Marius Alexa, preşedinte RACC Iaşi: Marea provocare rămâne sprijinirea companiilor româneşti să exporte în SUA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Marius Alexa, preşedinte RACC Iaşi: Marea provocare rămâne sprijinirea companiilor româneşti să exporte în SUA

GALERIE
Marius Alexa
  • Marius Alexa
- +

Investiţiile străine contribuie la creşterea şi susţinerea durabilă a economiei locale prin faptul că aduc capital, tehnologie proprie şi know-how. Creează noi locuri de muncă, iar aportul la bugetul statului prin plata taxelor şi impozitelor nu este unul de neglijat. 

Marius Alexa, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC) Iaşi, filială înfiinţată spre sfârşitul anului trecut, arată într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi” că, de-a lungul ultimilor ani, Iaşul a căpătat statutul de oraş cu potenţial pentru investitorii de peste hotare.

- În primul rând, care sunt persoanele aflate la conducerea filialei ieşene a Camerei de Comerţ Româno-Americane şi când a fost înfiinţată? 

Filiala din Iaşi a Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC), cu sediul central la New York, a fost înfiinţată în toamna anului 2020 şi îi are în conducere pe Ilan Aviv, manager al companiei Silicon Service care exportă software în Statele Unite ale Americii, Bogdan Iliescu, iniţiatorul procesului de înfrăţire şi colaborare dintre Texas şi Iaşi, Daniel Juravle, responsabil până recent cu promovarea Iaşului ca destinaţie pentru investiţii în cadrul Primăriei Iaşi, Mihaela Popa, specialist în educaţie şi până de curând secretar de stat în ministerul de resort, Mihaela Anghelescu, manager al companiei româno-americane RomUS din Iaşi şi Alexandru Lăzescu, analist de politică externă.

- Ce îi lipseşte Iaşului pentru a deveni o piaţă atractivă pentru americani, asupra cărui capitol consideraţi că ar trebuie să se insiste pentru atragerea companiilor străine? Totodatăîn ce domenii de activitate consideraţi că firmele locale ar putea găsi oportunităţi de investiţii/dezvoltare în America?

Misiunea Camerei de Comerţ Româno-Americane este de a consolida, proteja şi promova relaţia SUA - România în moduri care îmbunătăţesc mediul de derulare a afacerilor dintre Statele Unite şi România. Rolul asumat de noi este de a oferi suport companiilor româneşti pentru a accede pe piaţa americană. Referitor la atragerea investiţiilor americane, putem spune că suntem parte a unui proces mai larg în care împreună cu colegii noştri din New York oferim consiliere directă de afaceri pentru firmele membre în legătură cu preocupările generale de afaceri referitoare la România, respectiv SUA. Desigur că Iaşul ar putea lucra mai bine la capitolul comunicare, relaţionare şi poziţionare regională la nivel Est European, având în vedere faptul că este un oraş cu mult potenţial în industrii creative cu precădere software, biotehnologii şi educaţie. Piaţa americană este deschisă antreprenorilor români, iar companiile unicorn pornite din România, cum este UIPath, atrag atenţia asupra potenţialului de afaceri cu România. Programele de atragere a investitorilor de genul «Invest in Iasi», participarea la târguri specializate sau misiunile economice au rolul de a facilita orientarea potenţialilor investitori. O activitate binevenită a liderilor locali este relaţia strânsă cu ambasada SUA, iar vizitele diplomaţilor americani în Iaşi au avut darul de a atrage atenţia asupra oraşului nostru. Am salutat nominalizarea recentă a lui Andrei Muraru ca viitor ambasador al României la Washington şi apreciem că acest lucru poate deschide un nou capitol în dezvoltarea comerţului dintre cele două state.

- Cum promovează instituţia factorilor interesaţi atât companiile din Iaşi, câşi pe cele din America, care sunt strategiile abordate de Camera de Comerţ Româno-Americană?

Camera de Comerţ Româno-Americană este dedicată deservirii membrilor şi companiilor membre, a clienţilor acestora şi a comunităţii de afaceri româno-americane. Strategia noastră este de a reuni companii şi instituţii pentru a avea o voce colectivă asupra problemelor de interes comun, să putem pleda în Statele Unite şi România în faţa organismelor comerciale şi de reglementare, să monitorizăm acţiunile semnificative ale autorităţilor guvernamentale care pot avea un impact asupra relaţiilor comerciale româno-americane. În alt plan ne-am asumat rolul de a educa şi promova dezvoltarea comerţului dintre Statele Unite şi România. La Iaşi atragem oameni, companii şi instituţii interesate mai mult de promovarea companiilor româneşti pe piaţa americană. Ne susţinem membrii să îşi atingă obiectivele de afaceri în România prin legături strânse cu partenerul nostru Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, dar şi cu colegii din diverse oraşe americane. Ne bucurăm că sunt companii mari din SUA care operează în Iaşi, dar marea provocare rămâne sprijinirea companiilor româneşti să exporte în SUA. RACC Iaşi organizează periodic evenimente private şi programe ce oferă membrilor săi oportunitatea de a stabili contacte de afaceri şi de a fi informaţi cu privire la oportunităţile cele mai potrivite obiectivelor lor de afaceri.

- Referitor la schimburile economice, unde se situează America în clasamentul partenerilor comerciali ai Iaşului şi care este valoarea investiţiilor la nivel local a companiilor americane?

În acest moment în Iaşi sunt 57 de companii fondate de investitori americani, ce totalizează un capital social de peste 11 milioane de lei. Investiţiile diferă foarte mult, de la companii mari din industrie şi software până la firme mai mici de marketing şi consultanţă specializată. Dincolo de aceste investiţii directe, putem vorbi de un aflux de capital în diverse companii româneşti ca parte a unor acorduri comerciale mai complexe care finanţează diverse operaţiuni. Nu în ultimul rând, prin colaborările cu firmele americane antreprenorii români asigură un transfer de know-how necesar în bunele practici de management. Dacă este să ne întoarcem la date concrete, vedem că Iaşul a exportat către SUA în primele 11 luni ale anului 2020 în valoare totală de aproape 20 milioane de euro şi a importat din SUA în valoare totală de 3,5 milioane de euro. Dar a fost şi o perioadă de blocaj economic cauzat de pandemie. Dacă e să ne comparăm cu anul 2019, când Iaşul a reuşit exporturi către SUA de 35,6 milioane de euro şi importuri de 5,7 milioane euro, putem concluziona că există un potenţial semnificativ de creştere şi o balanţă comercială pozitivă pe această piaţă. Trendul exporturilor ultimilor ani (12 milioane de euro în 2017 şi 17 milioane de euro în 2018) este unul care ne face să privim cu optimism spre viitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.