Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Criza PNL şi eşecul Coaliţiei

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

De la ruperea Coaliţiei de guvernare avem cea mai stupidă criză politică post decembristă. Ce se întâmplă este atât de neverosimil încât nu mă miră că această criză a legitimat toate teoriile conspiraţiei. Ci aşa cum se întâmplă îndeobşte, fondul chestiunii este eludat în beneficiul personalizării excesive şi a bagatelizării. 

Sunt invocate în cauză personaje interesate strict personal (din motive penale, îndeobşte) în rostogolirea crizei. S-a ajuns la asemenea buimăceală încât aproape nimeni nu pare să mai identifice o explicaţie raţională. Cum s-a ajuns aici? Ce mize oculte ascunde criza? De ce acceptă liberalii să coboare garda atât de jos? Sunt întrebări legitime puse insistent în lunga vară fierbinte a crizei politice din interiorul PNL. Sunt toate premisele ca vara electorală să prefaţeze o lungă iarnă politică pentru partidul care pretinde să guverneze pentru secolul XXI. Iar verdictul curent la care suntem îndreptăţiţi noi, românii, ce aşteptăm responsabilitate din partea guvernanţilor este unul singur: nebunie!

PNL pare să fi intrat în zodiacul disoluţiei. Dar să nu căutăm explicaţii aiurea! PNL nu e victima vreunei conjuraţii oculte, ci apropierilor sale politici, a compromisurilor vinovate şi a obsesiei puterii. PNL este astăzi într-un moment de cumpănă şi bilanţ. Dacă va avea curajul să devoaleze cauzele interne ale crizei va putea identifica şi soluţia salvării. Dacă nu, va deveni istorie.

PNL şi-a tăiat rădăcinile istorice, pe care le evocă oricum, doar formal, reuşind antiperformanţa de a se alinia cu pesediştii într-un fel de prezent continuu, fără repere valorice, fără personalităţi, fără doctrină certă (dovadă este chiar înscrierea în grupul popular din Europa), şi culmea, pentru un partid ce se pretinde naţional, fără patriotism. Acesta este momentul adevărului. Un adevăr crud şi nemilos, ca o boală fatală. Un adevăr dramatic ce dezvăluie incapacitatea de a controla adunătura de indivizi din tot spectrul politic, ce are un singur numitor comun: interesul personal cinic, în detrimentul celui public, la care orice partid are datoria să se raporteze. Atâtea compromisuri, atâtea trădări, atâtea vedete de duzină propuse pe post de salvatori, atâţia baroni îmbogăţiţi miraculos, atâta iresponsabilitate în gestionarea resurse iumane nu puteau rămâne nepedepsite. Practic orice om de bună credinţă care s-a iluzionat că un partid istoric înseamnă mai mult decât cele născute din nebuloasa revoluţiei a trebuit să părăsească mocirla liberală, pentru a-şi salva demnitatea. Iar dacă am ajuns la concluzia că PNL - aşa cum e croit astăzi - este iremediabil compromis pentru politica mare, este pentru aceea că îl cunosc din lăuntru şi nu din propaganda ineptă a aşa-zişilor lupi tineri, lipsiţi de orice idealism, de luciditate şi de patriotism. A se vedea penibilul lider al organizaţiei de la Iaşi, dar nu numai.

PNL se mai poate târî prin politică o vreme, mai poate amăgi pe unii un timp, dar nu mai poate conta în politica noastră decât ca un partid balama, adică postura în care se pare că şi-a găsit vocaţia. PNL este azi la guvernare, deşi a pierdut alegerile parlamentare, doar în urma alianţei cu USR-PLUS şi a voinţei preşedintelui, care a forţat legea atunci când a numit premierul liberal. Dar PNL urăşte de fapt USR, începând de jos şi până la vârf, întrucât îl considera doar un aliat de ocazie şi principalul vinovat de concurenţa pe care i-o face pe partea dreaptă a eşicherului politic. Iar Cîţu execută acum această comandă internă, care-i dictează că nu reformele vitale, nu interesul ţării primează, ci voinţa baronilor liberali de a conduce împreună cu cei din PSD, întru perpetuarea jafului. Bref, PNL este aliatul natural al unui partid egal nereformat şi nereformist.

PNL evocă istoria doar atunci când îi convine şi o face pentru a poza în partid vechi, responsabil şi elevat intelectual. Falsul acestui construct de tip PR este însă devoalat cu fiecare gest politic. Mai devreme sau mai târziu, adevărul le va exploda în faţă. În fapt, PNL este controlat, de jos şi până sus, de grupuri de şoc/ interese de un cinism fără margini, a căror singură religie este profitul personal şi de gaşcă. Îi provoc pe liberali la o dezbatere onestă pe această temă. Oamenii de bună credinţă, atâţia câţi au mai rămas, nu contează decât ca masă de manevră şi alergători de campanie, fără nici o contribuţie reală în economia partidului.

Cum s-a ajuns ca cel mai ridicol personaj politic al momentului, un retardat nevrotic, bâlbâit şi inconsistent până la caricatură, să fie exponentul „echipei câştigătoare”? Sunt prea multe de spus ca să risc un răspuns grăbit. De aceea voi reveni.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri