La UAIC, tinerii au preferat de departe facultățile Drept şi Sport, unde nu s-au dat probe scrise
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Absolvenţii de liceu profită de admiterea fără examene

La UAIC, tinerii au preferat de departe facultățile Drept şi Sport, unde nu s-au dat probe scrise

GALERIE
admitere uaic iasi
  • admitere uaic iasi
- +

La specializarea Kinetoterapie sunt 13,3 candidaţi pe loc. La Drept sunt aproape 8 pe loc

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a finalizat procedura de înscriere pentru noul an universitar - 2020-2021. Chiar dacă înscrierile au fost sistate începând cu ziua de vineri, cei care şi-au făcut deja conturi pe platforma online, dar încă nu au dosarele complete, vor mai putea să îşi definitiveze candidaturile şi în cursul zilei de astăzi, când vor fi publicate cifrele finale. Cum nu va fi o diferenţă majoră, „Ziarul de Iaşi” realizează o analiză a candidaturilor, în contextul în care la UAIC au fost anul acesta circa 1.300 de dosare mai multe faţă de anul trecut, 12.188 faţă de 10.885. O primă observaţie care poate fi făcută ţine de faptul că cea mai mare concurenţă de anul acesta se înregistrează la facultăţile care organizau în anul anterior o formă de admitere scrisă. Spre exemplu, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport este o concurenţă foarte mare - 8,35 candidaţi pe un loc, fiind 744 de candidaţi pe 89 de locuri la buget. Aici se înregistrează şi cea mai mare concurenţă la o specializare, probabil una dintre cele mai mari de după perioadă de declin a UAIC din 2008 - 13,3 pe loc la Kinetoterapie

Pe locul al doilea este Facultatea de Drept, cu o concurenţă mai mult decât dublă faţă de anul trecut - 7,9 candidaţi pe un loc bugetat, în cifre 1.510 pe 191 de locuri bugetate. Asta în condiţiile în care anul trecut au fost 732 de candidaţi pe 198 de locuri bugetate, fiind considerat un an record faţă de cei precedenţi.

Pe locul al treilea anul acesta vine Facultatea de Psihologie, care a fost prima în ultimii doi ani în ceea ce priveşte concurenţa. Anul acesta concurenţa este mai mare decât anul anterior, 6,27 / loc bugetat, mai exact 1.840 de dosare pe 293 de locuri la buget, fiind şi cu circa 200 de dosare depuse mai mult faţă de anul 2019.

O concurenţă foarte mare se remarcă şi la Facultatea de Informatică, o altă facultate care avea probă scrisă, şi una chiar dificilă, fiind 4,53 candidaţi / loc, 1.352 de dosare pe 298 de locuri. Numărul este aproape dublu faţă de anul trecut, când au fost 789 de candidaţi.

În continuarea concurenţei regăsim Facultatea de Filosofie, cu 3,48 pe loc, 1.097 de dosare pe 315 locuri, dar şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cu 2.687 de dosare pe 822 de locuri bugetate, o concurenţă de 3,26 / loc. Cea mai mare concurenţă de la FEAA, unde au fost cu circa 300 de dosare mai multe decât anul trecut, se poate observa, ca de obicei, la specializarea Cibernetică statistică şi informatică, unde au fost 608 de dosare pe 113 locuri, 5,38 / loc.

Facultatea de Matematică păstrează în linii mari trendul din anii anteriori, având 370 de candidaţi pe 135 de locuri bugetate, cu o concurenţă de 2,74 / loc, în timp ce facultatea de Biologie a înregistrat la rândul ei multe dosare depuse, 470 pe 173 de locuri, o concurenţă de 2,71 / loc. La Facultatea de Chimie au fost 189 de dosare pe 72 de locuri, 2,62 / loc, la Facultatea de Istorie 213 de dosare pe 85 de locuri – 2,5 / loc, iar la Facultatea de Litere 998 de dosare pe 413 locuri bugetate, 2,41 de loc. La Fizică şi la Geografie, unde în alţi ani rămâneau locuri libere la buget pentru sesiunea de toamnă, au fost ocupate, cel puţin pe hârtie, în momentul de faţă, toate locurile: 94 de dosare pe 57 – 1,64 / loc la Fizică şi 425 pe 298 – 1,42 la Geografie.

Şi facultăţile de teologie au reuşit, ca surpriză a acestui an, să îşi ocupe integral locurile de la buget, chiar şi cele de la taxă, în contextul în care putem privi dosarele depuse ca fiind candidaţi unici: la Ortodoxă au fost 168 pe 138 de locuri şi la Catolică 31 de dosare pe 19 locuri bugetate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.