Laserul de la Măgurele, prezentat mâine la Iaşi de academicianul Nicolae Zamfir. Eveniment din seria „Moştenirea lui Asachi”

miercuri, 10 iunie 2020, 01:50
2 MIN
 Laserul de la Măgurele, prezentat mâine la Iaşi de academicianul Nicolae Zamfir. Eveniment din seria „Moştenirea lui Asachi”

Academicianul Nicolae Zamfir, director al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, va vorbi mâine la Iaşi despre noutăţile din cadrul proiectului Laserului de la Măgurele în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

 Conferinţa face parte din serie de evenimente „Moştenirea lui Asachi”, serie demarată împreună cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, de către Politehnica ieşeană. Manifestarea ştiinţifică va avea loc de la ora 12, academicianul coordonator al proiectului de cercetare ştiinţifică „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Pshysics (ELI-NP)” urmând să vorbească despre programele de cercetare şi modalităţile prin care vor fi expoatate instalaţiile de la Măgurele. ELI-NP este un centru de cercetare ştiinţifică care devine treptat operaţional începând cu 2020. Programul ştiinţific, elaborat în cadrul unei colaborări internaţionale a peste 200 de oameni de ştiinţă din 30 de ţări, va utiliza din plin potenţialul celor două instalaţii unice în lume prin parametrii lor: Sistemul Laser de Mare Putere (două lasere de câte 10 PW fiecare) şi Fasciculul Gamma de energie variabilă cu energii de până la 19.5 MeV”, a precizat academicianul Zamfir, care a menţionat că aceste instalaţii „deschid posibilitatea unor aplicaţii unice, cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluţie spaţio-temporală a materiei organice şi anogarnice”.

Academicianul Nicolae Zamfir este un cercetător recunoscut la nivel internaţional, specializat în fizica nucleară, fiind atât membru titular în Academia Română, cât şi în Academia Europeană. Acesta conduce din 2004 Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară şi este unul dintre principalii responsabili pentru dezvoltarea în România a proiectului ELI-NP, cunoscut ca fiind cel mai puternic laser din lume. În cadrul Laserului de la Măgurele vor putea fi efectuate cercetări din domeniul ştiinţei fundamentale şi aplicative cu un spectru extins de la studiul materialelor la medicină. Evenimentul se va desfăşura online, iar invitaţiile pentru cei care vor să participe vor fi transmise online.

Comentarii