Cine vin in locurile lui Alexe și Chirica? Muraru, interimar, Cazacu zice „pas”

joi, 29 aprilie 2021, 02:00
4 MIN
 Cine vin in locurile lui Alexe și Chirica? Muraru, interimar, Cazacu zice „pas”

Ziua de ieri a început cu un anunţ surpriză, făcut cu puţin înainte să înceapă şedinţa de plen a Consiliului Judeţean, programată pentru ora 10. Preşedintele CJ a precizat că a fost pus sub control judiciar în urma audierii sale, cu o zi înainte, la Direcţia Naţională Anticorupţie şi că, în consecinţă, a decis să facă un pas lateral. „Mi se pare un gest firesc, un gest de onoare, să mă autosuspend din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi şi evident din funcţiile deţinute la nivel central”, a declarat Costel Alexe, adăugând că noua sa calitate de simplu membru al partidului va fi menţinută până când îşi va demonstra nevinovăţia în instanţă.

Costel Alexe a subliniat în mai multe rânduri că va rămâne în fruntea CJ: „Sunt preşedinte al Consiliului Judeţean şi împreună cu echipa – şi executivă, şi legislativă – voi duce la îndeplinire toate proiectele pe care mi le-am asumat în campania electorală.”

Oamenii preşedintelui

În ceea ce priveşte succesorul la şefia Organizaţiei Judeţene a PNL Iaşi, acesta va fi stabilit la Bucureşti. „Decizia va fi luată de Biroul Politic Naţional împreună cu preşedintele Ludovic Orban. Nu pot să mă pronunţ”, a adăugat el, întrebat care ar fi favoriţii pentru această funcţie.

Până acum, toate sursele noastre îl dau favorit pe Alexandru Muraru, primvicepreședinte al PNL Iași. Totuși, el ne-a comunicat că nu face declarații pe acest subiect. Președintele interimar va conduce filiala cel puțin până la alegerile interne de peste două luni, care urmează să stabilească noii lideri de la Județ și de la Municipiu, împreună cu membrii birourilor și departamentelor din structura PNL Iași.

Surse din PNL ni l-au indicat pe Andrei Cazacu favorit la preluarea Organizaţiei Municipale Iaşi. Fost secretar de stat la Ministerul Mediului pentru scurt timp după plecarea lui Costel Alexe, apoi şef la Administraţia Fondului de Mediu, iar din februarie numit de acelaşi Costel Alexe administrator al judeţului, Andrei Cazacu ne-a spus laconic aseară că „nu există acest scenariu”. Ultimul cuvânt în desemnarea preşedintelui Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL îl va avea Biroul Politic Judeţean.

Cereri de demitere. „Am promis cetăţenilor «fără penali în funcţii publice»”

Premierul Florin Cîţu a salutat retragerea lui Costel Alexe şi a lui Mihai Chirica din funcţiile deţinute în partid, cu toate că în statutul PNL nu există prevăzută autosuspendare în situaţii de acest fel. „Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a spus prim-ministrul.

În ceea ce îl priveşte pe Costel Alexe, încă din toiul şedinţei CJ au început să curgă cererile de demisie. Seria a fost deschisă de grupul consilierilor PSD, iar la finalul întrunirii, încheiată de solicitarea grupului USR PLUS.

Şi copreşedinţii alianţei USR PLUS Iaşi au cerut demiterea lui Alexe şi Chirica. Cosette Chichirău i s-a adresat direct preşedintelui PNL: „Domnule Orban, dragi colegi liberali, nu este suficientă autosuspendarea domnilor Chirica şi Alexe din funcţiile de partid. Este necesară demisia lor din FUNCŢIILE PUBLICE, pentru că am promis cetăţenilor «fără penali în funcţii publice».”

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 şi Asociaţia Platforma Reset au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PNL prin care solicită retragerea sprijinului politic primarului Mihai Chirica şi preşedintelui CJ Costel Alexe.

Procurorii vorbesc despre mită, Alexe spune că e sponsorizare

Amintim că, la începutul anului, DNA a precizat că Alexe ar fi pretins şi primit de la Combinatul siderurgic din Galaţi produse din tablă în schimbul acordării unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură) care trebuia închis imediat după aderarea României la UE. Depozitul este monitorizat şi acum, ţara noastră fiind deja condamnată pentru întârziere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei şi constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului”, au precizat procurorii. Odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost instituită măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, respectiv de la 27 aprilie până la 25 iunie faţă de Costel Alexe (luare de mită şi instigare la delapidare) şi faţă de persoana din conducerea combinatului care a furnizat produsele metalice. Printre alte interdicţii, cei doi nu pot să părăsească ţara în acest interval.

Citește și: Șeful CJ Iași, Costel Alexe, sub control judiciar. Este inculpat în dosarul ”Tabla

În ianuarie, Costel Alexe afirma că ar fi vorba de un contract de sponsorizare. El nu a dat curs atunci mesajelor venite de la Cotroceni şi de la vârful partidului care îi transmiteau, nu foarte categoric, să facă un pas lateral. Şeful statului a revenit cu îndemnul adresat liderilor PNL de a interveni la Iaşi după descinderile procurorilor DIICOT în Dosarul „Zoiosu”, care i-a adus şi primarului PNL o calitate (a doua de la începutul anului) de inculpat.

Citește și: Tonele de tablă cerute de Costel Alexe ar fi „aterizat” în ograda soţiei

Comentarii