Copii luaţi ostatici în Consiliul Local. Viaţa politică la ţară, la Iaşi, întrece imaginaţia

sâmbătă, 03 septembrie 2022, 01:50
4 MIN
 Copii luaţi ostatici în Consiliul Local. Viaţa politică la ţară, la Iaşi, întrece imaginaţia

Respingerea de către consilieri a unui proiect pe bani europeni de modernizat şcoala dintr-un sat de lângă Iaşi l-a determinat pe primar să angajeze pe ultima sută de metri lucrări de reparaţii. Acestea vor demara odată cu începerea anului şcolar. Pe durata şantierului, copiii vor merge în satul vecin. Viceprimarul merge mai departe şi propune demolarea şcolii vechi şi construirea alteia noi, însă pe banii sătenilor.

Consilierii locali din Dumeşti au fost convocaţi marţea viitoare în şedinţă extraordinară ca să decidă, printre altele, demolarea şcolii vechi din satul Hoiseşti şi reconstruirea ei. Dar de ce au aşteptat aleşii comunei să înceapă şcoala ca să decidă să pună clădirea la pământ?

„Este o şcoală foarte degradată. Dacă aţi vedea cum învaţă copiii, s-ar putea să vă faceţi cruce cu amândouă mâinile”, ne-a spus iniţiatorul celor două proiecte, viceprimarul Cătălin Pachiţac. Banii vor veni din bugetul local pe anul viitor, s-a arătat convins viceprimarul, pentru că e vorba de o şcoală mică, doar patru clase.

Vicele s-a arătat nemulţumit că 200 de mii de lei au fost alocaţi cu doi ani în urmă pentru documentaţie, iar anul trecut, 400 de mii, „numai că domnul primar n-a binevoit să se apuce de treabă”.

Cătălin Pachiţac ne-a mai spus că abia vineri a anunţat primarul că, de luni, vor începe lucrările de reparaţii curente la clădirea şcolii din Hoiseşti. „El crede că copiii vor fi mutaţi la şcoala din Dumeşti, dar nu vor fi, pentru că luni vor veni părinţii şi va fi o mare grevă”, a ţinut vicele să precizeze.

Viceprimarul i-a mai reproşat primarului că vrea să facă o investiţie „de 11 miliarde” la clubul sportiv, „care nici nu există în inventarul domeniului public”.

Pe ordinea de zi a aceleiaşi şedinţe se regăseşte proiectul de hotărâre privind „înfiinţarea şi funcţionarea unei comisii mixte de lucru, care să asiste la procedurile de recepţie la finalizarea lucrărilor efectuate pe domeniul public şi privat al comunei Dumeşti, pe lângă comisia de recepţie”.

„Eu n-am vrut să semnez anumite procese-verbale, am făcut note de constatare şi din cauza asta am fost schimbat abuziv de la conducerea comisiei de recepţie”, a motivat Cătălin Pachiţac.

Primarul Mihai Cocoveică reclamă însă că s-au pierdut fonduri europene.

„Cu o săptămână înainte de deschiderea sesiunii de finanţare, am venit cu proiectul în Consiliul Local pentru indicatorii tehnico-economic. Criteriul de obţinerea a finanţării era «primul venit, primul servit», iar banii vizau consolidarea construcţiei şi eficientizarea termică a ei”, ne-a explicat primarul pentru ce ar fi primit 940 euro/mp.

Viceprimarul, care a reuşit să contureze o majoritate dintre cei 15 consilieri proveniţi de la 6 formaţiuni politice, i-a replicat primarului că vrea o şcoală nouă, iar Mihai Cocoveică nu a reuşit să-l convingă de reabilitarea integrală a clădirii. „Dacă n-au votat, ce pot eu să le fac?”, şi-a arătat dezamăgirea primarul comunei că nu a putut să depună proiectul.

De ce să câştigi, când e mai uşor să pierzi?

Cât priveşte finanţarea unei construcţii noi din bugetul propriu al comunei, este practic imposibil. Reabilitarea ar fi costat aproximativ 2,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, gândiţi-vă la cât se ridică o construcţie nouă, a adăugat el.

„Nu avem bugetată lucrarea”, ne-a spus primarul, lăsând să se înţeleagă că o asemenea hotărâre va fi anulată atunci când va ajunge la Instituţia Prefectului pentru avizarea finală.

În consecinţă, şcoala din Hoiseşti va fi acum doar reparată. Lucrările, care vor demara săptămâna viitoare pentru că firma angajată nu a avut suficient personal peste vară, vor dura aproximativ o lună. Cele patru clase – una de preşcolari şi trei primare – vor fi face naveta la şcoala din Dumeşti cu mijloace de transport puse la dispoziţie de primărie.

Reabilitarea şcolii pe bani europeni nu este singura finanţare pierdută. Comuna a mai ratat bani pentru o bază sportivă – în programul CJ „Şase baze sportive, şase pieţe agroalimentare”.

„Am găsit terenul cu toate utilităţile, am venit îm Consiliul Local, n-au vrut să voteze”, ne-a spus primarul. Un alt proiect a fost cel pentru amenajarea unui centru comunitar. „Din 139 de comune admise, am fost singura care a pierdut finanţarea de 100 de mii de euro pentru amplasarea modulelor şi achiziţionarea unui autoturism pentru asistentul medical comunitar. N-au vrut să voteze proiectul pentru că aveau ceva cu asistenta medicală”, a dat Cocoveică un alt exemplu.

Şedinţa extraordinară de marţi are nouă puncte pe ordinea de zi. Primarul comunei se întreabă însă care este caracterul de urgenţă al acestei întruniri, dat fiind că o şedinţă extraordinară are loc în anumite situaţii: când e necesară reactualizarea unui deviz de lucrări care ar expira în câteva zile, când a avut loc o catastrofă (inundaţii) etc. 

Comentarii