Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Absolvenţii de liceu profită de admiterea fără examene

La UAIC, tinerii au preferat de departe facultățile Drept şi Sport, unde nu s-au dat probe scrise

GALERIE
admitere uaic iasi
  • admitere uaic iasi
- +

La specializarea Kinetoterapie sunt 13,3 candidaţi pe loc. La Drept sunt aproape 8 pe loc

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a finalizat procedura de înscriere pentru noul an universitar - 2020-2021. Chiar dacă înscrierile au fost sistate începând cu ziua de vineri, cei care şi-au făcut deja conturi pe platforma online, dar încă nu au dosarele complete, vor mai putea să îşi definitiveze candidaturile şi în cursul zilei de astăzi, când vor fi publicate cifrele finale. Cum nu va fi o diferenţă majoră, „Ziarul de Iaşi” realizează o analiză a candidaturilor, în contextul în care la UAIC au fost anul acesta circa 1.300 de dosare mai multe faţă de anul trecut, 12.188 faţă de 10.885. O primă observaţie care poate fi făcută ţine de faptul că cea mai mare concurenţă de anul acesta se înregistrează la facultăţile care organizau în anul anterior o formă de admitere scrisă. Spre exemplu, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport este o concurenţă foarte mare - 8,35 candidaţi pe un loc, fiind 744 de candidaţi pe 89 de locuri la buget. Aici se înregistrează şi cea mai mare concurenţă la o specializare, probabil una dintre cele mai mari de după perioadă de declin a UAIC din 2008 - 13,3 pe loc la Kinetoterapie

Pe locul al doilea este Facultatea de Drept, cu o concurenţă mai mult decât dublă faţă de anul trecut - 7,9 candidaţi pe un loc bugetat, în cifre 1.510 pe 191 de locuri bugetate. Asta în condiţiile în care anul trecut au fost 732 de candidaţi pe 198 de locuri bugetate, fiind considerat un an record faţă de cei precedenţi.

Pe locul al treilea anul acesta vine Facultatea de Psihologie, care a fost prima în ultimii doi ani în ceea ce priveşte concurenţa. Anul acesta concurenţa este mai mare decât anul anterior, 6,27 / loc bugetat, mai exact 1.840 de dosare pe 293 de locuri la buget, fiind şi cu circa 200 de dosare depuse mai mult faţă de anul 2019.

O concurenţă foarte mare se remarcă şi la Facultatea de Informatică, o altă facultate care avea probă scrisă, şi una chiar dificilă, fiind 4,53 candidaţi / loc, 1.352 de dosare pe 298 de locuri. Numărul este aproape dublu faţă de anul trecut, când au fost 789 de candidaţi.

În continuarea concurenţei regăsim Facultatea de Filosofie, cu 3,48 pe loc, 1.097 de dosare pe 315 locuri, dar şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu 2.687 de dosare pe 822 de locuri bugetate, o concurenţă de 3,26 / loc. Cea mai mare concurenţă de la FEAA, unde au fost cu circa 300 de dosare mai multe decât anul trecut, se poate observa, ca de obicei, la specializarea Cibernetică statistică şi informatică, unde au fost 608 de dosare pe 113 locuri, 5,38 / loc.

Facultatea de Matematică păstrează în linii mari trendul din anii anteriori, având 370 de candidaţi pe 135 de locuri bugetate, cu o concurenţă de 2,74 / loc, în timp ce facultatea de Biologie a înregistrat la rândul ei multe dosare depuse, 470 pe 173 de locuri, o concurenţă de 2,71 / loc. La Facultatea de Chimie au fost 189 de dosare pe 72 de locuri, 2,62 / loc, la Facultatea de Istorie 213 de dosare pe 85 de locuri – 2,5 / loc, iar la Facultatea de Litere 998 de dosare pe 413 locuri bugetate, 2,41 de loc. La Fizică şi la Geografie, unde în alţi ani rămâneau locuri libere la buget pentru sesiunea de toamnă, au fost ocupate, cel puţin pe hârtie, în momentul de faţă, toate locurile: 94 de dosare pe 57 – 1,64 / loc la Fizică şi 425 pe 298 – 1,42 la Geografie.

Şi facultăţile de teologie au reuşit, ca surpriză a acestui an, să îşi ocupe integral locurile de la buget, chiar şi cele de la taxă, în contextul în care putem privi dosarele depuse ca fiind candidaţi unici: la Ortodoxă au fost 168 pe 138 de locuri şi la Catolică 31 de dosare pe 19 locuri bugetate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri