Laserul de la Măgurele, prezentat mâine la Iaşi de academicianul Nicolae Zamfir. Eveniment din seria „Moştenirea lui Asachi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Laserul de la Măgurele, prezentat mâine la Iaşi de academicianul Nicolae Zamfir. Eveniment din seria „Moştenirea lui Asachi”

GALERIE
Nicolae Zamfir
  • Nicolae Zamfir
- +

Academicianul Nicolae Zamfir, director al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, va vorbi mâine la Iaşi despre noutăţile din cadrul proiectului Laserului de la Măgurele în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

 Conferinţa face parte din serie de evenimente „Moştenirea lui Asachi”, serie demarată împreună cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, de către Politehnica ieşeană. Manifestarea ştiinţifică va avea loc de la ora 12, academicianul coordonator al proiectului de cercetare ştiinţifică „Extreme Light Infrastructure - Nuclear Pshysics (ELI-NP)” urmând să vorbească despre programele de cercetare şi modalităţile prin care vor fi expoatate instalaţiile de la Măgurele. ELI-NP este un centru de cercetare ştiinţifică care devine treptat operaţional începând cu 2020. Programul ştiinţific, elaborat în cadrul unei colaborări internaţionale a peste 200 de oameni de ştiinţă din 30 de ţări, va utiliza din plin potenţialul celor două instalaţii unice în lume prin parametrii lor: Sistemul Laser de Mare Putere (două lasere de câte 10 PW fiecare) şi Fasciculul Gamma de energie variabilă cu energii de până la 19.5 MeV”, a precizat academicianul Zamfir, care a menţionat că aceste instalaţii „deschid posibilitatea unor aplicaţii unice, cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluţie spaţio-temporală a materiei organice şi anogarnice”.

Academicianul Nicolae Zamfir este un cercetător recunoscut la nivel internaţional, specializat în fizica nucleară, fiind atât membru titular în Academia Română, cât şi în Academia Europeană. Acesta conduce din 2004 Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară şi este unul dintre principalii responsabili pentru dezvoltarea în România a proiectului ELI-NP, cunoscut ca fiind cel mai puternic laser din lume. În cadrul Laserului de la Măgurele vor putea fi efectuate cercetări din domeniul ştiinţei fundamentale şi aplicative cu un spectru extins de la studiul materialelor la medicină. Evenimentul se va desfăşura online, iar invitaţiile pentru cei care vor să participe vor fi transmise online.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.