anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Mărturia terifiantă a unui copil care a supravieţuit unui accident groaznic. A primit 60.000 ron despăgubiri

GALERIE
accident_copii_Iasi_Brasov
 • accident_copii_Iasi_Brasov
- +

Ultimele ecouri în instanţă ale cumplitului accident provocat de un şofer de autocar acum şase ani încă nu s-au stins. Magistraţii Tribunalului au avut sub ochi mărturia terifiantă a unuia dintre copiii răniţi în accident. La doar 12 ani, D.G.T. şi-a văzut murind un coleg care striga îngrozit „Şoferul ăsta ne omoară sau ce face?”. S-a trezit apoi înconjurat de bucăţi din cadavrul dirijorului ansamblului folcloric din care făcea parte. În locul şoferului, el însuşi victimă a accidentului, a fost trasă la răspundere firma de asigurări.

Pe 17 iunie 2016, un grup de adolescenţi, membri ai unui grup artistic din cadrul Palatului Copiilor, însoţiţi de profesori a plecat spre Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor. Intrat în judeţul Braşov, autocarul a oprit la popasul de pe dealul Perşani, pentru masă.

Aproape imediat după plecare, la baza de parapetul care despărţea sensurile dealului, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autocarul s-a izbit violent de mers şi s-a răsturnat. În urma accidentului, şoferul, rezerva acestuia, dirijorul ansamblului şi unul dintre copii au murit pe loc, ceilalţi pasageri fiind răniţi. Ancheta a stabilit că accidentul se petrecuse din vina exclusivă a şoferului, care conducea cu o viteză prea mare într-o zonă de curbe deosebit de periculoase.

D.G.T. se afla pe a cincea banchetă din stânga autobuzului. A reuşit să iasă dintre resturile autocarului, fără să-şi dea seama că e rănit. A alergat să-şi ajute colegii aruncaţi pe carosabil, dar a început să simtă dureri în toată partea dreaptă a corpului. Observând că este plin de sânge, s-a panicat şi şi-a sunat părinţii, cerându-le ajutorul. Băiatul nu a fost foarte grav rănit, având nevoie de trei săptămâni de îngrijiri medicale, dar şocul psihic a fost deosebit de puternic.

„Deseori il visează pe colegul care a decedat in accident, conducând un autobuz, apoi autobuzul intră într-un stâlp, după care îl vizualizează mort. Îl vede cu detalii clare, întins pe stradă, tăiat la mână, văzându-i-se osul, iar şoldul într-o poziţie anormală, nefirească, ajungându-i până în coaste. Este un vis repetitiv. Nimic nu se schimbă, detaliile visului rămân mereu aceleaşi”, au reţinut judecătorii din plângerea băiatului. Acesta nu a mai reuşit să se urce în autobuz sau tramvai luni de zile după accident, iar încercările tatălui său de a-l face să depăşească teama de maşini luându-l în automobil au eşuat. În august anul trecut, aflat în casă, băiatul a auzit afară zgomotul produs de un accident. A făcut un atac de panică, având însă noroc că era împreună cu un prieten, care l-a liniştit. Evaluarea psihologică a stabilit că D.G.T. suferă în continuare de tulburare de stres posttraumatic.

În faţa instanţei, Asirom SA s-a declarat de acord cu plata unei despăgubiri de 476 lei pe zi de îngrijire medicală, respectiv aproximativ 10.500 lei. Varianta, susţinută prin prevederile Ghidului Fondului pentru Protecţia Victimelor Străzii a fost respinsă însă de magistraţi. Ei s-au prevalat de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2019, în care se menţionează că ghidul, întocmit pentru uzul societăţilor de asigurări nu poate reprezenta „un criteriu legal de evaluare judiciară a prejudiciului moral, neavând putere normativă şi, deci, caracter obligatoriu pentru instanţe”.

Magistraţii Tribunalului au apreciat că o despăgubire de 400.000 lei ar reflecta mai bine impactul accidentului asupra vieţii lui D.G.T. Sentinţa a fost atacată de Asirom SA, cazul fiind preluat de Curtea de Apel. Aceasta a avut nevoie de un singur termen de judecată, desfăşurat ieri. Daunele morale stabilite de Tribunal au fost reduse drastic, la doar 60.000 de lei. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.