De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Un pot gras! 40 milioane euro tocate la Iaşi la „păcănele“

luni, 12 noiembrie 2018, 02:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Un pot gras! 40 milioane euro tocate la Iaşi la „păcănele“

Vă vine a crede? – patronii de localuri de jocuri de noroc din Iaşi învârt afaceri de 163 milioane de lei pe an. Sunt sumele de bani pe care mii de ieşeni le joacă zi de zi la pariuri, "păcănele" sau alte aparate, şi care în final ajung în bună măsură în conturile proprietarilor. Ca să puteţi cuprinde cu mintea imensa sumă, imaginaţi-vă doar că aceşti bani ar fi suficienţi pentru a construi patru pasaje auto aeriene identice la lungime cu cel nou dintre cartierele Dacia şi Păcurari. Primii cinci "jucători" de pe această imensă piaţă creată în ultimii ani împart un "tort" de 130 milioane lei, adică 80% din afacere. Şi asta nu e tot: pe lângă firmele ieşene sunt şi altele cu sediul în afara judeţului, dar care au puncte de lucru aici, acestea nefiind incluse în suma de mai sus.

Banii pierduţi de ieşeni la jocurile de noroc aduc firmelor de profil cifre de afaceri frumuşele. Mai exact, anul trecut s-au jucat bani cât pentru opt turnuri de apartamente de lux, adică 163 milioane de lei. Şi aceasta este doar cifra raportată de firmele din judeţ, fără să includeă şi societăţile din alte zone, care au deschise aici filiale. Numai primii cinci jucători de pe piaţa locală împart un tort de 130 de milioane de lei, adică 80% din totalul cifrei de afaceri a celor 31 de firme care scot bani din păcănele şi pariuri la noi în judeţ. Din acestea, şase figurează la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi cu o cifră de afaceri 0, însă primele cinci din top au cifre de afaceri care trec de pragul de 11 milioane de lei. „Pe listă apar doar firmele înmatriculate cu sediul în judeţul Iaşi, care au depus bilanţ în Iaşi. Nu apar şi firmele din Bucureşti sau alte judeţe, care au aici doar agenţii/puncte de lucru, acele firme depun bilanţ în judeţul unde au sediul social iar bilanţul cuprinde cifra de afaceri a tuturor punctelor de lucru din ţară”, au explicat reprezentanţii Camerei de Comerţ Iaşi. Astfel, din cele 31 de firme care scot banii de pe urma dependenţei de păcănele şi pariuri, 18 au sediu în municipiul Iaşi, 4 în Paşcani, 3 în Tg. Frumos iar 6 în mai multe sate din judeţ: Războieni, Focuri, Cercu, Tomeşti, Belceşti şi Valea Lupului.

Campiona la păcănele face 10 milioane de euro

În ordine descrescătoare, după cifrele de afaceri, prima pe judeţul Iaşi se află Play Cash Games SRL, cu o cifră de afaceri de 46,3 milioane de lei, cu mult în creştere faţă de acum doi ani. Mai exact, în 2016 firma avea afaceri de 13,1 milioane de lei, de peste trei ori mai puţin. La ANAF, firma de jocuri de noroc a declarat un profit net de 552.000 de lei şi un număr de 18 angajaţi. Pe locul doi se află Eurogames LTD SRL din Cercu, cu o cifră de afaceri pe 2017 de 37,9 milioane de lei, mai mare ca acum doi ani când s-au declarat 24,2 milioane de lei. Conform cifrelor, firma figurează la ANAF cu 60 de angajaţi şi cu un profit net de 3,9 milioane de lei. Faţă de 2016 şi acesta în creştere cu 1,1 milioane de lei. Următorul loc este ocupat de Royal Amex SRL, cu afaceri de 22,7 milioane de lei, în scădere faţă de 2016 când s-au declarat 61,4 milioane de lei. Cifrele arată însă că firma a înregistrat un salt mare a profitului. Dacă în 2016 acesta era de 3 milioane de lei, anul trecut a ajuns la 5,9 milioane. Şi numărul de angajaţi a crescut de la 84 la 105. Pe locul patru găsim firma Ocean TAG SRL din Tg. Frumos, care a declarat la Finanţe 11,6 milioane de lei pe anul 2017 la cifra de afaceri, în scădere drastică faţă de 2016, când afacerile au fost de 62 de milioane. Profitul a rămas constant, în jur de 400.000 de lei, însă numărul de angajaţi s-au înjumătăţit, ajungând la 11. Următoarea firmă cu cifre importante este Slot Grup SRL care a înregistrat pe 2017 nu mai puţin de 11,3 milioane de lei la capitolul cifră de afaceri. Cifra de afaceri a scăzut cu 2,2 milioane de lei faţă de 2016 iar profitul a scăzut de la 503.500 de lei la 94.300 de lei. La fel şi numărul de angajaţi, care a ajuns de la 51 la 28.

Concurenţa de la Vaslui

Pe locul şase avem o firmă din Paşcani, Bestar SRL, cu afaceri de 9,4 milioane de lei, urmată de Nory Club SRL, care are o cifră de afaceri de 8,1 milioane de lei, Inter Electronic Games, cu 6,8 milioane de lei, SlotBet SRL (3,8 milioane de lei), Grand Cassino SRL (1,2 milioane de lei) şi Terra Matrix SRL (1,2 milioane de lei). Ţinăm să precizăm faptul că există firme mari care nu au sediul la noi în judeţ, dar au mai multe puncte de lucru deschise în Iaşi, cum ar fi SC. King Club Vaslui, deţinută de Daniel Florescu. Acesta are “cassino-ul” din Palas şi mai multe puncte de lucru, printre care şi cel din Podu Roş, de la fostul magazin Mercur Mary, spaţiu pe care îl deţine prin cumpărare. Afacerile firmei vasluiene care a ajuns să deţină puncte de lucru în toată Moldova a crescut pe toate fronturile în ultimii doi ani. Dacă în 2016 cifra de afaceri era de 22, 8 milioane de lei, în 2017 a ajuns la 29,5 milioane de lei. La fel s-a întâmplat şi la profitul net, care a crescut de la 5,8 milioane de lei la 7,9 milioane de lei. Faptul că s-au extins o confirmă creşterea numărului de angajaţi care a ajuns de la 107 la 134. Pentru majoritatea patronilor firmelor de mai sus, afacerea cu păcănele se arată a fi una înloritoare, de la un an la altul. 

 

 

Comentarii