Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel

miercuri, 03 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) a câştigat procesul intentat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Decizia nu este definitivă. Aceştia din urmă au cerut în instanţă proprietatea cantinei care se află în Complexul Târguşor, din Copou. Argumentele invocate de „Cuza” vizau un drept istoric de proprietate asupra terenului. Instanţa a decis însă că UAIC nu are calitate procesuală. Contactat telefonic, rectorul UAIC a precizat că nu ştia de decizia instanţei, dar că reacţia lor este „una simplă”.

„Nu ne rămâne decât să facem apel”, a precizat prof.dr. Tudorel Toader. În ceea ce priveşte reprezentanţii USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu a precizat că nu doreşte să comenteze asupra rezultatului procesului în această fază. Terenul de peste 3.000 de metri pătraţi şi clădirea de 1.000 de metri pătraţi sunt revendicate de către UAIC în contextul în care acestea au fost în trecut în proprietatea universităţii, mai exact, în perioada comunistă. Însă, din 1985, ele au fost trecute în administrarea USAMV, care a ridicat atunci acolo una dintre cele mai apreciate cantine studenţeşti din Iaşi, unde, înainte de pandemie, puteau lua masa şi alte persoane în afară de angajaţii universităţii. Reprezentanţii USAMV au precizat în faţa instanţei că ei au drept de administrare asupra cantinei fiindcă în anii comunismului le-a fost luată o altă clădire cu aceeaşi destinaţie în schimbul celei primite.

În Complexul Târguşor Copou există în momentul de faţă 3 cămine ale UAIC în imediata apropiere a cantinei şi un al patrulea în continuarea acestora. Zona s-a schimbat radical în ultimii ani: în urma unor procese pierdute de „Cuza” în zonă s-a ridicat un bloc cu patru etaje chiar în faţa cantinei, iar în spatele acestuia un hotel. Toate zonele pe care nu sunt cămine practic în momentul de faţă sunt înconjurate cu garduri şi sunt disputate în instanţă de către diverse persoane care solicită revendicări în contextul în care înaintaşii lor au fost deposedaţi de terenuri în mod forţat în timpul regimului comunist. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii