Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Glutenul din pâine poate provoca migrene

GALERIE
gluten paine
  • gluten paine
- +

Migrenele sunt a treia boală cea mai răspândită în lume şi provoacă suferinţe pentru zeci de milioane de oameni. Migrena nu este doar o durere de cap, ea include şi o colecţie de simptome asociate care pot fi debilitante. Printre acestea se numără greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină şi ameţeli. Adesea, e o mare problemă să determini ce declanşează migrenele lor. Poate fi vorba de mediu, poate fi ceva hormonal, genetic, secundar unei boli de bază sau declanşat de anumite alimente, precum brânza, vinul roşu sau ciocolata. 

Un compus intrat în atenţie în ultimii ani este glutenul - o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz şi produsele alimentare făcute din acestea, precum banala pâine. „Ca dietetician înregistrat şi neurolog certificat, specializat în gestionarea durerilor de cap, deseori le-au recomandat pacienţilor mei să încerce o dietă fără gluten“, a explicat dr. Lauren Green, profesor asistent de Neurologie la Universitatea Californiei de Sud, într-un material postat pe site-ul universităţii.

Sensibilitatea la gluten Când cineva suferă de boală celiacă - o tulburare digestivă cauzată de un răspuns autoimun la gluten - există o legătură clară între migrenă şi gluten. Glutenul determină celulele imune să elibereze anticorpi pentru a ataca substanţele pe care organismul le consideră străine şi nocive. Când cineva care nu are boală celiacă mănâncă gluten, acesta intră în tractul gastrointestinal unde alimentele sunt descompuse şi nutrienţii sunt absorbiţi. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al acelei persoane vede glutenul ca pe o substanţă străină (ca un virus sau bacterii care nu ar trebui să fie acolo) şi îl atacă cu un anticorp specific - numit autoanticorp seric transglutaminază (TG) 2 - pentru a distruge glutenul, arată medicul. Problema este că propriile ţesuturi sănătoase sunt distruse în acest proces. „Cu alte cuvinte, atunci când persoanele sensibile la gluten îl consumă, sistemul imunitar vede această proteină ca pe un invadator şi creează anticorpi pentru capturarea şi distrugerea proteinei. Dacă proteina stă în tractul gastrointestinal sau a fost absorbită de alte organe, anticorpii merg în căutarea acesteia şi atacă orice ţesut adăposteşte proteina gluten“, spune neurologul.

„Acest lucru declanşează o reacţie inflamatorie care pune corpul în alertă ridicată, care dăunează diferitelor organe sănătoase. Organele eliberează apoi molecule care determină ca vasele de sânge să devină permeabile şi să elibereze apă, electroliţi şi proteine în ţesuturi şi să provoace umflarea“, continuă aceasta. Acesta este un răspuns inflamator care afectează întregul corp, nu doar creierul. „Pe lângă durerile de cap, poate provoca mai multe simptome, inclusiv probleme gastrointestinale, oboseală şi dificultăţi de învăţare, doar pentru a numi câteva“.

Cum provoacă migrene Dar doar dacă privim răspunsul inflamator al unei persoane intolerante la gluten, asta nu oferă întreaga imagine despre legătura dintre gluten şi migrene. În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au înţeles mai bine cum şi de ce apar migrenele. Migrena este considerată acum o afecţiune genetică care se poate transmite în cadrul familiilor. „La început se credea că migrenele au apărut din cauza extinderii sau dilatării vaselor de sânge. Dar acum neurologii îşi dau seama că aceasta nu este toată povestea. Ştim acum că această cascadă care duce la o migrenă implică nervii, calea de durere trigeminovasculară (TVP) – acel mănunchi de nervi care controlează senzaţia de pe faţă, precum şi muşcarea şi mestecarea. Când această cale este activată de prezenţa glutenului, de exemplu, provoacă eliberarea multor substanţe chimice, inclusiv histamina, o substanţă pe care o produc celulele imune atunci când răspund la accidente, evenimente alergice şi inflamatorii. Nervii dn această cale produc, de asemenea, un declanşator descoperit recent pentru migrene; o proteină numită peptidă legată de gena calcitoninei (CGRP)“, a notat dr. Lauren Green.

Ea spune că atunci când această peptidă este eliberată, determină dilatarea vaselor de sânge în meninge - stratul de ţesut care protejează creierul. „Pe măsură ce vasele de sânge se dilată, ele scurg apa şi proteinele în meninge, ceea ce provoacă umflarea şi iritarea sa. Umflarea activează nervii trigemeni care transmit mesaje către alte regiuni ale creierului, inclusiv talamusul care creează percepţia durerii care este asociată cu o migrenă“, a explicat neurologul. Atât în sensibilitatea la gluten, în boala celiacă, cât şi în migrenă, în corp există un proces inflamator.

„Ipoteza mea e că răspunsul inflamator la gluten facilitează activarea căii trigeminovasculare, declanşând astfel o migrenă. Nu a existat niciodată un studiu amplu cu privire la modul în care glutenul declanşează migrenele, iar acest lucru sper să-l explorez în studiile viitoare. De obicei, însă, un declanşator alimentar va provoca o migrenă în circa 15 minute de la expunerea la substanţa respectivă. Dacă cineva are teste pozitive la boală celiacă sau la alergia la grâu, atunci răspunsul este simplu: eliminaţi glutenul din dietă“, arată dr. Green.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri