anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

EXCLUSIV O tânără descrie spovedania cu „călugărul care îmbrăţişează”. „Mă punea să repet că sunt proastă, că el e Dumnezeu, că o să mor. M-a lovit peste cap”

GALERIE
calistrat_chifanpreot
 • calistrat_chifan
 • preot
- +

După materialul publicat ieri de „Ziarul de Iaşi” în care am ridicat un semn de întrebare cu privire la practicile părintelui Ionuţ Hrisostom Turtoi, „călugărul care îmbrăţişează”, ucenic de-al preotului Calistrat Chifan, mai mulţi enoriaşi ne-au scris să ne povestească despre practicile acestui călugăr. 

Una dintre cele mai tulburătoare poveşti este a unei tinere de 31 de ani, care a mers să îl caute pe părintele Calistrat în urmă cu patru ani, încercată fiind de mai multe probleme de sănătate.

Doar că pr. Calistrat Chifan era plecat la Ierusalim, iar în paraclis l-a găsit pe pr. Ionuţ Hrisostom Turtoi, căruia a început să îi povestească prin ce a trecut. „Nu ştiam cum îl cheamă, dar îi ţin minte figura pentru toată viaţa după ce şoc am trăit atunci”, a spus tânăra pentru „Ziarul de Iaşi”.

„Când am plecat, mi-era teamă că o să mor pentru că nu sunt singură şi că sunt păcătoasă”

Episodul pe care-l povesteşte tânăra este din urmă cu trei ani, ceea ce arată că practicile mâinii drepte a părintelui Calistrat nu sunt recente şi nici singulare. Aceasta s-a îndreptat către Mănăstirea Vlădiceni fiindcă a auzit de renumele părintelui Calistrat şi ar fi vrut să vorbească cu acesta despre problemele ei de sănătate.

Doar că a ajuns să plece de acolo în stare de şoc după întâlnirea cu călugărul Turtoi şi crezând că va muri cu siguranţă.

„Ajunsesem la mănăstire fiind voiam să vorbesc cu un preot de problemele mele de sănătate. Eram disperată. Şi am nimerit la el, cel despre care aţi scris. A fost ceva de groază, nu pot exprima în scris ce zicea, ce am simţit, ce teamă îmi era că o să mor aşa cum mi-a zis pentru că nu sunt singură şi că sunt păcătoasă”, a spus tânăra pentru „Ziarul de Iaşi”. Aceasta a mers la mănăstire împreună cu o prietenă, iar ambele au plecat de acolo la fel de traumatizate.

Când a refuzat să repete după preot că e proastă, a lovit-o peste cap cu palma

În primul rând, ambele au fost îmbrăţişate şi au văzut aceeaşi practică şi la alţi enoriaşi dinaintea lor. Apoi preotul a început să o întrebe pe tânăra care ne-a scris „de ce el, de ce am ajuns la el?”. A încercat să îi explice că venise să se vadă cu pr. Calistrat, dar a aflat abia când a ajuns la biserică faptul că acesta era plecat.

„Dar el nu şi nu, voia să îi spun adevăratul motiv pentru care l-am ales pe el. Ce are el special? Apoi mă punea să repet chestii că el e Dumnezeu, că eu sunt o proastă şi greşesc. Faza cu proasta mă punea să o repet la infinit. Am stat minute acolo, dar mi s-a părut o veşnicie. Nu ştiam cum să mă ridic să plec”, a spus tânăra.

Dacă nu voia să repet că este proastă şi să îi vorbească călugărului Turtoi ca şi cum ar fi Dumnezeu, acesta o lovea cu palma în cap.

„Mi-a dat cu podul palmei în frunte, că nu-i convenea că nu pot să zic aceleaşi aberaţii şi îmi spunea «tu chiar eşti proastă!». Apoi cu îmbrăţişarea... îmi spunea să îmi imaginez că el este Dumnezeu şi mă întreba cum îl îmbrăţişez eu pe Dumnezeu? Că nu aşa, că nu e bine şi apoi îmi spunea iar că sunt proastă, că o să învăţ de la Dumnezeu, adică de la el, să nu mai fiu”, a spus tânăra.

„Îmi spunea să îi vorbesc ca şi cum el ar fi Dumnezeu”

Aceasta suferea la momentul respectiv de o afecţiune despre care medicii i-au transmis că ar putea fi cancer şi aştepta rezultatele de la o biopsie. I-a spus asta preotului, care a început să repete încontinuu că este bolnavă fiindcă nu se desparte de iubitul ei şi că va muri dacă o va ţine tot aşa.

„Am plecat de acolo speriată real că voi muri, răvăşită şi cu gândul că sunt o proastă. Râd acum, când îmi amintesc, dar nu este de râs deloc. Şi iată că nu m-am despărţit de iubitul meu ani mai târziu şi nu am murit... încă. Dar în acele momente critice, de disperare, vorbele alea au cântărit foarte mult pentru mine. În loc să mă liniştesc, că de asta m-am dus, a băgat o spaimă în mine şi am plecat praf. Ideea este că îmbrăţişările despre care aţi scris sunt o constantă, nu o întâmplare. Repet: omul se crede Dumnezeu, mă punea să repet aberaţii, să mă simt ca ultimul om, ca un nimic. Îmi spunea să îi vorbesc ca şi cum ar fi Dumnezeu şi să îi spun «Doamne, iartă-mă!, sunt o proastă, nu mai fac!» şi apoi să-l îmbrăţişez pe Dumnezeu, adică pe el”, a povestit tânăra, încă traumatizată de întâlnirea cu „călugărul care îmbrăţişează”.

„Călugărul care îmbrăţişează” nu vrea să vorbească cu presa

Din acel moment a mai fost de trei ori la Mănăstirea Vlădiceni, o dată chiar anul acesta, dar nu s-a mai întâlnit cu părintele Ionuţ Hrisostom Turtoi. A vorbit în schimb cu pr. Calistrat, pe care-l descrie ca fiind un om răbdător şi cu care s-a putut înţelege.

„Am fost la pr. Calistrat care m-a ajutat şi chiar mi s-a părut un preot ok. De el chiar nu am ce zice. Adică scopul meu nu e să discreditez Biserica, departe de mine aşa ceva. Atunci am spus doar apropiaţilor, acum am văzut că aţi scris şi mi s-a părut oportun să povestesc şi experienţa mea cu acest preot. Cu ce trăiesc, cu sănătatea, speranţa mi-e la Dumnezeu. Sper că adevărul va ieşi la iveală, iar mai multe persoane să povestească experienţa lor, pentru că sunt convinsă că nu am păţit doar eu şi prietena mea, nu ne-a ales, aşa, doar pe noi”, a mai explicat tânăra.

Am încercat din nou să îl contactăm pe preotul Hrisostom, însă numărul de telefon pe care l-am găsit disponibil online nu a sunat toată ziua de ieri.

L-am contactat pe stareţul Mănăstirii Vlădiceni iarăşi, pe pr. Arsenie Butnaru, i-am descris cele pe care le-am relatat în articolul de mai sus şi l-am rugat fie să ne ofere dumnealui un punct de vedere, fie să ne pună în legătură cu pr. Hrisostom. Acesta nu ne-a răspuns nici la telefon şi nici la mesajele transmise pe WhatsApp. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.