Despre tenacitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Despre tenacitate

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Ar putea interesa, cred, povestea unui român optimist şi de aceea am decis să o relatez în cele ce urmează. Nicolae Fişer s-a născut la Bucureşti pe 1 decembrie 1918. A împlinit aşadar centenarul în 2018, fix de ziua naţională. De mic a avut un vis: să meargă la Medicină. În 1936, după Bacalaureat, a păşit hotărîtor către realizarea lui, înscriindu-se la facultatea mult dorită. 

Timp de 4 ani a fost un student strălucit, dar, la debutul intervalului academic 1940-1941 (în septembrie), imediat după instaurarea regimului legionar în ţară, s-a trezit convocat de autorităţile universitare pentru a fi informat, sec, asupra faptului că era exmatriculat. Se pare că noile foruri fasciste îl trecuseră, din cauza numelui (Fişer), pe lista neagră a aşa-zişilor „evrei marxişti şi anarhişti”. Pierzînd poziţia de student, statul l-a încorporat imediat şi l-a trimis pe frontul rusesc, unde nu a deznădăjduit totuşi. Şi-a făcut datoria exemplar, iar Providenţa l-a răsplătit: a fost singurul supravieţuitor din batalionul său în 1944 cînd - tot providenţial! - România a schimbat tabăra beligerantă. Nicolae a crezut că va reveni la studii, însă conducerea Armatei a hotărît să-l trimită şi pe frontul de Vest tocmai în virtutea experienţei militare pe care o acumulase deja în Răsărit. Pacea l-a prins, viu şi nevătămat, în Munţii Tatra. S-a întors, glorios, în patrie, solicitînd rapid reprimirea la Medicină.

Cererea i s-a aprobat abia în 1946, cînd s-a reapucat, cu rîvnă, de cercetare. Bucuria a durat numai un an. În 1947, a ieşit în stradă, alături de alte mii de studenţi, pentru apărarea Regelui şi a Monarhiei de asaltul bolşevic. L-au arestat iute şi, pînă să se dezmeticească, regimul l-a condamnat la 15 ani de temniţă grea. Desigur, pentru „uneltire împotriva poporului muncitor”.

A executat 13, iar, în 1960, deşi firav trupeşte, a ieşit cu încredere în viitor. A dorit reînmatricularea la facultate. Din păcate, dosarul de ex-deţinut politic nu permitea un asemenea lux. Prin urmare, a lucrat, în diverse fabrici şi şantiere, la munca de jos, vreme de 8 ani. În 1968, a fost reabilitat juridic de proaspătul sistem ceauşist şi, plin de speranţă, a revenit la visul iniţial, acela de a termina Medicina. I s-a permis înscrierea (cu toate că împlinise 49 de ani şi şase luni), dar cu reluarea integrală a studiilor, lucru ce implica acum şi o extrem de dură admitere. Nicolae Fişer nu a dat înapoi. S-a prezentat la examene şi a intrat printre primii, redevenind, la jumătatea vieţii, boboc medicinist. A strălucit iarăşi pînă în anul al V-lea, în 1973, cînd altceva straniu s-a întîmplat în viaţa sa. Se afla în stagiu la Psihiatrie şi a asistat, fără voie, la un dialog tensionat între şeful Clinicii (profesorul lui) şi doi indivizi care, ulterior, s-au dovedit a fi ofiţeri de Securitate.

Cei din urmă îi impuneau psihiatrului să semneze un certificat medical fictiv în care un inginer (adus atunci cu cătuşe la spital şi cunoscut ca dizident anti-comunist!) trebuia declarat iresponsabil. Studentul matur Fişer nu a suportat nedreptatea şi s-a trezit zicîndu-le chiar el securiştilor că jurămîntul lui Hippocrate nu putea fi încălcat astfel. Ofiţerii l-au privit lung şi au plecat fără sa-i adreseze vreun cuvînt. Peste două zile însă, la depozitul de marfă unde se angajase (lucra, în timpul liber, ca magazioner, pentru a se întreţine în facultate), a poposit Miliţia Economică. Hocus-pocus, i-au şi înscenat, cu cinism, o delapidare masivă din avutul obştesc. L-au arestat pe loc. Procesul a durat puţin şi, înainte să înţeleagă ce se petrecea, a primit 10 ani de închisoare pentru furt calificat.

Din cauza unor erori judiciare, a stat mai mult în „privaţiune de libertate”, pînă în 1986, cînd comuniştii l-au eliberat finalmente, nepermiţîndu-i totuşi să se reînscrie la Medicină. Decembrie 1989 l-a prins, la 71 de ani, în stradă, urlînd ca un apucat. Deşi în vîrstă, a revenit la Medicină, nu pentru a mai profesa, ci „aşa, doar pentru sufletul lui”. N-a mers însă bine. În 1990, minerii l-au capturat în Piaţa Universităţii şi l-au bătut bestial. A făcut o pareză şi a părăsit şcoala pentru complexe tratamente de recuperare. Şi-a revenit complet abia în 2007, cînd, din motive financiare, nu şi-a putut relua studiile de suflet. S-a văzut nevoit să plece prin Europa (graţie intrării noastre în UE), unde a vîndut ziare pînă în 2012. Atunci, cu economii semnificative, s-a întors acasă şi a reintrat la UMF. A fost declarat, de Guinness Book, „cel mai bătrîn medicinist din istorie”. Pe 10 august 2018, Nicolae a primit o porţie de gaz, de la Jandarmeria Română, pe parcursul protestelor anti-guvernamentale din Piaţa Victoriei. L-au spitalizat în şoc respirator, dar s-a remontat rapid. Nici nu avea altă opţiune: anul 2018 nu mai putea fi ratat! Pe lîngă faptul că, pe 1 decembrie, domnul Fişer împlinea 100 de ani, în toamnă, termina, iată, odată cu trecerea examenului de licenţă, în sfîrşit, şi Facultatea de Medicină.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.