Raport al Autorităţii Electorale Permanente

Doi ieşeni au împrumutat cu sume incredibil de mari partidele politice

luni, 02 septembrie 2019, 02:00
2 MIN
 Doi ieşeni au  împrumutat cu sume incredibil de mari partidele politice

Vasile Roman a cotizat la Pro România 1,22 milioane de lei, iar Minea Marius a dat la PNL 1,14 milioane. Mulţi dintre cotizanţi susţin că au împrumutat banii, dar cine împrumută un milion de lei unui om cu 4.000 de lei pe lună salariu?

Mai mulţi ieşeni au participat cu sume semnificative de bani la campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat situaţia finală cu fiecare contribuţie a celor care au virat în conturile partidelor fonduri pentru diverse activităţi. În total, ieşenii de pe lista AEP au finanţat organizaţiile politice din care fac parte cu peste 3,4 milioane lei.

„Campionii“ sunt Vasile Roman de la Pro România (1,22 milioane lei) şi Minea Marius de la PNL (1,14 milioane lei). Primul a fost consilier personal al primarului Mihai Chirica, post din care a plecat anul trecut după ce a devenit membru al partidului condus de Victor Ponta. Minea este şef al TNL Iaşi, consilier judeţean şi chimist la Apavital. Amândoi au fost şi candidaţi la alegeri, dar locurile pe care au fost plasaţi erau considerate neeligibile încă de la început. Roman a avut anul trecut venituri din pensii de 130.000 lei, la care s-au adăugat bani din salarii (21.000 lei). În cazul liberalului Minea, veniturile declarate se apropie de 50.000 lei. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns ieri apelurilor telefonice pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Un alt candidat la europarlamentare care a contribuit la campania partidului său a fost deputatul Varujan Vosganian (ALDE). Suma cu care acesta apare în lista AEP ajunge la 852.300 lei. Vosganian s-a aflat pe o poziţie neeligibilă, dar, în orice caz, ALDE nu reuşit să treacă pragul de 5% şi, la acest moment, nu are reprezentanţi în Parlamentul European (PE).

Un alt candidat neeligibil a fost deputatul Petru Movilă (PMP). Parlamentarul a donat partidului fondat de Traian Băsescu suma de 134.000 lei, conform listei AEP.

Singurul candidat care a contribuit la campania partidului şi a reuşit să ajungă şi în PE este Tudor Ciuhodaru (PSD). Medicul a dat social-democraţilor suma de 50.000 lei.

Toţi politicienii menţionaţi mai sus au declarat că au împrumutat bani pentru a-i putea dona partidului, excepţie făcând social-democratul care a arătat că banii donaţi provin din veniturile proprii ale lui. De asemenea, în contribuţiile lui Vosganian şi Movilă sunt parţial şi din veniturile proprii ale acestora.

Candidatul independent Gregoriana Tudoran, din Iaşi, a avut la dispoziţie o sumă de aproape 30.000 lei.

În campania pentru europarlamentare, partidele au declarat venituri de peste 95 milioane lei: 51,3 milioane lei din finanţare publică şi 44 milioane lei din finanţări private. Într-un top al bugetelor fiecărui partid conduce PSD (31,5 milioane lei), urmat de PNL (23,8 milioane lei), Pro România (17 milioane lei), ALDE (9,2 milioane lei), USR-PLUS (8,2 milioane lei), PMP (4,5 milioane lei) şi UDMR (0,5 milioane lei).

Comentarii