De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum afli dacă suferi de o boală gravă, dar comună pentru 700.000 de români

luni, 29 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Cum afli dacă suferi de o boală gravă, dar comună pentru 700.000 de români

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA a lansat, începând cu 25 mai, o campania naţională de informare pentru a atrage atenţia asupra simptomelor şi riscurilor disfuncţiei glandei tiroide, în contextul în care peste 700.000 suferă de hipotiroidism. Aceasta este cea mai frecventă afecţiune a tiroidei. Scopul campaniei este ca românii să identifice simptomele disfuncţiei glandei tiroide, semnalarea lor în caz de suspiciune la medicul de familie, care poate demara un tratament aplicat sau investigaţii suplimentare.

 

În mod concret, simptomele care ar trebui să grăbească vizita la medicul de familie şi care pot semnala o hipotiroidie sunt oboseală neexplicată, lipsă de energie, piele uscată, constipaţie, faţă umflată, intoleranţă la frig, creştere în greutate sau probleme de memorie. La femei, hipotiroidismul poate provoca dereglări menstruale sau infertilitate.

Simptomele hipertiroidiei sunt opuse, dar la fel de îngrijorătoare: palpitaţii, pierdere involuntară în greutate, agitaţie şi stare de nervozitate, insomnie, incapacitate de concentrare, transpiraţie în exces, tremur al mâinilor. „Dacă aveţi aceste simptome, primii paşi pe care trebuie să-i faceţi sunt vizita la medicul de familie şi analizele de sânge, care sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este vorba de hormonul de stimulare tiroidiană TSH şi unul dintre hormonii tiroidieni: tiroxina, fracţiunea liberă – FT4. Dacă analizele semnalează o afecţiune, medicul de familie vă recomandă un consult la medicul endocrinolog,” a spus Rozalina Lăpădatu, preşedinta APAA.

Bolile tiroidiene netratate pot asocia complicaţii cardiovasculare şi tulburări digestive, dereglări emoţionale şi anxietate, precum şi scăderea calităţii vieţii.

„Oboseala, lipsa de putere, starea generală proastă pot fi semne de probleme cu tiroida. Toţi oamenii, dar mai ales femeile, pentru că 80% dintre pacienţi sunt femei, ar trebui să se întrebe ce ştiu despre tiroidă! Iar o vizită la medicul de familie poate primi un răspuns la întrebarea legată de simptomele resimţite,” a punctat conf.dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog. Există şi un chestionar de depistare a simptomelor, lansat de asociaţie, care poate fi consultat pe siteul www.apaa.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii