Codruţ Olaru speră degeaba: Politicieni cu greutate au rămas fără titlul de doctor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Codruţ Olaru speră degeaba: Politicieni cu greutate au rămas fără titlul de doctor

GALERIE
codrut
  • codrut
- +

Există mai multe cazuri în care au fost implicate personalităţi publice „cu greutate“ în spaţiul românesc unde tergiversările, indiferent de natura lor, nu au împiedicat într-un final analizarea tezelor de doctorat suspecte de plagiat şi retragerea titlului de doctor. În contextul în care de mai bine de 8 luni de zile Comisia de Etică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) nu a reuşit să găsească trei persoane care să îşi asume să analizeze teza fostului procuror şef al DIICOT, Codruţ Olaru, fiindcă a fost coordonat de actualul rector, Tudorel Toader, „Ziarul de Iaşi“ face o trecere în revistă a altor cazuri similare, cu deznodămintele lor.

Unul dintre cele mai notorii şi ilare este cel al plagiatului fostului premier Victor Ponta, actualmente preşedinte al Pro România. După mai multe sesizări de plagiat depuse la ARACIS, încercări de tergiversare, Universitatea din Bucureşti a dat verdict de plagiat şi a trimis către Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru analiză suplimentară. CNATDCU s-a întrunit în Consiliul General şi analiza plagiatul, zi în care Liviu Marian Pop, membru de sindicat ajuns peste noapte ministru interimar la Educaţie, a dat un ordin de ministru care a restructurat CNATDCU chiar în ziua în care era analizată teza. Ba mai mult, acesta s-a dus personal ca să se asigure că nu va avea loc nicio concluzie legată de plagiat şi există unele surse din presă care au invocat faptul că în clădirea CNATDCU a fost tăiat curentul pentru a nu se redacta decizia de plagiat şi până când nu a ajuns Pop cu ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial pentru a-i informa pe cei 20 de membri că urmează o reorganizare şi să îi asigure că „vor fi nominalizaţi cu toţii în următoarea structură“. Însă cercetările, pasate în 2012 către un Consiliu Naţional de Etică aproape nefuncţional, nu au fost îngropate. A fost nevoie de încă patru ani de zile, dar CNATDCU a votat în Consiliul General cu mai bine de trei sferturi de voturi pentru retragerea titlului de doctor. Repercusiunile însă nu s-au răsfrânt şi asupra coordonatorului de doctorat.

Un alt caz de interes public a fost cel al Laurei Codruţa Kovesi, acuzată că şi-a plagiat doctoratul. După cum am precizat şi în ediţia de ieri, Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara şi-a asumat tranşarea situaţiei intern, fără comisie externă, iar după dezbaterile de la CNATDCU s-a luat decizia acordării verdictului de neplagiat, însă comisia de experţi care a evaluat a remarcat calitatea sub-mediocră a lucrării, însă a apreciat veridicitatea sa.

Cel mai notoriu şi recent nume de pe această listă este cel al fostului ministru al Apărării - Gabriel Oprea, asupra căruia CNATDCU a decis, după runde de presiuni şi de atacuri, că lucrarea sa „Plângerea prealabilă - perspectiva istorică“, pe care a susţinut-o în 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, este plagiată. Acestuia i-a fost retras titlul de doctor în 2018, după ce Oprea a contestat în instanţă. Mai mult, ulterior, Academia Naţională de Informaţii a sesizat anul acesta CNATDCU că 8 din cei 13 doctoranzi coordonaţi de Oprea şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat, sesizările fiind încă analizate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.