Echipaj al Ambulanţei bătut de familie: a ajuns la caz după 2 ore şi 40 minute de la apel

marți, 12 martie 2019, 02:50
3 MIN
 Echipaj al Ambulanţei bătut de familie: a ajuns la caz după 2 ore şi 40 minute de la apel

Serviciul de Ambulanţă a comunicat că acea maşină a avut două solicitări în zonă: un copil de 3 luni şi cazul de mai sus, un bărbat de 55 de ani, alegând să ajungă întâi la bebeluş. Agresorul, băiatul bărbatului bolnav, are acum dosar penal.

Două echipaje medicale aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi (SAJ), care au fost chemate în noaptea de duminică spre luni să transporte doi pacienţi la spital, au fost victimele unor violenţe. În urma unui apel la numărul de urgenţă, o ambulanţă cu asistent a fost trimisă în satul Rediu din comuna Scânteia, pentru a transporta la spital un bărbat în vârstă de 55 de ani căruia i se făcuse rău. Familia bolnavului i-a întâmpinat însă cu ostilitate pe cei de la ambulanţă, pe care i-au acuzat că au ajuns târziu la caz. Într-un acces de furie, băiatul pacientului, aflat în stare de ebrietate, l-a lovit cu pumnii în faţă şi cap pe şoferul SAJ. Victima a anunţat Poliţia, şi a depus plângere împotriva agresorului, iar ieri a fost la Institutul de Medicină Legală, unde i s-a eliberat un certificat medico-legal care atestă agresiunea. „În cauză a fost deschis dosar penal pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe. Cercetările continuă“, a precizat Ioana Buştiuc, purtător de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Conducerea SAJ Iaşi a început şi o anchetă internă în acest caz, care a stabilit că echipajul a primit două solicitări simultan, una pentru a prelua un copil de trei luni din Mironeasca, cu dispnee şi febră, şi cealaltă către pacientul de 55 de ani cu diabet zaharat, şi că au preluat primul apel la indicaţia dispeceratului. Conform acesteia, solicitarea bărbatului de 55 de ani a fost înregistrată la ora 18.04, echipajului i-a fost transmisă la 18.58, a plecat către cele două cazuri la ora 19.01, a ajuns la locul solicitării la ora 20.44, iar în jurul orei 21 a fost agresat fizic şi verbal.

În aceeaşi seară, un alt echipaj al SAJ Iaşi a trecut printr-o situaţie asemănătoare. Tot în urma unui apel la 112, o ambulanţă cu asistent a fost trimisă în Podu Iloaiei, pentru a aduce la spital un bărbat care prezenta semnele unui hipoglicemii. Bolnavul ar fi făcut însă o criză nervoasă din cauza bolii şi ar fi manifestat un comportament verbal agresiv faţă de ambulanţieri. După ce a fost transportat la spital pentru tratament şi după ce şi-a revenit, bărbatul le-ar fi cerut scuze celor de la SAJ pentru atitudinea sa, pe care a pus-o pe seama bolii. În acest caz, echipajul nu a depus o plângere împotriva bărbatului, deoarece niciunul dintre membrii echipajului nu a fost rănit. Chiar weekendul acesta, medicii de la Unitatea de Primie Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de numărul ridicat al persoanelor agresate care ajung la unitatea medicală, subliniind că cele mai multe dintre evenimente se petrec pe fondul consumului de alcool. De câteva ori însă, printre victimele agresiunilor se numără şi cei care sunt chemaţi să intervină pentru a transporta la spital o victimă. 

Comentarii