anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

De poimâine, consultaţii la cabinetul medical doar cu cardul de sănătate?

GALERIE
consultatii, card, sanatate
  • consultatii, card, sanatate
- +

Medicii de familie au reacţionat ieri la anunţul CNAS în acest sens, după ce folosirea cardului fusese suspendată pe perioada stării de urgenţă şi stării de alertă. Nefolosirea cardului este posibil să fie prelungită până la finalul anului 

Medicii de familie au reacţionat ieri, după anunţul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conform căruia de la 1 octombrie ar fi reintrodusă obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile de la cabinet. Folosirea cardului a fost suspendată pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a atras atenţia că folosirea cardului în contextul epidemiologic actual reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. „Care este beneficiul estimat în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional? Repetarea blocajelor din sistem şi crearea din nou a cozilor la uşa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?”, au precizat reprezentanţii SNMF.

În acelaşi timp, medicii au reamintit despre modul în care au fost trataţi în timpul pandemiei, moment în care nu au primit sprijinul necesar pentru desfăşurarea activităţii. „Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului, şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia  digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carenţe de funcţionare”, au completat medicii de familie.

Tot ieri, membrii unei alte organizaţii, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au anunţat că au primit asigurări din partea CNAS că situaţia va fi corectată în cel mai scurt timp şi că până la finalul anului nu va fi necesară utilizarea cardului de sănătate, indiferent dacă este vorba despre consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.