De Business

Punem punctul pe știi

Explozia fotovoltaică de la Iaşi: creştere de 100% la 30 de zile. A început frenezia bonusului de 20.000 de lei

sâmbătă, 20 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Explozia fotovoltaică de la Iaşi: creştere de 100% la 30 de zile. A început frenezia bonusului de 20.000 de lei

Prima sesiune de înscrieri în programul Casa Verde pentru finanţarea de sisteme fotovoltaice, cea dedicată Regiunii de Dezvoltare Bucureşti – Ilfov s-a încheiat în primele nouă minute de la deschiderea aplicaţiei electronice de pe siteul www.afm.ro. În mod normal, fiecare regiune va avea trei zile la dispoziţie în care cei care doresc să primească subvenţii pentru montarea de panouri solare o pot face. Solicitanţii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est vor trebui să îşi deschidă aplicaţia la prima oră luni, 29 mai pentru a fi siguri că reuşesc să se înscrie în programul de finanţare.

“Astăzi, 19 mai 2023, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov. Bugetul de 99.860.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele nouă minute prin înscrierea unui număr de 4.993 de persoane fizice”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

La Iaşi, interesul crescut pentru montarea de panouri fotovoltaice finanţate de AFM se observă pe holurile mai aglomerate ca oricând ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Asta pentru că, la dosarul de finanţare, solicitanţii persoane fizice trebuie să încarce în aplicaţia electronică de pe AFM mai multe documente, între care şi un extras de carte funciară, “nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus faţă de extrasul de carte funciară aferent construcţiei, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren”. (vezi aici toate documentele necesare)

„Dacă în luna aprilie am avut un total de 2.000 de persoane care au solicitat, pentru diverse motive, un extras de carte funciară, până la jumătatea lunii mai numărul lor a ajuns la 2.440 şi credem că, până la sfârşitul lunii, numărul solicitanţilor va fi dublu faţă de luna aprilie”, a declarat Giuliano Popa, purtător de cuvânt al Oficiului ieşean de Cadastru. Pentru a evita statul la cozi, specialiştii de la Cadastru îi sfătuiesc pe cei care vor un extras de carte funciară să îl solicite online: „E şi mai ieftin – online costă 20 de lei, la ghişeu e 25 de lei – şi mai rapid. Pentru a obţine un extras de carte funciară on-line, accesaţi linkul : epay.ancpi.ro, completaţi cu datele dumneavoastră şi datele imobilului şi achitaţi tariful de 20 lei cu un card bancar. Aveţi si pe pagina de Facebook un tutorial video cu paşii de urmat (creare cont, achiziţionare extras de carte funciară)„, a mai precizat Giuliano Popa.

Conform calendarului, următoare regiune de dezvoltare pentru care se va deschide aplicaţia pentru înscrierile în program va fi Regiunea Centru (24 – 26 mai).

Pentru Iaşi şi pentru celelalte judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, perioada de înscriere va fi în zilele de 29 – 31 mai. Sau, mai bine zis, în primele minute din ziua de 29 mai. Pentru că, deşi fiecărei regiuni i s-au alocat câte trei zile pentru înscrierea doritorilor de finanţare, fondurile se epuizează repede.

Site-ul AFM recomandă:

  • Pentru a preveni un blocaj din cauza suprasolicitării aplicaţiei informatice, recomandăm accesarea link-ului https://depunerefotovoltaice.afm.ro/ şi de pe pagina de Facebook AFM – https://www.facebook.com/profile.php?idâ100064892042624.
  • Înscrierea solicitantului se va face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea documentelor necesare.
  • Documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicaţie.
  • Documentele încărcate la momentul înscrierii în aplicaţie nu vor mai putea fi modificate sau reîncărcate ulterior”.
  • Pentru Iaşi, Suceava, Vaslui, Botoşani, Neamţ şi Bacău e alocat al doilea cel mai mare buget: 279.480.000 lei, ceea ce înseamnă că din cele şase judeţe din Nord – Estul ţării, 13.974 de persoane se vor putea înscrie în programul de finanţare pentru 20.000 de lei. 

Comentarii