Încălzirea şi plimbarea bucureştenilor cu metroul, subvenţionate cu bani și de la ţăranii din Vaslui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Încălzirea şi plimbarea bucureştenilor cu metroul, subvenţionate cu bani și de la ţăranii din Vaslui

GALERIE
metrou bucuresti
  • metrou bucuresti
- +

După ani de zile, veni şi momentul în care, forţat de împrejurări, Bucureştiul se uită cu coada ochiului în oglindă. Pe Hotnews.ro se pune, în sfârşit, o întrebare normală: „Cum ar fi viaţa în Bucureşti dacă nu ar exista atâtea subvenţii (mari) pentru serviciile publice?” (11 februarie 2021).

Mai concret spus: cum ar fi dacă bucureştenii n-ar trăi pe banii ţării? Pentru că schema de care beneficiază cei mai bine plătiţi şi emancipaţi locuitori ai ţării e următoarea: miliarde din bugetul ministerului Transportului (ne spune ministrul Cătălin Drulă) s-au dus în ultimii ani pe subvenţia biletului de călătorie cu metroul; alte miliarde de la bugetul statului o iau pe căi ocolite pentru a furniza bucureştenilor cea mai ieftină încălzire şi apă caldă din ţară. Aşadar, locuitorii cu cele mai mari venituri din ţară beneficiază de cele mai mari subvenţii la servicii, dar nu de la primăria localităţii, ci de la bugetul întregii Românii.

Care-i problema? De unde anomalia?

Sorin Ioniţă – un specialist în administraţie/finanţe/economie – ne dă un diagnostic neconvingător: totul e doar populism. Decât.

Suntem siliţi să-l contrazicem: dacă vorbim de banii administraţiei locale bucureştene, anomalia poate fi numită (doar) populism. Adică să aloci bani de la bugetul general al Bucureştiului pentru anumite subvenţii pentru categorii sociale din oraş. La fel, să iei bani de la bugetul central ca să plăteşti servicii pentru anumite categorii sociale şi profesionale din toată ţara se numeşte populism. Dar să confuzi puşculiţa Bucureştiului cu puşculiţa României, să iei bani din toată ţara şi să acoperi sistematic cu ei investiţiile şi cheltuielile numai dintr-un singur oraş – capitala – se numeşte centralism.

Când iei banii de pe impozitul pe pământ al unui ţăran din Vaslui – care se încălzeşte cu ciocălăi (a se vedea DEX) şi merge cu căruţa – ca să-i redistribui pentru încălzirea şi plimbarea cu metroul ale unui bucureştean cu venituri înzecite, ei bine, asta se numeşte centralism.

Când e vorba ca un bucureştean să-ţi dea voturi pentru primăria Capitalei şi iei banii strânşi din taxe din ţara, prin acţionarea pârghiilor de la bugetul central, ca să se plimbe bucureştenii aproape gratis, să se încălzeazcă şi să facă duş pe mai nimic, atunci se numeşte centralism. Înainte de populism, prostie, aroganţă şi orice.

Deci, domnule Sorin Ioniţă, haide, nu e greu de recunoscut: impulsul primordial o fi populismul, dar mecanismul administrativ se numeşte centralism.

Să dai vina numai pe populism – o boală de care suferă în grade diferite cam orice politician român şi orice administraţie din România, deci un păcat comun al tuturor – şi să nu vezi că, de fapt, ceea ce se întâmplă în Bucureşti e o problemă specifică a statului şi a administraţiei centrale, e o modalitate de a ascunde problema sub preş şi de a nu lua taurul de coarne.

„Cum ar fi viaţa în Bucureşti dacă nu ar exista atâtea subvenţii (mari) pentru serviciile publice?”

NU! Întrebarea corectă este: cum ar fi viaţa în România dacă Bucureştiul nu s-ar comporta ca o uriaşă căpuşă?

SURSA TEXT: Miscareamoldova.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.