Nebunia de la Regionala de Drumuri și Poduri continuă cu doi directori recunoscuți de instanță

duminică, 29 mai 2022, 23:13
4 MIN
 Nebunia de la Regionala de Drumuri și Poduri continuă cu doi directori recunoscuți de instanță

 Ovidiu Laicu a recâştigat şefia Regionalei de drumuri naţionale, dar „meciurile” din instanţă nu s-au încheiat

 

Fostul director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri a redevenit director. Concediat în decembrie 2019, el a deschis acţiune în instanţă în penultima zi a anului. Astă-toamnă a câştigat la Tribunalul Iaşi anularea deciziei de concediere, iar anul acesta Curtea de Apel a întărit decizia de revenire pe funcţie şi de plată a drepturilor salariale care i se cuveneau. Potrivit ultimei declaraţii de avere înregistrată de directorul (până în martie) DRDP, venitul anual în această funcţie, respectiv pentru anul 2020, s-a ridică la 247 de mii de lei. În ultima sa declaraţie depusă ca director, pentru anul 2019, Ovidiu Laicu a menţionat 202 mii lei.

„Eu sunt director general regional, cum eram, iar el (Dănuţ Pilă, care a condus Regionala până acum, n.r.) este director regional pe problema comerciale. Este practic ce avea Marius Ostaficiuc înainte să devină parlamentar”, ne-a explicat Ovidiu Laicu în ce fel stau lucrurile acum la DRDP. Rămân totuşi de stabilit exact cerinţele fiecărui post şi ale fiecărei funcţii, am aflat din surse din cadrul DRDP.

„Suntem oameni raţionali, problemele reale sunt proiectele de infrastructură, precum A7 şi A8”, a mai spus directorul Regionalei. Un alt proiect pe care Laicu s-a angajat să-l ducă la bun sfârşit este finalizarea DN 15, drumul care şerpuieşte de-a lungul lacului de acumulare între Bicaz şi Poiana Largului, şantier început cu mai mulţi ani în urmă, dar rămas neterminat.

Citește și: Anomalia de la DRDP Iaşi, susţinută temeinic! Doi directori, plătiţi regeşte

Dănuţ Pilă, cel care a asigurat până acum conducerea DRDP, nu a vrut să facă declaraţii, spunând doar că Ovidiu Laicu este cel care are mandat să reprezinte Regionala de drumuri naţionale.

În ultimii ani, cei doi s-au înlocuit reciproc la conducerea Direcţiei, ori chiar s-au luptat să anuleze decizii de concediere. Acum a fost rândul lui Ovidiu Laicu, dar în a doua jumătate a deceniului trecut Dănuţ Pilă era cel care contesta asemenea decizii în instanţă.

Aşa cum am mai relatat, conflictul dintre cei doi durează de mai bine de zece ani. Dănuţ Pilă a preluat conducerea DRDP prima dată în martie 2011, după ce directorul de atunci, Viorel Scutaru, a fost demis de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri, astăzi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În octombrie 2012, la câteva luni după schimbarea guvernului PDL cu unul PSD-PNL (USL), Pilă a păţit acelaşi lucru: a fost demis, în locul său fiind desemnat Ovidiu Laicu. Spre deosebire de Scutaru, Pilă s-a adresat instanţei, care a dispus reangajarea lui. Compania a decis atunci să înfiinţeze încă o funcţie de director: Ovidiu Laicu, director executiv cu drept de semnătură, iar Dănuţ Pilă, director regional din subordinea directorului de la Bucureşti. Asta se întâmpla în 2013, iar cei doi directori aveau atunci salarii aproximativ egale, în jurul a 9.000-10.000 de lei.

După o nouă rundă de procese, în care Pilă a contestat decizia care l-a lăsat fără drept de semnătură, CNAIR a recurs la o soluţie uzuală oferită de Codul muncii pentru concediere: desfiinţarea postului. Chiar şi aşa, instanţa i-a dat dreptate lui Dănuţ Pilă. Astfel, timp de şase ani şi jumătate, Regionala de drumuri naţionale Iaşi a avut doi directori – cu salarii de directori, evident. Asta, până la mijlocul lunii decembrie 2019, când Ovidiu Laicu a fost concediat şi s-a adresat instanţei.

Dar, deşi cei doi par să fi încheiat un fel de pact de neagresiune, războiul continuă în instanţă. Într-o acţiune deschisă cu două săptămâni în urmă la Curtea de Apel, DRDP solicită revizuirea hotărârii pronunţate de aceeaşi instanţă cu două zile înainte, pe 17 mai, prin care a decis revenirea lui Ovidiu Laicu în fruntea Regionalei.

Separat, Dănuţ Pilă a deschis o acţiune la Judecătorie pentru daune morale. Cel reclamat este Ovidiu Laicu. Instanţa încă nu a stabilit niciun termen în acest din urmă dosar.

Citește și: EXCLUSIV! Aici sunt banii de autostradă – în sediul DRDP! A cerut 6 €/mp, statul i-a dat 15

 

 

Comentarii