Cum au fost subiectele de la matematică, la simulare? O analiză a profesorilor ieșeni

vineri, 19 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Cum au fost subiectele de la matematică, la simulare? O analiză a profesorilor ieșeni

Cea de-a doua probă din cadrul simulării organizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași s-a desfășurat ieri, 18 aprilie. Prezența a fost de 92% în cazul Evaluării Naționale – proba la matematică și de 77% în cazul Examenului de Bacalaureat – proba obligatorie a profilului, conform informațiilor transmise de ISJ Iași.

Unii profesori ieșeni de specialitate contactați de reporterii „Ziarul de Iași” au menționat că subiectele au respectat programa și că nu ar trebui să fie probleme în obținerea unei note satisfăcătoare. Alții au ales să nu comenteze subiectele de la simularea județeană. Cu toate acestea, am aflat că subiectul de matematică de la Bacalaureat, pentru specializarea științe ale naturii, a avut un grad de dificultate ridicat.

Subiecte de nivel mediu la Evaluarea Națională

Prima parte a examenului la matematică a inclus cinci itemi de tip grilă și un item de alegere duală (adevărat/fals). Subiectul al II-lea a fost tip grilă și a constat în exerciții de geometrie. În cazul celui de-al III-lea subiect, elevii au avut de scris rezolvarea completă pe foaia de examen pentru șase probleme, fiecare a câte două subpuncte.

„Subiectele au fost rezonabile, puțin peste nivel mediu, dar nota 8 se poate obține chiar cu ușurință. Pentru elevii buni, foarte buni, cei cu olimpiade, pretențiile sunt mai mari și cu un pic de atenție se poate obține peste 9,50 sau chiar 10”, a declarat Codrin Precupanu, profesor de matematică la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Dorina Carapanu, director adjunct la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, susține că subiectele de la simularea Evaluării Naționale la matematică sunt realizate conform programei școlare.

„Grilele abordează noțiuni din programă. Nota 5 ar trebui să fie atinsă ușor. Subiectul al III-lea cuprinde și probleme provocatoare, sunt subpuncte b) care ar trebui să facă diferența”, a transmis un profesor de matematică de la un colegiu de elită din Iași.

Subiect greu pentru profilul științe ale naturii

În cazul simulării examenului de Bacalaureat, la matematică, elevii au avut subiecte diferite în funcție de profil și specializare. Astfel, au fost trei variante de subiecte, pentru filiera teoretică – profilul real – specializarea matematică-informatică, filiera teoretică – specializarea științe ale naturii și filiera tehnologică.

„La Bacalaureat a fost un grad de dificultate puțin mai ridicat, dar era de așteptat să fie așa. Subiectul I de la specializarea științe ale naturii a avut un grad de dificultate mai ridicat. Vizează niște competențe destul de greu de realizat de un elev la nivel de județ, chiar și la nivel național. Binomul lui Newton a pus destul de multe probleme. Problema 3, unde aveau de făcut imaginea funcției pe interval, cu siguranța a pus destul de multe probleme. Dacă ea a fost rezolvată, probabil a fost rezolvată cu partea de analiză din clasa a XI-a. Cu siguranță a mai pus probleme exercițiul 6 de la subiectul I, cel de trigonometrie, cu acea identitate trigonometrică. Subiectele II și III au fost cât de cât în regulă, mai puțin subpunctul c) de la sistemul de ecuații. Dacă au lucrat în plus sau peste nivel la clasă, cu siguranță copiii au rezolvat problema, dar dacă au învățat de pe manual și au urmat programa, a fost destul de greu de abordat pentru elevii de la profilul științe ale naturii”, a explicat un profesor de matematică de la un liceu din Iași.

Grad de dificultate medie la istorie

La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică – profil umanist, filiera vocaţională – profil artistic, profil sportiv, profil pedagogic (specializările bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor) și profil teologic. La subiectul I, elevii au avut mai multe cerințe pe baza a două texte suport: „Națiunea și societatea. Național și social în epoca Unirii” de D. Balan și „România 1866 – 1947” de K. Hitchins. La subiectul al II-lea, aceștia au avut alt fragment din „ România 1866 – 1947” și șase exerciții pe baza acestuia. La ultimul subiect, candidații au avut de elaborat, în aproximativ două pagini, un eseu despre instituțiile centrale din spațiul românesc, în secolele al IX-lea – al XVIII-lea.

„Itemii au un grad mediu de dificultate și se potrivesc cu nivelul de pregătire al copiilor. S-a ținut cont de ritmicitatea materiei și de gradul de achiziții până la momentul acesta calendaristic”, a declarat Eliza Ilie, profesoară de istorie la Colegiul Economic Administrativ din Iași.

Simularea examenelor naționale de la Iași

La simulările din perioada 17-19 aprilie sunt așteptați să participe 7.269 de elevi de clasa a VIII-a din 156 de școli care au nivel gimnazial și 4.853 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a din 40 de licee.

Probele din cadrul simulărilor județene încep la ora 9:00, moment în care vor fi deschise plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în sălile de clasă este permis pâna la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 2 ore pentru Evaluarea Națională și 3 ore pentru Examenul Național de Bacalaureat.

Subiectele și baremele de evaluare sunt elaborate de grupuri de lucru pe discipline la nivel județean. Probele și evaluarea vor avea loc la nivelul școlii, în format clasic, fără acces la platforma de evaluarea digitalizată. Rezultatele de la simulare vor fi comunicate individual elevilor și părinților.

Calendarul simulărilor organizate de ISJ Iași

Evaluarea Națională

  • 17 aprilie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 18 aprilie 2024: Matematică – probă scrisă

Examen Național de Bacalaureat

  • 17 aprilie 2024: Proba E.a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 18 aprilie 2024: Proba E.c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
  • 19 aprilie 2024: Proba E.d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului și specializării

Comentarii