În plină pandemie, preoții merg din casă în casă cu sfințirea. „Și dacă umblă cu crucea care e problema?”

sâmbătă, 14 martie 2020, 19:30
2 MIN
 În plină pandemie, preoții merg din casă în casă cu sfințirea.  „Și dacă umblă cu crucea care e problema?”

Deși la nivel mondial a fost declarată pandemie, iar numărul românilor infectați cu coronavirus crește la o zi la alta, obiceiurile bisericești rămân mai importante decât prevenția. Cititori din mai multe județe ale țării ne-au semnalat că, în ultimele zile, s-au trezit cu preotul la ușă, venit să le stropească locuința cu aghiasmă pentru „sfințirea de Postul Paștelui”. Oficialii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) n-au negat situația și spun că, atât timp cât autoritățile n-au interzis libertatea de mișcare, credincioșii au dreptul la servicii religioase, inclusiv cele la domiciliu, scrie recorder.ro

În ultima săptămână, medicii și autoritățile le-au recomandat tuturor românilor să limiteze la maximum contactul cu alte persoane decât cele din familie și să evite atingerea suprafețelor care au fost atinse în mod frecvent și de alții, virusul COVID-19 fiind unul extrem de contagios. În acest context, preoții intră în sute de locuințe și iau contact cu un număr foarte mare de oameni. De asemenea, obiceiul religios prevede ca oamenii să sărute crucea sau icoana purtată de preot, după ce acesta stropește casa cu aghiasmă.

Un cititor din Sectorul 3 al Capitalei ne-a scris că în seara de vineri, 13 martie, un preot ortodox a bătut la toate ușile apartamentelor din blocul său, solicitând să fie primit cu sfințirea: „I-am atras atenția că e o dovadă de iresponsabilitate să meargă din casă în casă în această perioadă, mai ales că cei care îi deschid de obicei sunt persoane în vârstă. El mi-a răspuns că oricum intră numai la cine îl primește și că încrederea în Dumnezeu nu trebuie să o pierdem niciodată”.

L-am contactat pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care ne-a răspuns în scris, dând de înțeles că decizia de a merge „cu sfințirea” se ia de către preoți la nivel local: „Aceste situații se reglementează cu autoritatea bisericească locală în deplină consonanță cu autoritățile medicale locale”.

 Întrebat dacă nu consideră că sărutatul crucii sau icoanei pe care o poartă preotul poate provoca transmiterea virusului, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. s-a enervat: „Și dacă umblă cu crucea care e problema? Sărutatul e opțional, preotul nu te pune să săruți cu forța nici crucea, nici icoana. Și în biserică se sărută icoanele, iar în această duminică se vor face slujbe în biserici, pentru că autoritățile ne-au dat voie dacă nu depășim 99 de persoane. Unde se depășește, facem în aer liber. Am văzut că în unele țări s-au interzis slujbele bisericești, dar nu înseamnă că trebuie să facem la fel. Virusul este global, dar măsurile se iau din loc în loc”.

Mai multe informații, pe recorder.ro

Comentarii