IAȘI AI organizează EduTech Hackathon, primul pe teme din educație

IT-iștii ieșeni caută soluții pentru combaterea problemelor din învățământ. Primul pas: abandonul, consilierea și orientarea elevilor

miercuri, 24 aprilie 2024, 20:47
2 MIN

Comunitatea de inteligență artificială IAȘI AI va organiza la Iași luna viitoare primul maraton de inovație pe teme de educație, care are ca scop abordarea a două probleme importante din acest domeniu: consilierea și orientarea în carieră pentru copii și tineri, respectiv reducerea abandonului școlar.

Participanții la hackathon vor fi încurajați să propună și să dezvolte soluții inovatoare pentru a combate aceste probleme și pentru a aduce îmbunătățiri în sistemul educațional din România.

Evenimentul se va desfășura pe data de 25 mai, la Palatul Braunstein. Eugen Bușoiu, fondatorul IAȘI AI, a explicat pentru „Ziarul de Iași” despre ce este vorba. „După ediția de anul trecut în cadrul căreia participanții au putut genera idei și veni cu soluții pe subiecte în zona digitalizării, în acest an ne-am propus să abordăm o altă temă importantă, de această dată în zona educației. Concret, participanții vor putea lucra pe una dintre cele două teme propuse, consilierea și orientarea în carieră pentru tineri și reducerea abandonului școlar, teme propuse de partenerii noștri World Vision Romania, Teach for Romania, HTEC Group, Ness Digital Engineering și Primăria Municipiului Iași”, ne-a spus fondatorul IAȘI AI.

La țară, un copil din cinci nu mai vine la școală

Organizatorii evenimentului transmit într-un comunicat de presă și câteva date dintr-un studiu World Vision România: 9% dintre copiii din mediul rural nu frecventează nicio instituție de învățământ, 1 din 5 copii abandonând școala. „România ocupă un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește motivația școlară scăzută. Chiar dacă sunt cazuri de elevi care abandonează școala din lipsă de material, exploatare prin muncă sau alte probleme, o altă cauză importantă este lipsa de motivație și lipsa de perspectivă cu privire la propriul viitor, combinată cu lipsa de încredere în propriul viitor. A avea o reprezentare clară a propriului traseu educațional și a etapelor specifice, a fi conștient de propriile abilități și competențe ar putea face diferența”, precizează organizatorii EduTech Iași Hackathon.

Participanții trebuie să abordeze problema abandonului școlar cu ajutorul mediului digital. „1 din 5 copii abandonează școala în mediul rural, iar 44% dintre elevii români suferă de analfabetism funcțional (Testul PISA 2018 – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). În 2019, în peste 1.000 de școli din România, niciun copil de clasa a VIII-a nu a obținut media 5 la Evaluările Naționale. Aproape 40% dintre școlile din România sunt considerate școli dezavantajate – cu elevi cu risc crescut de abandon școlar, performanță școlară scăzută și condiții economice precare”, mai arată echipa de organizare.

Soluții și mecanisme

Participanții din cadrul hackathon-ului vor putea propune soluții de combatere a acestor fenomene, identificând soluții și creând mecanisme care să producă o schimbare a situației curente. Înregistrarea la hackathon se face prin completarea formularului din cadrul paginii evenimentului – https://hackathon.is.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii