anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Marius Alexa, preşedinte RACC Iaşi: Marea provocare rămâne sprijinirea companiilor româneşti să exporte în SUA

GALERIE
Marius Alexa
 • Marius Alexa
- +

Investiţiile străine contribuie la creşterea şi susţinerea durabilă a economiei locale prin faptul că aduc capital, tehnologie proprie şi know-how. Creează noi locuri de muncă, iar aportul la bugetul statului prin plata taxelor şi impozitelor nu este unul de neglijat. 

Marius Alexa, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC) Iaşi, filială înfiinţată spre sfârşitul anului trecut, arată într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi” că, de-a lungul ultimilor ani, Iaşul a căpătat statutul de oraş cu potenţial pentru investitorii de peste hotare.

- În primul rând, care sunt persoanele aflate la conducerea filialei ieşene a Camerei de Comerţ Româno-Americane şi când a fost înfiinţată? 

Filiala din Iaşi a Camerei de Comerţ Româno-Americane (RACC), cu sediul central la New York, a fost înfiinţată în toamna anului 2020 şi îi are în conducere pe Ilan Aviv, manager al companiei Silicon Service care exportă software în Statele Unite ale Americii, Bogdan Iliescu, iniţiatorul procesului de înfrăţire şi colaborare dintre Texas şi Iaşi, Daniel Juravle, responsabil până recent cu promovarea Iaşului ca destinaţie pentru investiţii în cadrul Primăriei Iaşi, Mihaela Popa, specialist în educaţie şi până de curând secretar de stat în ministerul de resort, Mihaela Anghelescu, manager al companiei româno-americane RomUS din Iaşi şi Alexandru Lăzescu, analist de politică externă.

- Ce îi lipseşte Iaşului pentru a deveni o piaţă atractivă pentru americani, asupra cărui capitol consideraţi că ar trebuie să se insiste pentru atragerea companiilor străine? Totodatăîn ce domenii de activitate consideraţi că firmele locale ar putea găsi oportunităţi de investiţii/dezvoltare în America?

Misiunea Camerei de Comerţ Româno-Americane este de a consolida, proteja şi promova relaţia SUA - România în moduri care îmbunătăţesc mediul de derulare a afacerilor dintre Statele Unite şi România. Rolul asumat de noi este de a oferi suport companiilor româneşti pentru a accede pe piaţa americană. Referitor la atragerea investiţiilor americane, putem spune că suntem parte a unui proces mai larg în care împreună cu colegii noştri din New York oferim consiliere directă de afaceri pentru firmele membre în legătură cu preocupările generale de afaceri referitoare la România, respectiv SUA. Desigur că Iaşul ar putea lucra mai bine la capitolul comunicare, relaţionare şi poziţionare regională la nivel Est European, având în vedere faptul că este un oraş cu mult potenţial în industrii creative cu precădere software, biotehnologii şi educaţie. Piaţa americană este deschisă antreprenorilor români, iar companiile unicorn pornite din România, cum este UIPath, atrag atenţia asupra potenţialului de afaceri cu România. Programele de atragere a investitorilor de genul «Invest in Iasi», participarea la târguri specializate sau misiunile economice au rolul de a facilita orientarea potenţialilor investitori. O activitate binevenită a liderilor locali este relaţia strânsă cu ambasada SUA, iar vizitele diplomaţilor americani în Iaşi au avut darul de a atrage atenţia asupra oraşului nostru. Am salutat nominalizarea recentă a lui Andrei Muraru ca viitor ambasador al României la Washington şi apreciem că acest lucru poate deschide un nou capitol în dezvoltarea comerţului dintre cele două state.

- Cum promovează instituţia factorilor interesaţi atât companiile din Iaşi, câşi pe cele din America, care sunt strategiile abordate de Camera de Comerţ Româno-Americană?

Camera de Comerţ Româno-Americană este dedicată deservirii membrilor şi companiilor membre, a clienţilor acestora şi a comunităţii de afaceri româno-americane. Strategia noastră este de a reuni companii şi instituţii pentru a avea o voce colectivă asupra problemelor de interes comun, să putem pleda în Statele Unite şi România în faţa organismelor comerciale şi de reglementare, să monitorizăm acţiunile semnificative ale autorităţilor guvernamentale care pot avea un impact asupra relaţiilor comerciale româno-americane. În alt plan ne-am asumat rolul de a educa şi promova dezvoltarea comerţului dintre Statele Unite şi România. La Iaşi atragem oameni, companii şi instituţii interesate mai mult de promovarea companiilor româneşti pe piaţa americană. Ne susţinem membrii să îşi atingă obiectivele de afaceri în România prin legături strânse cu partenerul nostru Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, dar şi cu colegii din diverse oraşe americane. Ne bucurăm că sunt companii mari din SUA care operează în Iaşi, dar marea provocare rămâne sprijinirea companiilor româneşti să exporte în SUA. RACC Iaşi organizează periodic evenimente private şi programe ce oferă membrilor săi oportunitatea de a stabili contacte de afaceri şi de a fi informaţi cu privire la oportunităţile cele mai potrivite obiectivelor lor de afaceri.

- Referitor la schimburile economice, unde se situează America în clasamentul partenerilor comerciali ai Iaşului şi care este valoarea investiţiilor la nivel local a companiilor americane?

În acest moment în Iaşi sunt 57 de companii fondate de investitori americani, ce totalizează un capital social de peste 11 milioane de lei. Investiţiile diferă foarte mult, de la companii mari din industrie şi software până la firme mai mici de marketing şi consultanţă specializată. Dincolo de aceste investiţii directe, putem vorbi de un aflux de capital în diverse companii româneşti ca parte a unor acorduri comerciale mai complexe care finanţează diverse operaţiuni. Nu în ultimul rând, prin colaborările cu firmele americane antreprenorii români asigură un transfer de know-how necesar în bunele practici de management. Dacă este să ne întoarcem la date concrete, vedem că Iaşul a exportat către SUA în primele 11 luni ale anului 2020 în valoare totală de aproape 20 milioane de euro şi a importat din SUA în valoare totală de 3,5 milioane de euro. Dar a fost şi o perioadă de blocaj economic cauzat de pandemie. Dacă e să ne comparăm cu anul 2019, când Iaşul a reuşit exporturi către SUA de 35,6 milioane de euro şi importuri de 5,7 milioane euro, putem concluziona că există un potenţial semnificativ de creştere şi o balanţă comercială pozitivă pe această piaţă. Trendul exporturilor ultimilor ani (12 milioane de euro în 2017 şi 17 milioane de euro în 2018) este unul care ne face să privim cu optimism spre viitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.