anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum puteți beneficia de asistență medicală gratuită, dacă sunteți neasigurați

GALERIE
declaratia-unica
 • declaratia-unica
- +

Persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, vor trebui să plătească 1.530 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în cursul anului 2022. Suma acoperă asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru 12 luni care curg de la data la care oamenii trimit la Fisc declaraţia unică, pe care au completat-o corect.

Declaraţia unică are un formular nou în anul 2022, reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021, publicat în Monitorul Oficial la 5 ianuarie, data la care a intrat în vigoare actul normativ.
 
”Persoanele care doresc să beneficieze de asistență medicală gratuită, dar care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și care, de asemenea, nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurărilor sociale de sănătate optând pentru plata contribuției, prin completarea și depunerea la ANAF a „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212). În prezent, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice la Fondul unic de asigurări sociale de sănătate o dețin organele de specialitate ale ANAF”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.
 
 
Categoriile exceptate de la plata asigurărilor sociale de sănătate sunt copiii până la vârsta de 18 ani; tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor; ucenicii sau studenţii; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni; femeile însărcinate şi lăuzele și persoanele persecutate din motive politice.
 
De asemenea, în cazul urgențelor medicale absolut toate persoanele, indiferent că au sau nu asigurare medicală, sunt îngrijite gratuit.
 
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune, astfel:
 
• prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul: www.anaf.ro;
ANAF a precizat că persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată.
• prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul: www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat; 
• în format printat/hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
 
După ce ați depus formularul corect completat, verificarea calităţii de asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate poate fi făcută pe plaforma informatică pusă la dispoziţia oamenilor de către CNAS. 
 
Deschiderea drepturilor de asigurat după depunerea și completarea declarației D212 pentru această categorie de persoane și înregistrarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se poate realiza printr-una dintre următoarele modalități:
 
• Comunicarea prin protocol încheiat între ANAF și CNAS în termen de 7 zile lucrătoare a datelor necesare în vederea  înregistrării în evidențele CAS Iași;
• Transmiterea directă, în format fizic, la sediul CAS Iași a declarației D 212;
• Transmiterea declarației D 212 către CAS Iași prin mijloacele electronice de transmitere la  distanță.
 
”Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Însă suma datorată pentru cele 12 luni este calculata la nivelul a 6 contribuții lunare”, a mai menționat Dr. Ec. Radu Țibichi.
 
Iată cum se calculează suma pe care persoanele neasigurate trebuie să o plătească pentru a beneficia de asistență medicală gratuită:
 
6 luni x 2.550 lei (valoarea salariului minim brut pe țară de la 01 ianuarie 2022) = 15.300 lei
15.300 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.530 lei.
 
Potrivit informațiilor oferite de ANAF, persoanele care s-au asigurat în acest mod trebuie să achite suma de 1.530 lei până la data de 25 mai 2023, fie că o plătesc integral, fie în rate.
 
Dacă pe durata celor 12 luni de valabilitate a declaraţiei D 212 beneficiarul trece într-o altă categorie de asigurat, respectiv: categoria de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoria de persoane care realizează venituri pentru care obligația declarării revine plătitorului de venituri, asiguratul va depune la ANAF o declarație rectificativă, în care va recalcula nivelul sumei datorate proporțional cu perioada efectivă de asigurare. Termenul de depunere a declarației rectificative este de 30 zile de la momentul schimbării categoriei de asigurat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.