepatită B şi C. Medicul specialist este cel care poate interpreta şi corela rezultatele analizelor cu tabloul clinic şi investigaţiile imagistice. În plus, dacă se bănuieşte o hepatită, trebuie discutat cu pacientul şi văzut dacă a existat un context epidemiologic propice pentru transmiterea virusului. Atenţie, este puţin probabil să fie vorba de o transfuzie de sânge sau de utilizarea de instrumentar medical în cadrul unui spital. În ultima vreme, în spitale se acordă o atenţie deosebită acestor aspecte. În discuţia cu pacientul trebuie avute însă în vedere alte eventualităţi: piercing, manichiură, pedichiură, administrarea de droguri intravenos şi, nu în ultimul rând, contact sexual neprotejat. Pentru că atât hepatita B cât şi hepatita C sunt boli de transmitere sexuală.

Senzaţia de durere şi plenitutidine este cauzată cel mai adesea de problemele biliare

Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că „le doare ficatul“. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice - hematoame subcapsulare sau tumori explozive - situaţii mai rar întâlnite. Ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă - o colită de exemplu. Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase. Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare - cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij. Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist.

Ficatul mărit

Atunci când alături de rezultatele mărite ale ALAT şi ale bilirubinei, la examenul ecografic se depistează şi ficatul mărit, trebuie exclusă o hepatită virală. Şi atunci se poate vorbi de steatoză hepatică, adică încărcarea grasă a celulei hepatice - ficatul gras. Steatoza hepatică poate fi depistată la cei care consumă alcool în cantităţi mari dar şi la persoanele obeze. În cazul obezităţii toate organele interne pot fi încărcate cu grăsime. şi, atunci şi ficatul este mai mare. De asemenea, tot pentru ficatul mărit şi analizele hepatice nu mult peste normal, nu trebuie uitate problemele biliare: dacă bila nu funcţionează bine, această disfuncţionalitate se reflectă şi asupra ficatului. Dacă apar probleme cu bila şi acestea persistă, în timp şi ficatul suferă. Atunci când vorbim de mărirea ficatului din cauza consumului mare de alcool, a obezităţii sau a problemelor cu bila - acestea pot fi rezolvate în general printr-un regim de viaţă sănătos: fără consum de alcool, trebuie evitate pe cât posibil prăjelile sau grăsimile, trebuie ţinută o dietă pentru scăderea în greutate, plus programul normal de muncă şi odihnă cu respectarea celor opt ore de somn pe zi. Iar pentru problemele căilor biliare trebuie consultat un specialist, în unele cazuri fiind recomandată operaţia de eliminare a pietrelor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (I)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (I)

Ţărăniştii au vrut, dar n-au putut şi nici n-au ştiut.

opinii

Armată cu cai de lemn...

Florin CÎNTIC

Armată cu cai de lemn...

„Când am veni...iit în armată/ La costum şi la cravată/ Am urcat dealu alene/ -nregiment la Tata Ene!/ Ai, ai, auăleu... etc.!”

Parţialnaia imperialnaia moghilizaţia

Radu PĂRPĂUȚĂ

Parţialnaia imperialnaia moghilizaţia

„Mobilizaţia” rusă putiniană este, de fapt, o „moghilizaţia”, ironizează unii publicişti ruşi - „moghilizaţia” de la „moghila”, adică „mormânt”. Rusia lui Putin şi-a format o nouă ideologie, şi totuşi veche, de pe când bolşevismul, ba încă de pe vremea ţarismului, pe care o foloseşte ca temei pentru acţiuni militare neoimperiale: anexarea Crimeei în 2014, campania din Georgia în 2008, intervenţia în Siria în 2015, precum şi intervenţii mai mult sau mai puţin recunoscute în mai multe state africane. 

A fost odată și ar mai putea fi…

Alex VASILIU

A fost odată și ar mai putea fi…

Există personalități al căror nume a intrat în conștiința publică legat de domenii variate ale artei sunetelor. 

pulspulspuls

Despre un mare patron pe spinarea ieşenilor şi despre un parteneriat de pomină la Consiliul Judeţean

Despre un mare patron pe spinarea ieşenilor şi despre un parteneriat de pomină la Consiliul Judeţean

Iată în poza de mai jos figura unui individ pe care istoria locală îl va reţine în postura de mare strateg şi patron de echipă de handbal feminin, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.