LIVE-VIDEO: Se amână votul pe viceprimar: PNL rămâne fără majoritatea în Consiliu Local

joi, 21 decembrie 2023, 10:00
3 MIN
 LIVE-VIDEO: Se amână votul pe viceprimar: PNL rămâne fără majoritatea în Consiliu Local

Consiliul Local (CL) se reuneşte astăzi în ultima şedinţă ordinară din acest an. Un punct de pe ordinea de zi este desemnarea unui nou viceprimar: liberalii ar urma să-l nominalizeze pe Răzvan Timofciuc, exclus recent din USR.

UPDATE (12:17) La solicitarea PMP,  proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului a fost retras de pe ordinea de zi de către primar. Consilierul local Florin Briaur a solicitat "o analiză mai atentă a viitoarelor nominalizări". Fără votul PMP, Răzvan Timofciuc nu ar fi putut fi ales viceprimar.  Într-o alocuţiune în care nu a facut referire la Timofciuc, primarul Chirica a retras proiectul de pe ordinea de zi. "Şi mai există un risc – să nu avem o propunere pe care să o picăm", a spus primarul.  Cel mai probabil, edilul a făcut referire la faptul că şi în cadrul grupului PNL ar fi putut exista consilieri care să nu-l fi votat pe Timofciuc. În şedinţa de astăzi, PNL are în continuare majoritatea de voturi, liberalii fiind sprijiniţi de PMP. Însă, din ianuarie, componenta CL va fi completată cu doi consilieri USR, iar numărul de consilieri în funcţie va reveni la 27, astfel că liberalii îşi vor pierde majoritatea – se vor putea baza doar pe 13 voturi faţă de un necesar de 14.

UPDATE (11:38) Surse ZdI spun că proiectul de hotârâre privind alegerea unui nou viceprimar va fi retras de pe ordinea de zi. Deocamdată, consilierii sunt înca la capitolul de interpelări adresate către executiv şi nu au aprobat ordinea de zi.

UPDATE (10:41): În debutul şedinţei de CL, părinţi de elevi care învaţă la Colegiul Pedagogic au solicitat un caldendar clar în care va fi deschisă şcoala modulară. "Avem nevoie de o şcoala decentă în care elevii să înveţe. Vrem să ştim exact când va fi deschisă şcoala modulară", a declarat un reprezentant al părinţilor. În prezent, elevii studiază la alte unităţi, în contextul în care clădirea Colegiului Pedagogic are nevoie urgentă de reparaţii capitale, o licitaţie în acest sens fiind în desfăşurare. Grupul de părinţi a afişat şi o pancartă: "Elevii normalişti vor să se întoarcă «la ei acasă»". Părinţii au ameninţat cu noi proteste – o astfel de manifestaţie a avut loc în primăvara anului 2023, când sute de părinţi, elevi şi profesori au protestat în faţa Primăriei. La vremea respectivă, municipalitatea a lansat o licitaţie pe repede-înainte, dar procedura încă nu a fost finalizată.

TEXT INITIAL: Totusi, in sala mare nu sunt amplasate cabine de vot (votul pentru viceprimar este secret), si este probabil ca liberalii sa retraga proiectul de hotarare. Plenul va dezbate alte circa 30 de proiecte de hotărâre. Sedinta a inceput cu un program de colinde.

Cititi si: Surse ZDI: Răzvan Timofciuc va fi viitorul viceprimar al Iaşului

Cititi si: Consilierul Timofciuc a acceptat nominalizarea ca viceprimar. „Nu am luat această decizie din dragoste pentru primarul Chirica

Comentarii