FOTO Gazonul dintre trotuare și stradă va fi înlocuit cu piatră spartă de mici dimensiuni. Ce părere aveţi ?

joi, 04 august 2022, 01:50
3 MIN
 FOTO Gazonul dintre trotuare și stradă va fi înlocuit cu piatră spartă de mici dimensiuni. Ce părere aveţi ?

În vreme ce frunzele multor copaci s-au uscat, spațiile verzi de pe marginea trotuarelor au devenit galbene de uscate ce sunt. Pe unele străzi, acestea au fost reamenajate: gazonul a dispărut, fiind înlocuit cu pietriș și, din loc în loc, flori. Ar putea fi o strategie de aplicat în tot orașul?

 

Pe câteva străzi din Iași, spațiile verzi de lângă bordură au fost transformate radical. Reamenajarea constă în dispunerea câtorva specii de plante ornamentale, în jurul cărora gazonul a fost înlocuit cu piatră spartă de dimensiuni mici. Solul unde a fost plantat aranjamentul floral este separat de porțiunile acoperite cu piatră, astfel că cei de la Servicii Publice știu exact unde trebuie să vină cu apă.

Noile amenajări pot fi văzute pe bd. Tudor Vladimirescu, pe străzile Elena Doamna și I.C. Brătianu. Dar mai sunt și alte locuri în Iași unde au fost construite asemenea mici oaze verzi, după cum am aflat de la directorul Serviciilor Publice, Laurențiu Ivan.

„Avem multe zone în oraș unde, din cauza deszăpezirii de exemplu, platbandele de pământ este foarte afectat și atunci degeaba punem gazon sau flori, că se usucă oricum”, ne-a spus el. Pe de altă parte, ne aflăm într-un an secetos, a adăugat directorul SPI, ceea ce complică eforturile de întreținere a spațiilor verzi. Laurențiu Ivan a adăugat că și piatra folosită e destul de scumpă și gazonul ar fi ceva mai ieftin de cumpărat. Dar pentru acesta e nevoie de lucrări de întreținere – tundere, stropire și, nu în ultimul rând, salubrizare.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Fenomen bizar care sluţeşte oraşul! De ce se usucă teii din Iaşi în toiul verii?

La nivelul orașului nu există o strategie de înlocuire a platbandelor, fâșiile de verdeață de-a lungul bordurilor. Directorul Serviciilor Publice Iași ne-a spus însă că aceste amenajamente vor apărea și în alte zone din oraș. Cert este însă că, acolo unde iarba s-a uscat și aceste petice de pământ devin generatoare de praf la cea mai mică adiere de vânt, se impune refacerea spațiului verde în acest mod nou.

Toamna care vine în toiul verii

Pe de altă parte, la fel ca în fiecare an, frunzele arborilor-„santinelă” încep să se usuce încă din toiul verii. Dacă, dintre puieții abia plantați, mulți au fost învinși de secetă, la copacii mari – teii și, în mai mică măsură, castanii – deja pare că a venit toamna. Chiar dacă indicii de poluare au fost depășiți în mai puține rânduri la stațiile de monitorizare a calității aerului, fenomenul veștejirii frunzelor este vizibil și în această vară.

Teiul este un copac sensibil la schimbări climatice și la factorii de poluare. Într-un articol preluat de ziarul nostru cu ceva timp în urmă, regretatul dendrolog ieșean Ionel Lupu sublinia calitatea de „santinelă“ a acestui arbore. „În unele țări occidentale a fost stabilit un program de analize fizico-chimice ale frunzelor vătămate prin poluare (arsuri), recoltate de la așa-numiții «arbori santinelă» sau «arbori bioindicatori». Acest procedeu de monitorizare a poluării atmosferice este de 15 ori mai ieftin decât cel clasic“, iar „teiul argintiu se pretează foarte bine pentru îndeplinirea acestui rol“, afirma el. (Radu MEȘNIȚĂ)

CITEȘTE ȘI: FOTO Nu mai e nevoie să taie nimeni teii din Iaşi: se usucă singuri. „E copac santinelă

Comentarii