De Sănătate

Punem punctul pe știi

Colita ulcerativă afectează cel mai mult tinerii

miercuri, 08 decembrie 2021, 11:06
5 MIN
 Colita ulcerativă afectează cel mai mult tinerii

Mirela Ștefan, Iași: ”Soțul meu are 33 de ani, are un serviciu care presupune să stea câte 12 ore în fața calculatorului dar, cel mai important este că are o teamă viscerală de a merge la medic. Aceasta, în ciuda faptului că de mai multe luni are probleme cu stomacul, cred eu. Doar pentru faptul că lucrăm amândoi de acasă am aflat că are probleme de sănătate. Întâmplător, am descoperit că are frecvent scaune moi, cu sânge și că îl supără stomacul. Soțul meu a recunoscut că, în urmă cu multe luni, ca urmare a unui control efectuat în cadrul pachetului medical oferit de firma la care lucrează i s-a spus că este posibil să aibă o afecțiune la colon numită colită ulcerativă și ar necesita investigații suplimentare, dar el nu a făcut nici un consult. M-am speriat foarte tare și am sunat la medicul de familie care mi-a recomandat să mergem la un gastroenterolog, pentru a stabili cât de avansată este boala. Vă rog să îmi explicați ce înseamnă această boală și dacă pot face eu ceva să îl ajut pe soțul meu”.

Șef lucrări Dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași:

”În primul rând să vedem și partea plină a paharului, pandemia ne-a făcut să stăm mai mult împreună, în familie, și așa să aflăm mai repede de problemele partenerului. Cel mai mare ajutor pe care îl puteți oferi soțului dvs este să-l convingeți să vină la Institutul de Gastroenterologie din Iași, pentru a fi investigat și pentru a primi un tratament care să îi permită o calitate a vieții pe care se pare că acum nu o are.

În ce privește colita ulcerativă, cunoscută și ca rectocolita ulcerohemoragică (RCUH), aceasta face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, alături de boala Crohn. Colita ulcerativă afectează în general persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Cu toate acestea, există numeroși adulți care primesc un astfel de diagnostic și după vârsta de 30 de ani.

Chiar dacă primele simptome par să apară la vârste tinere, colita ulcerativă poate debuta la orice vârstă. Boala afectează în egală măsură femeile și bărbații, deși unele studii susțin că bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune. Această suferință se întâlnește mai frecvent în zonele urbane și în țările dezvoltate.

Colita ulcerativă este o boala cronică, autoimună, de etiologie încă imprecis cunoscută, care afectează intestinul gros (colonul)  și rectul, în care învelișul interior (mucoasa) se inflamează, ducând la apariția leziunilor, a ulcerațiilor (rănilor) și sângerării.

Combinația de inflamație cu ulcerații cauzează frecvent sângerare (rectoragie), diaree, balonări, dureri și disconfort abdominal. De aceea, cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale și scaunele moi, cu sânge. Unele persoane pot avea chiar și 10-20 de scaune pe zi, ceea ce poate conduce la o deshidratare severă. Când boala este avansată, adică un segment lung de colon este afectat, pot apărea episoade de febră, pierderi de sânge importante și se poate instala anemia.

Colita ulcerativă este rezultatul unui răspuns anormal, exagerat al sistemului imun care, în mod normal, ne apără organismului de infecții și alte agresiuni. La persoanele cu boli inflamatorii intestinale cum este colita ulcerativă, sistemul imun începe să atace propriile țesuturi ducând la apariția unei inflamații cronice, neinfecțioase, netuberculoase, localizată inițial în rect și apoi și în colon. Acești pacienți însă pot prezenta și afectări extracolonice, cauzate de perturbarea sistemului imun. Cel mai frecvent sunt afectate articulațiile, pacienții prezintă dureri articulare, dar și ochii, tegumentele chiar și ficatul pot fi afectate.

Boala se manifestă diferit de la o persoană la alta, funcție de lungimea segmentului de colon afectat, simptomele variind de la cele ușoare la cele mai severe. Primul segment de tract digestiv afectat este întotdeauna rectul și de aceea pacienții prezintă la început sângerare rectală (rectoragie), greșit interpretată inițial ca fiind de cauză hemoroidală și tratată ca atare după un consult la farmacie sau pe internet. Apoi apare diareea cu sânge, durerea în partea stângă și inferioară a abdomenului, etapa în care pacienții își fac probleme și consultă medicul. Simptomele pot dispărea complet pentru o perioadă de timp, spontan la început și mai târziu doar cu tratament, pentru a reapărea în anumite momente ale vieții. Subliniez că dispariția simptomelor sub tratament nu înseamnă vindecarea bolii ci remisiunea ei!!! Colita ulcerativă este o boală cronică, pe viață, necesită tratament și monitorizare permanentă, periodică. Când boala este în remisiune calitatea vieții pacientului este identică cu cea a unei persoane sănătoase.

Pacienților care ajung la noi cu astfel de simptome li se fac o serie de investigații precum colonoscopie cu biopsie pentru confirmarea diagnosticului, tomografie computerizată, la cei la care examenul colonoscopic nu poate fi efectuat sau este contraindicat, examenul scaunului pentru a face diferența cu o colită infecțioasă, analize de sânge pentru cuantificarea inflamației, depistarea anemiei.

Bolile inflamatorii intestinale, din care face parte și colita ulcerativă, nu trebuie confundate cu sindromul de colon iritabil, o tulburare funcțională intestinală,  în care apar tulburări de motilitate și hipersensibilitate viscerală, fără inflamație sistemică.

Colita ulcerativă, deși nu este o boală rară, este o boală despre care se vorbește foarte puțin. Prin simptomele sale, din punct de vedere psihologic și social, boala poate avea consecințe foarte severe, ducând la sentimente de stigmă, frică și izolare.

Din păcate, colita ulcerativă este o boală cronică pentru care, în prezent, nu există nici un  tratament prin care boala să poată fi vindecată, dar remisiunea clinică și histologică se poate obține la majoritatea pacienților, cu condiția ca aceștia să mențină contactul periodic cu medicul gastroenterolog și să respecte tratamentul recomandat.

Practic, la acest moment, scopul tratamentului este de a reduce inflamația care cauzează simptomele și de a stabili perioade lungi de remisie, perioade în care simptomele dispar iar mucoasa colonică nu mai este inflamată.

Tratamentul colitei ulcerative este complex, individualizat funcție de severitatea bolii. Dietele alimentare stricte sunt necesare pe perioade scurte de timp, în puseele severe de activitate și nu pe viață!!! Pacienții cu colită ulcerativă nu au restricții alimentare dar, ca și restul populației, trebuie să adopte un stil de viață sănătos, în special pentru a proteja sistemul imun și microbiota intestinală.

Unele persoane necesită spitalizare, mai ales în cazul în care au suferit de deshidratare sau au pierdut prea mult sânge, în urma unor episoade cronice de diaree.

În anumite cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale de rezectie a colonului – colectomie. Aproximativ 25-30% dintre persoanele afectate de colită ulcerativă trec printr-un episod chirurgical, mai puțin decât în cazul Bolii Crohn. În colita ulcerativă tratamentul chirurgical vindecă boala dacă se face proctocolectomie totală, adică se scoate tot colonul și rectul.

Cert este că, pentru a putea depăși cât mai ușor episoadele de activitate ale bolii, pentru a intra în remisiune susținută și a preveni apariția cancerului colo-rectal, sfatul meu este să țineți legătura cu medicul gastroenterolog pentru ca, împreună, să stabiliți un tratament și un stil de viață”.

Comentarii