Lider sindical: Profesorii nu vor primi anul acesta plata hotărârilor judecătoreşti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Lider sindical: Profesorii nu vor primi anul acesta plata hotărârilor judecătoreşti

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

Declaraţia vine după anunţul privind tăierea a două miliarde lei, la rectificarea de buget, din banii Ministerului Educaţiei. Oficialii guvernamentali spun însă că banii sunt tăiaţi de la proiecte care nu au mai fost puse în practică.

În urma rectificării bugetare de ieri, în care s-au tăiat peste două miliarde de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, sindicatele din învăţământul preuniversitar atrag atenţia că profesorii ieşeni ar putea să nu îşi primească în acest an banii câştigaţi în instanţă pentru plata dobânzilor din hotărârilor judecătoreşti.

De asemenea, Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi), atrage atenţia că este foarte posibil ca la nivelul ţării să existe cel puţin cinci judeţe care nu vor putea să achite în totalitate lichidarea salariilor pe noiembrie, în aceste judeţe existând deja dificultăţi financiare.

Practic, deşi actualul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, promitea profesorilor că ministerul pe care îl conduce va avea în plus în acest an 1% din PIB, adică aproximativ 10 miliarde de lei, în realitate ministerul a pierdut 2 miliarde din banii pe care îi avea deja. Ministrul a anunţat însă, ieri, că banii tăiaţi sunt de la proiecte care nici nu au mai fost scrise, precum cel al fostului ministru Ecaterina Andronescu privind tablete pentru toţi elevii.

„Există la nivel naţional, în acest moment, peste cinci judeţe care nu au fonduri necesare pentru achitarea lichidării pe lunile noiembrie şi decembrie. Iar cel puţin două judeţe, şi mă refer aici la judeţul Iaşi şi Vrancea, nu vor putea să achite diferenţele pentru plata dobânzilor hotărârilor judecătoreşti. Ministerul Educaţiei datorează profesorilor din Iaşi 4,8 milioane de lei pentru plata acestor diferenţe“, explică Laviniu Lăcustă.

Acesta îşi arată nemulţumirea şi cu privire la faptul că actualul ministru a precizat în trecut că va solicita 1% din PIB, adică aproximativ 10 miliarde, iar în urma rectificării, Educaţia a pierdut de fapt din banii deja existenţi.

„Nu pot să înţeleg cum cere ministrul Educaţiei, Monica Anisie, 1% din PIB, şi constatăm că primeşte minus 0,2% din PIB. Şi atunci spuneam, când a fost făcută declaraţia de către actualul ministru, că dacă Educaţia va primi 1% din 1%, va fi foarte bine, şi am avut dreptate. Noi am luat legătura cu directorul economic de la minister în privinţa plăţii dobânzilor, şi ni s-a zis că se fac calcule şi analize. Însă vom vedea şi cu ce rezultat vor fi făcute aceste calcule şi analize, în contextul în care ei vor să taie două miliarde de la Educaţie. Şi vede, încă o dată, că Educaţia este domeniul pe care poţi cel mai uşor să-l «tai de la mălai», ca să mă exprim plastic“, completează preşedintele USLIP Iaşi.

Laviniu Lăcustă a precizat că, împreună cu celelalte sindicate, va face tot posibilul ca profesorii să îşi primească banii pentru dobânzile hotărârilor judecătoreşti până la 15 decembrie. De asemenea, asigură cadrele didactice că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte plata salariilor la nivelul judeţului Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.