anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Criza PNL şi eşecul Coaliţiei

GALERIE
mihai dorin
 • mihai dorin
- +

De la ruperea Coaliţiei de guvernare avem cea mai stupidă criză politică post decembristă. Ce se întâmplă este atât de neverosimil încât nu mă miră că această criză a legitimat toate teoriile conspiraţiei. Ci aşa cum se întâmplă îndeobşte, fondul chestiunii este eludat în beneficiul personalizării excesive şi a bagatelizării. 

Sunt invocate în cauză personaje interesate strict personal (din motive penale, îndeobşte) în rostogolirea crizei. S-a ajuns la asemenea buimăceală încât aproape nimeni nu pare să mai identifice o explicaţie raţională. Cum s-a ajuns aici? Ce mize oculte ascunde criza? De ce acceptă liberalii să coboare garda atât de jos? Sunt întrebări legitime puse insistent în lunga vară fierbinte a crizei politice din interiorul PNL. Sunt toate premisele ca vara electorală să prefaţeze o lungă iarnă politică pentru partidul care pretinde să guverneze pentru secolul XXI. Iar verdictul curent la care suntem îndreptăţiţi noi, românii, ce aşteptăm responsabilitate din partea guvernanţilor este unul singur: nebunie!

PNL pare să fi intrat în zodiacul disoluţiei. Dar să nu căutăm explicaţii aiurea! PNL nu e victima vreunei conjuraţii oculte, ci apropierilor sale politici, a compromisurilor vinovate şi a obsesiei puterii. PNL este astăzi într-un moment de cumpănă şi bilanţ. Dacă va avea curajul să devoaleze cauzele interne ale crizei va putea identifica şi soluţia salvării. Dacă nu, va deveni istorie.

PNL şi-a tăiat rădăcinile istorice, pe care le evocă oricum, doar formal, reuşind antiperformanţa de a se alinia cu pesediştii într-un fel de prezent continuu, fără repere valorice, fără personalităţi, fără doctrină certă (dovadă este chiar înscrierea în grupul popular din Europa), şi culmea, pentru un partid ce se pretinde naţional, fără patriotism. Acesta este momentul adevărului. Un adevăr crud şi nemilos, ca o boală fatală. Un adevăr dramatic ce dezvăluie incapacitatea de a controla adunătura de indivizi din tot spectrul politic, ce are un singur numitor comun: interesul personal cinic, în detrimentul celui public, la care orice partid are datoria să se raporteze. Atâtea compromisuri, atâtea trădări, atâtea vedete de duzină propuse pe post de salvatori, atâţia baroni îmbogăţiţi miraculos, atâta iresponsabilitate în gestionarea resurse iumane nu puteau rămâne nepedepsite. Practic orice om de bună credinţă care s-a iluzionat că un partid istoric înseamnă mai mult decât cele născute din nebuloasa revoluţiei a trebuit să părăsească mocirla liberală, pentru a-şi salva demnitatea. Iar dacă am ajuns la concluzia că PNL - aşa cum e croit astăzi - este iremediabil compromis pentru politica mare, este pentru aceea că îl cunosc din lăuntru şi nu din propaganda ineptă a aşa-zişilor lupi tineri, lipsiţi de orice idealism, de luciditate şi de patriotism. A se vedea penibilul lider al organizaţiei de la Iaşi, dar nu numai.

PNL se mai poate târî prin politică o vreme, mai poate amăgi pe unii un timp, dar nu mai poate conta în politica noastră decât ca un partid balama, adică postura în care se pare că şi-a găsit vocaţia. PNL este azi la guvernare, deşi a pierdut alegerile parlamentare, doar în urma alianţei cu USR-PLUS şi a voinţei preşedintelui, care a forţat legea atunci când a numit premierul liberal. Dar PNL urăşte de fapt USR, începând de jos şi până la vârf, întrucât îl considera doar un aliat de ocazie şi principalul vinovat de concurenţa pe care i-o face pe partea dreaptă a eşicherului politic. Iar Cîţu execută acum această comandă internă, care-i dictează că nu reformele vitale, nu interesul ţării primează, ci voinţa baronilor liberali de a conduce împreună cu cei din PSD, întru perpetuarea jafului. Bref, PNL este aliatul natural al unui partid egal nereformat şi nereformist.

PNL evocă istoria doar atunci când îi convine şi o face pentru a poza în partid vechi, responsabil şi elevat intelectual. Falsul acestui construct de tip PR este însă devoalat cu fiecare gest politic. Mai devreme sau mai târziu, adevărul le va exploda în faţă. În fapt, PNL este controlat, de jos şi până sus, de grupuri de şoc/ interese de un cinism fără margini, a căror singură religie este profitul personal şi de gaşcă. Îi provoc pe liberali la o dezbatere onestă pe această temă. Oamenii de bună credinţă, atâţia câţi au mai rămas, nu contează decât ca masă de manevră şi alergători de campanie, fără nici o contribuţie reală în economia partidului.

Cum s-a ajuns ca cel mai ridicol personaj politic al momentului, un retardat nevrotic, bâlbâit şi inconsistent până la caricatură, să fie exponentul „echipei câştigătoare”? Sunt prea multe de spus ca să risc un răspuns grăbit. De aceea voi reveni.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.