Execuţia bugetară pe primele 6 luni din 2022 e dezastru: doar 10% absorbţie fonduri UE, doar 15% cheltuieli de investiţii

marți, 26 iulie 2022, 01:50
6 MIN
 Execuţia bugetară pe primele 6 luni din 2022 e dezastru: doar 10% absorbţie fonduri UE, doar 15% cheltuieli de investiţii

Consilierii locali vor discuta astăzi în şedinţa ordinară un număr de peste 30 de proiecte de hotărâre. Cifrele execuţiei bugetare pe primul semestru al acestui an vor fi, cu siguranţă, „arma de atac” a opoziţiei politice la adresa executivului, în condiţiile în care cheltuielile de investiţii sunt la un nivel minim: doar 15% din prognoza de la început de an. Cifrele sunt similare cu cele înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă, iar atunci executivul invoca aprobarea cu întârziere a bugetului local (luna mai 2021).

Anul acesta, bugetul a fost adoptat în prima parte a lunii februarie.

„Gradul de efectuare a cheltuielilor totale faţă de prevederile bugetare aferente semestrului I 2022: 37,05%. La nivelul secţiunii de funcţionare, gradul de efectuare a cheltuielilor totale este de 48,08%, în timp ce secţiunea de dezvoltare prezintă un grad de efectuare de 14,89% faţă de prevederile bugetare aferente semestrului I 2022”, se arată în proiectul privind execuţia bugetară.

În cifre absolute, municipalitatea estima că va cheltui peste 550 milioane lei în primul semestru pentru dezvoltarea oraşului, dar plăţile au fost doar de aproximativ 83 milioane lei. Ponderea cea mai mare în cheltuielile de dezvoltare aparţine domeniul transporturilor, în care sunt incluse şi achiziţiile de mijloace de transport.

CITESTE SI: Cifre negre la Primărie: Chirica a cheltuit doar 20% din banii de investiții. Numai 19% bani de la UE

În context, amintim că Bozankaya (Turcia) şi Solaris (Polonia) au „ieşit” din graficul iniţial asumat pentru livrarea de tramvaie noi şi autobuze electrice, achiziţii cu fonduri UE. Peste 390 milioane lei estima Primăria, la început de an, că va cheltui pe investiţii în transporturi, dar efectiv au fost realizate plăţi de aproape 45 milioane lei.

„Nivelul plăţilor în cadrul secţiunii de dezvoltare este în corelare cu nivelul veniturilor pe surse. Astfel, (…), se observă o realizare de 9,97% a sumelor de la UE şi de 7,13% a subvenţiilor de la bugetul de stat”, se mai precizează în raportul întocmit de specialiştii Direcţiei de finanţe.

De la UE, estimările Primăriei la început de an erau că va încasa peste 333 milioane lei în primele şase luni, dar realitatea arată că prognozele erau mai mult decât optimiste: încasările au fost de 33 milioane lei.

Cel mai probabil, consilierii USR şi PSD se vor abţine (sau vor vota împotriva) proiectului de execuţie bugetară, dar gestul politic nu va crea alte consecinţe decât o sancţionare simbolică a modului în care Primăria (nu) a gestionat investiţiile în prima jumătate a anului.

Ce alte proiecte vor dezbate consilierii locali

Alte proiecte care vor isca, probabil, discuţii vizează alocări de fonduri pentru diverse evenimente. De exemplu, Primăria vrea să repartizeze o sumă de 100.000 lei pentru o manifestare dedicată diasporei şi 95.000 lei pentru o competiţie de volei pe plajă. În acelaşi timp, alţi 200.000 lei vor lua calea Raliului Iaşului, în timp ce sporturi precum atletism sau gimnastică vor beneficia de finanţări de 10.000 lei şi, respectiv, 30.000 lei.

CITESTE SI: Modernizarea Depoului Dacia: factura a mai crescut cu 40%. Din 2019 a crescut de câteva ori. Iată calculele!

Pe ordinea de zi se mai află proiecte precum creşterea valorii unor investiţii ale Primăriei (depoul Dacia, refacerea Şcolii Normale „Vasile Lupu”) şi iniţierea altora noi (modernizare trotuare, alei şi spaţii verzi), înfiinţarea Centrului Cultural European la Palatul Braunstein şi aprobarea unor proiecte urbanistice.

Precizările transmise de Primărie privind execuția bugetară

În şedinţa de Consiliu Local programată marți, 26 iulie 2022, consilierii locali vor dezbate şi vota și un proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului general al Municipiului Iaşi la data de 30 iunie 2022.

În ceea ce privește execuția bugetului, până la data de 30 iunie 2022, la partea de venituri, încasările sunt în sumă de 813.259.760 lei.iar cheltuielile în sumă de 620.824.680 lei, rezultând un excedent de 192.435.080 lei.

În ciuda dificultăţilor financiare cauzate de inflație, creșterea prețurilor materialelor de construcții și ale forței de muncă, Municipiul Iaşi a rămas un oraş funcţional, neînregistrându-se sincope în asigurarea serviciilor publice pentru ieşeni. Atât societăţile  aflate în coordonarea municipalităţii ieşene, cât şi direcţiile și instituțiile din subordinea Primăriei au făcut în așa fel încât serviciile de care ieşenii au nevoie să fie asigurate în cele mai bune condiţii.

Cu toate acestea, cu fonduri locale și europene, în acest an Primăria Municipiului Iași a reușit să continue să aducă tramvaie noi în Iaşi, a finalzat lucrările la Palatul Braunstein și Mănăstirea Frumoasa, investiţiile în infrastructura stradală şi pietonală au continuat, precum şi cele care privesc educația, modernizarea şi extinderea facilităților sportive și spaţiilor verzi. Mai mult, din anul 2021 Primăria Municipiului Iași a preluat şi serviciul de termoficare, cu un efort financiar important și cu un un impact important în bugetul local, dar ieșenii au apă caldă și încălzire fără sincope.

Toate comunităţile din România se confruntă cu provocări și probleme generate de creșterea prețurilor, în special ale materialelor de construcții. Practic, firme cu care municipalitatea a semnat contracte de execuție de lucrări de construire e confruntă atât cu prețuri mai mari ale materialelor față de cele din momentul semnării contractelor, cât și cu lipsa forței de muncă. Având dificultăți în onorarea contractelor, nu pot emite facturi pentru lucrările efectuate și, ca atare, nici municipalitatea nu poate face plățile corespunzătoare.

Ca dovadă a faptului că acesta este un fenomen național, care afectează toate autoritățile publice, Guvernul a și emis o serie de acte normative  care permit acestora renegocierea contractelor astfel încât acestea să acopere creșterea prețurilor, de exemplu OUG 64 / 2022, în vigoare din 11 mai 2022, sau OUG 47 / 2022, care a intrat în vigoare în aprilie 2022.

Pe lângă volumul relativ redus al producției realizate de constructori pe șantiere, atât pe cele finanțate cu fonduri europene, cât și locale, trebuie amintit faptul că în bugetul local al acestui an au fost prinse şi proiectele privind achiziţiile de autobuze electrice (44 de unităţi, în valoare de circa 133 de milioane de lei) care sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, investiție care este în derulare, primul autobuz urmând să ajungă la Iași în cursul lunii august.

În ciuda acestor factori care afectează toate autoritățile publice locale din România, spre deosebire de alte municipii reședință de județ, În municipiul Iași servicii publice esențiale precum transportul public, furnizarea agentului termic sau salubritate au funcționat fără sincope.

Mai mult, potrivit  unei analize recente a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în privinţa investiţiilor finanţate din fonduri europene nerambursabile, judeţul Iaşi ocupă un loc fruntaş în clasamentul proiectelor depuse şi aprobate de către Comisia Europeană. Astfel, pentru perioada 2014 – 2021, judeţul nostru a obţinut finanţare în cuantum de peste 8,36 miliarde lei, cu care s-au finanţat şi se finanţează un număr total de 406 proiecte. Judeţul Iaşi se află după municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar se află peste judeţe comparabile ca populaţie şi PIB, cum ar fi judeţul Constanţa (care a obţinut finanţări nerambursabile de peste 8,33 miliarde lei), judeţul Cluj (6,79 miliarde lei), judeţul Dolj (6,20 miliarde lei) şi judeţul Timiş (5,32 miliarde lei).

În prezent Primăria Municipiului Iași organizează nu mai puțin de 17 de licitații prin Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP), care vizează investiții diverse, precum construirea pasajului subteran dintre strada Anastasie Panu și strada Palat, modernizarea de străzi, sistemul de e-ticketing, reabilitarea de monumente, realizarea de studii, proiecte și expertize, cu o valoare cumulată de circa 110 milioane de lei.

 

Comentarii