IN MEMORIAM Constantin Romanescu (1926 - 2016)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

IN MEMORIAM Constantin Romanescu (1926 - 2016)

GALERIE
Eugen Tarcoveanu
  • Eugen Tarcoveanu
- +

Îndureraţi, membrii filialei Iaşi ai Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi ai Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi anunţă plecarea dintre noi a binecunoscutului profesor universitar, medic psihiatru şi scriitor Constantin Romanescu, născut pe 18 mai 1926 la Soroca. 

Îşi face studiile liceale la Dorohoi (1939 - 1947) şi cele medicale la Iaşi (1947 - 1952). Medic pediatru (1952 - 1956) şi apoi psihiatru (medic primar din 1956), dr. C. Romanescu are o carieră didactică strălucită, parcurgând toate treptele devenirii universitare de la asistent la profesor universitar la disciplina de Istorie a Medicinii, Sociologie şi Psihologie Medicală, pe care a fondat-o la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iaşi, prima din România şi la catedra de Psihiatrie. Toţi absolvenţii Facultăţii de Medicină din Iaşi îşi amintesc cu admiraţie de prelegerile de istorie a medicinii, disciplină pe care a onorat-o câteva decenii la Universitatea ”Grigore T. Popa” din Iaşi. A fost unul dintre cei mai activi istorici ai medicinei din România. A publicat monografii - Facultatea de Medicină din Iaşi (1879 - 1948), Institutul De Medicină şi Farmacie Iaşi (1879 - 1969), Un secol de învăţământ medical superior la Iaşi (1979), Ctitorii prestigiului (2004), Pagini şi imagini din trecutul medical ieşean (2009). Cercetările de istorie a medicinii au fost incluse în tratate renumite: Tratat universal de istorie a medicinii, Tratat de istoria medicinei în România.

A fost printre fondatorii specialităţii de psihiatrie infantilă din ţară. Are numeroase specializări în Franţa, Italia, Anglia; a fost felow OMS. A fost un pasionat cercetător. Studiile sale privind hipertermia în tratamentul sifilisului nervos în cadrul centrului OMS Socola, împreună cu profesorii Ciucă şi Ungureanu, au constituit o prioritate mondială, apropiindu-l de Wagner von Jaureg şi P.G.Shutte, laureaţi Nobel. Înainte de a începe aceste studii s-a autoinoculat cu parazitul malariei pentru a fi sigur de efectele paludoterapiei. Expert în tabes, prof. Romanescu este printre primii care demonstrează cu argumente ştiinţifice că marele nostru poet Mihai Eminescu nu a suferit de sifilis şi paralizie generală progresivă. A avut curajul să scrie despre Grigore T. Popa în perioada comunistă şi a insistat ca Universitatea de Medicină să poarte numele marelui savant, pe care-l venera.

A fost membru a numeroase societăţi ştiinţifice, în care a activat cu entuziasm. A iubit Societatea de Medici şi Naturalişi din Iaşi, prima societate ştiinţifică medicală din ţara noastră, Academia de Ştiinţe Medicale, unde era membru titular activ şi a fost onorat de a fi membru a Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu literatură pentru copii, timpuriu (1946), în Universul Literar. Acest debut de bun augur a fost continuat cu numeroase contribuţii la presa literară naţională, mai ales la Convorbiri Literare, Viaţa Românească, Cronica, Transivania. După volumul Eminescu, bolnavul (1962), publică câteva volume de eseuri dintre care menţionăm: Portret în oglinzi paralele(1989), Pasărea Phoenix (1997), Meritam alte amintiri(2007), Foişorul de ascultat ploaia (2008).

Am pierdut un spirit universal, enciclopedic, am pierdut o bibliotecă.  În acest moment trist, rugăm familia şi prietenii dragi ai Profesorului Romanescu să primească sincerele condoleanţe ale colegilor şi membrilor celor două societăţi. Ne vom strădui să-i păstrăm o vie amintire. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.