Jumătate dintre cazurile medicilor de familie din Iași sunt de gripă sau infecții respiratorii. Ministerul Sănătății nu declară încă epidemie

vineri, 06 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Jumătate dintre cazurile medicilor de familie din Iași sunt de gripă sau infecții respiratorii. Ministerul Sănătății nu declară încă epidemie

În urma creșterii susținute a numărului de cazuri de gripă pentru a treia săptămână, ieri, 5 ianuarie, se aștepta ca Ministerul Sănătății să declare oficial epidemia de gripă, însă situația a rămas la „stare de alertă epidemică”. Acest lucru înseamnă și că nu vor exista restricții precum cele din perioada pandemiei COVID, ci respectarea măsurilor de protecție va rămâne la stadiul de recomandări. 

„Nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

În cursul zilei de joi, Institutul de Sănătate Publică a confirmat și primele două decese din acest an din cauza gripei la două femei în vârstă de 25, respectiv 50 de ani, din București. Totodată, bilanțul INSP arată și că numărul cazurilor de gripă s-a dublat față de săptămâna trecută la nivelul întregii țări.

Anul acesta, forme mult mai „zgomotoase”

Însă creșterea numărului de persoane depistate cu viroze respiratorii sau gripă nu se vede la Iași doar din cifrele oficiale oferite de Direcția de Sănătate Publică, ci inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Aceștia spun că deși în această perioadă a anului este normal să existe o creștere a numărului de viroze respiratorii și a cazurilor de gripă, însă anul acesta se observă că formele sunt mult mai „zgomotoase”.

Totodată, sunt zile în care jumătate din numărul persoanelor care vin pentru consultații sunt depistate cu viroză, gripă sau infecție cu SARS-CoV-2.

„Sunt foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate. Sunt foarte mulți pacienți care au avut sindrom post viral, cu tuse care a durat foarte mult, de ordinul săptămânilor. Pentru ei nu sunt cele mai simple viroze, sunt mai zgomotoase decât în alți ani, înainte se manifestau mai ușor. Însă mereu au fost multe cazuri în această perioadă, de acum până în martie vor tot fi viroze”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

De ce ar trebui declarată epidemia de gripă

Conform datelor DSP Iași, în ultima săptămână au fost depistate 3.786 de infecții respiratorii acute, din care 3.008 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 697 de cazuri de pneumonie și 81 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. Astfel, medicii spun că declararea epidemiei de gripă ar ajuta în acest context din mai multe puncte de vedere.

„În principiu, epidemia de gripă trebuie declarată pentru că într-un fel sau altul te ajută să pui diagnosticul. Atunci când știi că sunt foarte multe cazuri, cum a fost în pandemia de COVID, îți iei niște măsuri de precauție, dar te ajută și la diagnostic, pentru că știi că în momentul acela despre ce afecțiune este vorba, fiindcă sunt cazuri frecvente”, a completat dr. Liviu Oprea.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași sunt îngrijite 98 de persoane cu afecțiuni ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii. Medicii spun că aproape o treime dintre cei internați primesc tratament pentru gripă după ce investigațiile făcute în laboratorul de biologie moleculară au confirmat existența virusului gripal.

De asemenea, într-o săptămână au fost internați la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași 112 copii, dintre care 82 au fost diagnosticați cu infecții acute de căi respiratorii superioare și 30 cu infecții ale căilor aeriene inferioare. Cei mai afectați sunt copiii cu vârsta de până la un an, 40% dintre cei internați fiind sugari. 

Comentarii