Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fetiţă ucisă de protocoale? Plimbată “ca la carte” între spitalele din Iaşi

GALERIE
Mama si bunica_resize
  • Mama si bunica_resize
- +

O copilă internată pe 27 aprilie la Spitalul de Infecţioase a murit după o săptămână la Spitalul Sf. Maria. Diagnosticată iniţial cu rotavirus, după ce starea ei s-a agravat, a fost trimisă pe 1 mai la Spitalul de Copii, pentru un computer tomograf, cu suspiciune de meningită. „Am aşteptat până a venit o ambulanţă, dar acolo ne-au spus că nu au un contract semnat cu Spitalul de Infecţioase şi că nu pot să-l facă“, spune mama fetiţei.

După ce a făcut naveta cu salvarea între spitale, a cerut transferul de la Infecţioase la Spitalul Sf. Maria. Aici i s-au făcut din nou analize şi s-a constatat că de vină era bacteria Escherichia coli, care provocase un sindrom hemolitic uremic ce s-a dovedit a fi fatal. Mama se întreabă de ce nu a fost testată de la început la Infecţioase pentru bacteria E.coli? Medicii infecţionişti arată că s-a respectat protocolul, copilul având peste 2 ani, caz în care testarea la E.coli se face numai în sezonul epidemic de boală diareică.

Părinţii fetiţei de trei ani care a murit în urma unei complicaţii provocate de bacteria E.coli caută răspunsuri pentru tragedie. Mama copilei, Carmen Galben, spune că cea mică nu a fost diagnosticată corect prima dată, când a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, şi că, poate, aceasta nu şi-ar fi pierdut viaţa dacă primea tratamentul potrivit la timp.

Drumul între spitale

Nataliei G., în vârstă de trei ani, i s-a făcut rău prima dată joi, pe 25 aprilie. Atunci mama a observat că fata are diaree, însă pentru că nu avea şi alte simptome părinţii i-au dat medicamente. Starea copilei s-a agravat însă vineri noapte, astfel că sâmbătă, 27 aprilie, la ora 6.00, mama a mers cu ea la Spitalul din Hârlău.

După ce au consultat-o, medicii au sfătuit-o să se îndrepte cât mai repede către Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde a şi ajuns după-amiază.

„La Infecţioase am stat două ore la uşă, pentru că era foarte aglomerat. Am stat cu fetiţa pe oliţă efectiv, pentru că era foarte plin de oameni şi ea făcea foarte des. După consultul de bază a venit doctoriţa, care a internat-o cu suspiciunea de rotavirus. I s-a luat o probă de scaun şi la ora 21 i-au pus perfuzie şi prima doză de antibiotic. A continuat tratamentul până marţi, cu suspiciunea de rotavirus, dar nu mi s-a spus exact dacă are sau nu boala. Duminică am întrebat dacă acesta e diagnosticul şi au zis că încă nu au venit analizele, că durează trei zile. Luni mi-au zis în treacăt că e rotavirus, ca să nu mai insist“, povesteşte Carmen G., mama fetei (foto, alaturi de bunica fetei).

Marţi, 30 aprilie, starea Nataliei a început să se agraveze. Privirea ei devenise fixă, iar miercuri au început să i se încleşteze mâinile şi gura, îşi aminteşte mama.

Medicii i-au mărit numărul de perfuzii şi au mai adăugat un antibiotic, însă starea sa a continuat să se înrăută­ţească, astfel că, miercuri, doctorii au trimis-o cu o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“, pentru a i se face o tomografie (CT).

„Miercuri dimineaţa, starea ei s-a înrăutăţit. A făcut o formă de strabism, începuseră să i se încleşteze mânuţele şi guriţa, aşa că ne-au mutat într-un alt salon, separat de ceilalţi. Apoi au zis că e posibil să aibă meningită şi m-au trimis să fac un CT la Spitalul Sfânta Maria. Am aşteptat până a venit o ambulanţă, dar acolo ne-au spus că nu au un contract semnat cu Spitalul de Infecţioase şi că nu pot să-l facă. Între timp, fetiţei i s-a făcut foarte rău, şi doamna de pe ambulanţă a fugit cu ea până în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) ca să-i acorde îngrijiri. I-au pus perfuzii pentru că era foarte dezhidratată şi m-au sfătuit să obţin un transfer la ei, cu toate că avea rotavirus, căci eu aşa ştiam, şi nu trebuia să fie sub îngrijirea lor, dar ea arăta foarte rău“, poveşte Carmen G.

Natalia şi mama ei s-au întors la Infecţioase cu salvarea, au cerut transferul şi au fost duse, pentru a doua oară, la Spitalul de Copii. Fetei i s-au făcut un alt set de analize, care în final au indicat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, cauzat de bacteria E.coli.

„Când ne-am întors la Spitalul Sfânta Maria, i-au făcut imediat tot felul de analize, dar nu i-au descoperit însă rotavirus, ci sindrom uremic. Rinichii ei erau afectaţi, făcuse un blocaj renal. Au început să-i facă dializă, însă pe la jumătatea procedurii a făcut hemoragie şi au trebuit să se se oprească. Au mutat-o la terapie intensivă, au adus sânge pentru transfuzii şi un aparat de dializă de la Târgu Mureş. Au luptat cât au putut, dar ea sângera de peste tot şi nu au mai putu face nimic“, îşi aminteşte mama copilei.

Natalia G. a murit sâmbătă, pe 4 mai, la o săptămână după ce a ajuns la spital, iar mama sa se întreabă dacă ar mai fi trăit dacă ar fi fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic din prima zi.

„Dorinţa mea este să se facă dreptate. Nu vreau să fac acuzaţii nedrepte, dar vreau să ştiu dacă ar fi scăpat în cazul în care ajungea la Sfânta Maria din prima şi i se dădea tratamentul corect“, spune Carmen G.

Ce spun medicii infecţionişti

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase susţin că analizele au confirmat că fata avea gastroenterocolită cu rotavirus şi că starea sa nu părea să mai indice şi o altă boală, până miercuri, când copila a făcut convulsii şi a fost trimisă la Spitalul de Copii.

„Conform foii medicale avea rotavirus în scaun, iar diagnosticul său a fost gastroenterocolită cu rotavirus. În momentul în care un copil are prezent rotavirusul în scaun, e greu de crezut că sunt două boli o dată, deşi se întâmplă. Stările de apatie erau explicabile pentru că sunt specifice fiecărei boli diareice, iar ea avea şi 10-12 scaune pe zi. Până miercuri dimineaţă, când a făcut convulsii, şi am decis să are nevoie de un computer tomograf la Spitalul de Copii, căci doar ei fac în regim de urgenţă, nu a dat semne de gravitate“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

De asemenea, medicii infecţionişti susţin că protocoalele impun un anumit set de analize pentru copiii până în doi ani, care include şi diagnosticarea E.coli, dar un alt set pentru copiii peste doi ani, care exclude această bacterie.

În cazul celor peste doi ani, analizele pentru depistarea cu E.coli se fac doar în timpul sezonului epidemic de boală diareică, declarat de Ministerul Sănătăţii. Natalia G. nu s-a încadrat însă în niciuna dintre cele două situaţii, pentru că avea deja trei ani, iar sezonul cu boli diareice nu a început încă.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase spun însă că cele două tipuri de antibiotic pe care i l-au administrat fetei sunt folosite şi pentru tratarea E.coli, astfel că deşi nu au diagnosticat-o pe copilă şi cu cea de-a doua boală, tratamentul ar fi trebuit totuşi să o ajute.

Trupul Nataliei a fost ridicat ieri de familie de la Institutul de Medicină Legală Iaşi, iar familia acesteia spune că, după înmormântare, va căuta răspunsuri la întrebările pe care moartea fetei le-a lăsat în urmă.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi au recoltat mai multe probe din casa familiei şi încearcă să stabilească de unde a luat copila bacteria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri