Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 30.09.2023

IN MEMORIAM Constantin Romanescu (1926 - 2016)

GALERIE
Eugen Tarcoveanu
  • Eugen Tarcoveanu
- +

Îndureraţi, membrii filialei Iaşi ai Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi ai Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi anunţă plecarea dintre noi a binecunoscutului profesor universitar, medic psihiatru şi scriitor Constantin Romanescu, născut pe 18 mai 1926 la Soroca. 

Îşi face studiile liceale la Dorohoi (1939 - 1947) şi cele medicale la Iaşi (1947 - 1952). Medic pediatru (1952 - 1956) şi apoi psihiatru (medic primar din 1956), dr. C. Romanescu are o carieră didactică strălucită, parcurgând toate treptele devenirii universitare de la asistent la profesor universitar la disciplina de Istorie a Medicinii, Sociologie şi Psihologie Medicală, pe care a fondat-o la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iaşi, prima din România şi la catedra de Psihiatrie. Toţi absolvenţii Facultăţii de Medicină din Iaşi îşi amintesc cu admiraţie de prelegerile de istorie a medicinii, disciplină pe care a onorat-o câteva decenii la Universitatea ”Grigore T. Popa” din Iaşi. A fost unul dintre cei mai activi istorici ai medicinei din România. A publicat monografii - Facultatea de Medicină din Iaşi (1879 - 1948), Institutul De Medicină şi Farmacie Iaşi (1879 - 1969), Un secol de învăţământ medical superior la Iaşi (1979), Ctitorii prestigiului (2004), Pagini şi imagini din trecutul medical ieşean (2009). Cercetările de istorie a medicinii au fost incluse în tratate renumite: Tratat universal de istorie a medicinii, Tratat de istoria medicinei în România.

A fost printre fondatorii specialităţii de psihiatrie infantilă din ţară. Are numeroase specializări în Franţa, Italia, Anglia; a fost felow OMS. A fost un pasionat cercetător. Studiile sale privind hipertermia în tratamentul sifilisului nervos în cadrul centrului OMS Socola, împreună cu profesorii Ciucă şi Ungureanu, au constituit o prioritate mondială, apropiindu-l de Wagner von Jaureg şi P.G.Shutte, laureaţi Nobel. Înainte de a începe aceste studii s-a autoinoculat cu parazitul malariei pentru a fi sigur de efectele paludoterapiei. Expert în tabes, prof. Romanescu este printre primii care demonstrează cu argumente ştiinţifice că marele nostru poet Mihai Eminescu nu a suferit de sifilis şi paralizie generală progresivă. A avut curajul să scrie despre Grigore T. Popa în perioada comunistă şi a insistat ca Universitatea de Medicină să poarte numele marelui savant, pe care-l venera.

A fost membru a numeroase societăţi ştiinţifice, în care a activat cu entuziasm. A iubit Societatea de Medici şi Naturalişi din Iaşi, prima societate ştiinţifică medicală din ţara noastră, Academia de Ştiinţe Medicale, unde era membru titular activ şi a fost onorat de a fi membru a Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu literatură pentru copii, timpuriu (1946), în Universul Literar. Acest debut de bun augur a fost continuat cu numeroase contribuţii la presa literară naţională, mai ales la Convorbiri Literare, Viaţa Românească, Cronica, Transivania. După volumul Eminescu, bolnavul (1962), publică câteva volume de eseuri dintre care menţionăm: Portret în oglinzi paralele(1989), Pasărea Phoenix (1997), Meritam alte amintiri(2007), Foişorul de ascultat ploaia (2008).

Am pierdut un spirit universal, enciclopedic, am pierdut o bibliotecă.  În acest moment trist, rugăm familia şi prietenii dragi ai Profesorului Romanescu să primească sincerele condoleanţe ale colegilor şi membrilor celor două societăţi. Ne vom strădui să-i păstrăm o vie amintire. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*

Eugen MUNTEANU

Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*

Continuăm prezentarea punerii în circulație în cultura românească a manuscrisului latinesc original al scrierii cantemiriene Descriptio Moldavie, sarcină asumată de Academia Română în primii ei ani de funcționare.

opinii

Anonimul zilelor noastre

arh. Ionel OANCEA

Anonimul zilelor noastre

Lipsit de tradiţie ȋndelungată, rolul arhitectului ȋn societatea noastră este palid. Din experienţa mea majoritatea zdrobitoare a românilor nici nu pot ȋnţelege cuvântul ca atare. Deseori ca să le „ridice” statutul social arhitecţii sunt numiţi ingineri. 

Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău

Radu POPESCU

Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău

Peste doar o săptămână, în Republica Moldova se va da startul campaniei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc pe 3 noiembrie, în acest an. În contextul apropierii declanșării negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, acest scrutin local se profilează a fi unul dintre cele mai importante din istoria Republicii Moldova, rezultatul acestor alegeri urmând să influențeze în mod direct – din mai multe motive – traiectoria politică și economică a țării în ceea ce privește integrarea europeană:

Cât de problematic este Picasso?

George PLEȘU

Cât de problematic este Picasso?

Interesat mai mult de operele artiştilor decât de vieţile lor, aflasem doar anecdotic de caracterul extrem de dificil al lui Picasso, cât şi de tumultuoasa viaţă romantică. Însă cartea lui Gilot, completată ulterior cu fragmente din alte relatări (printre care „Picasso, bunicul meu” a Marinei Picasso, nepoata de la fiul Paolo, din căsătoria cu balerina rusă Olga Khakhlova), m-au făcut să înţeleg o parte din ura pe care unele femei o au faţă de bărbatul Picasso, ca reprezentant al unui model masculin.

pulspulspuls

Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ

Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ

Toată lumea a urmărit săptămâna asta giumbuşlucurile Guvernului şi ale coaliţiei parlamentare care-l susţine, mai ales cele care vor, chipurile, să acopere gaura bugetară, dar o altă vorbă spusă aşa, într-o doară, de premierul Ciolacu a dat fiori pe şira spinării la Iaşi.

Caricatura zilei

Ședință între Marceli, mai precis Boloș și Ciolacu

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri