Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel

GALERIE
cantina USAMV
  • cantina USAMV
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) a câştigat procesul intentat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Decizia nu este definitivă. Aceştia din urmă au cerut în instanţă proprietatea cantinei care se află în Complexul Târguşor, din Copou. Argumentele invocate de „Cuza” vizau un drept istoric de proprietate asupra terenului. Instanţa a decis însă că UAIC nu are calitate procesuală. Contactat telefonic, rectorul UAIC a precizat că nu ştia de decizia instanţei, dar că reacţia lor este „una simplă”.

„Nu ne rămâne decât să facem apel”, a precizat prof.dr. Tudorel Toader. În ceea ce priveşte reprezentanţii USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu a precizat că nu doreşte să comenteze asupra rezultatului procesului în această fază. Terenul de peste 3.000 de metri pătraţi şi clădirea de 1.000 de metri pătraţi sunt revendicate de către UAIC în contextul în care acestea au fost în trecut în proprietatea universităţii, mai exact, în perioada comunistă. Însă, din 1985, ele au fost trecute în administrarea USAMV, care a ridicat atunci acolo una dintre cele mai apreciate cantine studenţeşti din Iaşi, unde, înainte de pandemie, puteau lua masa şi alte persoane în afară de angajaţii universităţii. Reprezentanţii USAMV au precizat în faţa instanţei că ei au drept de administrare asupra cantinei fiindcă în anii comunismului le-a fost luată o altă clădire cu aceeaşi destinaţie în schimbul celei primite.

În Complexul Târguşor Copou există în momentul de faţă 3 cămine ale UAIC în imediata apropiere a cantinei şi un al patrulea în continuarea acestora. Zona s-a schimbat radical în ultimii ani: în urma unor procese pierdute de „Cuza” în zonă s-a ridicat un bloc cu patru etaje chiar în faţa cantinei, iar în spatele acestuia un hotel. Toate zonele pe care nu sunt cămine practic în momentul de faţă sunt înconjurate cu garduri şi sunt disputate în instanţă de către diverse persoane care solicită revendicări în contextul în care înaintaşii lor au fost deposedaţi de terenuri în mod forţat în timpul regimului comunist. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.