anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Cine este Papa Francis? “Totul este, ca atare, o mângâiere a lui Dumnezeu"

GALERIE
Papa Francisc
 • Papa Francisc
- +

Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în Argentina, la 17 decembrie 1936, într-o familie de emigranţi italieni. Este unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. La 13 martie 2013 a fost ales papă al Bisericii Catolice, fiind primul papă originar de pe continentul american. Papa Francis şi-a luat numele de la Sfântul Francisc de Assisi, un preot italian născut în secolul al XII-lea, adesea amintit ca sfânt patron al animalelor, scrie hotnews.ro.
 

Suveranul Pontif este al doilea papă care face o vizită în România, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al Doilea. În cei şase ani de când este în fruntea Bisericii Catolice, Papa Francisc s-a remarcat prin poziţiile sale asupra unor teme precum sărăcia, încălzirea globală sau refugiaţii. ”O persoană care se gândeşte doar la construirea de ziduri, oriunde ar fi, şi nu la construirea de poduri nu este creştină. Nu aşa scrie în Evanghelie”, spune Papa Francisc. Pentru asta Suveranul Pontif şi-a propus să transforme imaginea conservatoare a Bisericii Catolice. În presa internaţională este descris ca un papă modest, un om simplu care vrea să transmită oamenilor că este deschis spre toate categoriile sociale şi spre toate celelalte religii, arată hotnews.ro. 

Papa Francisc, un ecologist convins

Una dintre temele despre care Papa Francisc vorbeşte des este schimbarea climatică. ”Semnele de astăzi nu sunt bune”, spune Papa Francisc referindu-se la creşterea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă. "Trebuie să acţionăm decisiv pentru a pune capăt tuturor emisiilor de gaze cu efect de seră cel mai târziu până la jumătatea secolului şi să facem chiar mai mult decât atât", a spus recent Papa Francisc. 

În primii ani, Papa a acuzat de mai multe ori lăcomia şi egoismul uman pentru distrugerea planetei. Papa a cerut ţărilor bogate ale lumii să facă schimbări în consumul de energie pentru a evita distrugerea fără precedent a ecosistemului, potrivit hotnews.ro. 

Într-o enciclică legată de ecologie, Papa Francisc a spus că schimbările climatice sunt reale şi au loc din cauza activităţii umane. În opinia sa, rezolvarea schimbărilor climatice înseamnă de fapt protejarea planetei şi a persoanelor vulnerabile.  "Întregul univers materialul vorbeşte de dragostea lui Dumnezeu, de afecţiunea lui fără limite pentru noi. Solul, apa, munţii - totul este, ca atare, o mângâiere a lui Dumnezeu", consideră Papa Francisc.

Suveranul Pontif vrea o biserică pentru săraci

În privinţa sărăciei, Papa Francisc a afirmat încă de la început că îşi doreşte o biserică săracă, pentru săraci. De aceea, de câte ori are ocazia primeşte sute de oameni fără locuinţă şi săraci din Roma la liturghia din Basilica Sf. Petru. Anul acesta, de Ziua Mondială a Săracilor, Papa Francisc i-a îndemnat pe cei prezenţi să audă „strigătul celor săraci ". 

"Este strigătul celor în vârstă, alungaţi şi abandonaţi pentru ei înşişi, a spus el, este strigătul tuturor celor care se confruntă cu furtunile vieţii fără prezenţa unui prieten. Este strigătul tuturor celor forţaţi să-şi părăsească casele şi pământul natal pentru un viitor incert. Este strigătul tuturor popoarelor, lipsite chiar de marile resurse naturale de care dispun", a spus Papa Francisc. 

Anul acesta, la una din întâlnirile cu liderii lumii Papa le-a cerut să eradicheze sărăcia. "Este paradoxal faptul că o bună parte din cei peste 820 de milioane de persoane care suferă de foame şi malnutriţie din lume trăiesc în zonele rurale, care sunt dedicate producţiei alimentare", a spus el. 

În privinţa refugiaţilor, Papa Francisc are o politică foarte clară de acceptare şi ajutor al celor care caută o viaţă mai bună. El a donat 500.000 de dolari pentru asistenţa refugiaţilor de la graniţa cu Mexicul, acolo unde Statele Unite construiesc un zid. În discursurile sale, papa a vorbit de multe ori împotriva guvernelor care construiesc ziduri împotriva migranţilor, spunând că trebuie să le arătăm compasiune refugiaţilor. 

Gesturi care i-au atras simpatia planetei

Papa Francisc a fost subiectul a zeci de ştiri din întreaga lume după ce a spălat şi sărutat picioarele a 12 persoane bolnave de SIDA care se aflau într-un în spital. Dar şi mai mare a fost admiraţia pentru Papa Francisc atunci când a sărutat picioarele a 12 deţinuţi de drept comun în închisoare şi a unor lideri din Sudan pentru a pune capăt suferinţei care are loc din cauză că opoziţia şi puterea nu se înţeleg, în ciuda unui acord de pace pentru oprirea războiului civil.

Papa Francisc nu s-a sfiit să abordeze şi teme mai puţin confortatibile pentru Biserica Catolică, precum este tema abuzurilor sexuale înfăptuite de preoţi asupra copiilor şi asupra femeilor. El a declarat toleranţă zero faţă de astfel de fapte, iar anul acesta a organizat un summit istoric la Vatican, având ca temă agresiunile sexuale săvârşite de prelaţii Bisericii catolice. La acest summit au participat preşedinţii a 114 conferinţe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene şi ai unor congregaţii religioase. Papa Francisc le-a spus că trebuie luate măsuri concrete. 

"Poporul lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu numai condamnări simple şi evidente, ci şi pregătirea unor măsuri concrete şi eficace", a declarat suveranul pontif, care vrea să-i convingă pe înalţii prelaţi ai bisericii catolice de faptul că au o responsabilitate la nivel personal în ceea ce priveşte prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.