(LIVE-VIDEO) Prima şedinţă a CL cu primarul Chirica în calitate de dublu inculpat. „Ați făcut de râs Iașul”

joi, 29 aprilie 2021, 09:00
3 MIN
 (LIVE-VIDEO) Prima şedinţă a CL cu primarul Chirica în calitate de dublu inculpat. „Ați făcut de râs Iașul”

Astăzi, 29 aprilie, incepând cu ora 10.00, are loc o nouă şedinţă a Consiliului Local Iaşi.

Pe ordinea de zi sunt doar cinci proiecte de hotărâre, iar printre acestea nu se află și bugetul local pe anul 2021.

Proiectele pot fi studiate la acest link

Ședința va avea loc atât fizic, cât și online. Unul dintre proiecte – cel privind alegerea viceprimarilor – a fost deja retras întrucât participarea unor consilieri prin sistem de videoconferință nu asigură secretul votului – cerință expresă în lege.

Este prima şedinţă de CL de când primarul Mihai Chirica este dublu inculpat: trimis în judecată în dosarul Skoda şi anchetat în dosarul Zoiosu.

În debutul ședinței de CL, primarului i s-a cerut demisia de către consilierii USRPLUS.

„Solicit demisia lui Mihai Chirica din funcția de primar. Ați făcut de râs Iașul și ieșenii, sunteți dublu inculpat după doar 6 luni. Iașul nu poate funcționa cu un primar cu două dosare penale”, a declarat liderul de grup al consilierilor USRPLUS, Ana Raluca Roșu.

„Singura preocupare pe următorii 3 ani este să rezolv ce am promis ieșenilor”, a răspuns Mihai Chirica.

UPDATE: În premieră, primarul Mihai Chirica spune că la toate interpelările din plenul CL va răspunde în scris. La restul ședințelor de CL, primarul răspundea la interpelări și în timpul desfășurării reuniunii.

„Nu țineți acest oraș prizonier încă 3 ani. Dacă iubiți acest oraș, așa cum de multe ori spuneți, dați-vă demisia și lăsați un om onest pe acest scaun. Nu puteți conduce orașul între două drumuri la DIICOT și DNA”, a spus, la rândul lui, Răzvan Timofciuc. El a adăugat că, în țările occidentale, un oficial aflat în situația în care se află primarul Iașului nici nu s-ar mai fi pus problema să-i fie cerută demisia, ci acel oficial demisiona „în secunda doi”. „E o chestiune de bun simț”, a mai spus consilierul USRPLUS.

„Nu s-a schimbat nimic din ceea ce gândeam acum 3 ani, și acum 5 ani și nu mă voi schimba niciodată. Singura diferență este că nu am niciun dosar la DNA și că situația pe care ați amintit-o, așa este, nu mă simt confortabil”, i-a răspuns Chirica lui Timofciuc. Edilul a adăugat că, în cele din urmă, justiția își va spune cuvântul și a susținut că el este nevinovat.

„Vreau să-mi manifest supărarea și dezamăgirea pentru situația în care se află Iașul prin prisma acestor scandaluri. Îmi doresc ca justiția să-și facă treaba cât mai repede și să-și ducă la finalizare ce are în anchetă, astfel încât adevărul să iasă la iveală. Supărarea mea este că imaginea Iașului are mult de pierdut”, a comentat liderul de grup al consilierilor PSD Bogdan Balanișcu.

UPDATE 11.25: Ședința CL s-a încheiat după circa 90 minute. Un aspect important este că liderii grupurilor politice au convenit să reia discuțiile pe bugetul pe anul 2021 imediat după Paște, iar proiectul să poată fi din nou supus aprobării plenului în cel mult două săptămâni.

Comentarii